Slovenija
()

Poudarki

  • Zver pričakuje podporo NSi-ja
  • Napoved kandidature znana že januarja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 47 glasov Ocenite to novico!
Milan Zver
Milan Zver bo kandidiral za presednika Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
VIDEO
Milan Zver v Odmevih

Dodaj v

Zver: Pričakujem, da bo konkurenca na predsedniških volitvah močna

Svet stranke SDS potrdil Zverovo kandidaturo za predsednika države
9. marec 2012 ob 18:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Svet stranke SDS potrdil predlog izvršilnega odbora stranke, da na predsedniških volitvah stranko zastopa Milan Zver. Zverovo kandidaturo je svet stranke podprl soglasno.

"Odločitev je bila pričakovana, saj je SDS najmočnejša vladna stranka ta hip in prav je, da gre na jesenske volitve s svojim kandidatom," je novinarjem zatrdil Zver in dodal, da si šteje v čast, da je strankin kandidat on, čeprav je bila odločitev za to težka, saj je treba dobiti legitimnost znotraj stranke, pa tudi odgovornost je velika.

Delegatom je obljubil, da bo storil vse, da po petih poskusih zmagajo na predsedniških volitvah in na neki način olajša delo drugim institucijam, predvsem vladi, da bi bilo sodelovanje med predsednikom republike in vlado boljše.

Zatrdil je, da ob podpori SDS-a pričakuje tudi podporo NSi-ja, vendar se mu zdi bolj pomembno, da ga podpre čim več volivcev, zato bo temu prilagodil volilno kampanjo. Na predsedniških volitvah pričakuje močno konkurenco, kar ocenjuje kot pozitivno, "le v taki situaciji imajo državljani dobro izbiro," pojasni.

Za zgodnjo kandidaturo so se odločili zato, ker pričakujejo, da bodo tudi druge stranke in posamezniki zgodaj napovedali svoje kandidature. Po njegovem mnenju je zgodnja kandidatura dobra tudi za državljane, ki lahko bolje spoznajo kandidate in se pozneje lažje odločijo.

Napoved kandidature znana že januarja
Zverovo kandidaturo na predsedniških volitvah je svetu stranke predlagal izvršilni odbor SDS-a že januarja letos. Zver je takrat dejal, da so se o tej možnosti pogovarjali že nekaj časa. Poudaril je, da je izvršni svet njegovo kandidaturo sprejel soglasno.

Od leta 2009 je evropski poslanec, v času prve Janševe vlade je opravljal funkcijo ministra za šolstvo in šport. V preteklosti pa je bil tesen sodelavec nekdanjega predsednika Demosa Jožeta Pučnika.

Peterletov zgled
Po mnenju analitikov je SDS z zgodnjo napovedjo Zverove kandidature za predsednika države sledil zgledu iz prejšnjih predsedniških volitev, ko je s kandidaturo pohitel Lojze Peterle, ki ga je pozneje premagal Danilo Türk, ki se o ponovni kandidaturi še ni izrekel. Ugiba se tudi o morebitni kandidaturi predsednika SD-ja Boruta Pahorja, ki je želel za predsednika republike kandidirati že na prejšnjih volitvah, vendar je nato na željo stranke popeljal SD na parlamentarne volitve, kjer je njegova stranka postala relativna zmagovalka on pa predsednik vlade.

Gašper Petovar
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo