Slovenija
Barbara Riman je rojena na Reki leta 1981, kjer je končala tudi filozofsko fakulteto. Doktorirala je na podiplomskem študiju zgodovine na filozofski fakulteti v Ljubljani. Od najstniških let je bila članica upravnega odbora društva Bazovica, ki jo je tudi predlagalo kot edino predsedniško kandidatko na petkovi skupščini zveze Slovencev. Foto: BoBo

Dodaj v

Zveza slovenske manjšine na Hrvaškem po dveh desetletjih z novim vodstvom

Prva ženska na čelu zveze
15. maj 2018 ob 11:18
Ljubljana,Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Nova predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem je postala zgodovinarka Barbara Riman iz kulturno-prosvetnega društva Bazovica z Reke. S tem se bo tudi sedež zveze preselil iz Zagreba na Reko.

Barbara Riman prevzema zvezo Slovencev na Hrvaškem po 23 letih, v katerih je bil prvi mož slovenske skupnosti Darko Šonc. Na skupščini so izvolili tudi njeno namestnico Jasmino Dlačić, ki je podpredsednica društva Bazovica, in še tri člane predsedstva zveze, ki so iz Zagreba, Pulja in Splita.

Z namestnico si bosta predvsem prizadevali za nadaljevanje tradicionalnih dejavnosti zveze na Hrvaškem kot tudi za čim večjo udeležbo mladih Slovencev v dejavnostih 16 slovenskih društev, ki obstajajo na različnih koncih Hrvaške, obljublja Barbara Riman.

Poskusili bodo tudi pridobiti več prostora za slovensko manjšino na Hrvaškem v hrvaških medijih, "da bi se večinsko prebivalstvo zavedalo obstoja slovenske manjšine". "Dejansko niti Slovenci v Sloveniji ne vedo, da so Slovenci manjšina na Hrvaškem in da imajo svoja kulturna društva," je dejala Rimanova, ki je zaposlena v reški podružnici ljubljanskega inštituta za narodnostna vprašanja.

Poskusili bodo okrepiti tudi sodelovanje s poslanko Ermino Lekaj Prljeskaj, ki v hrvaškem parlamentu predstavlja albansko, bošnjaško, črnogorsko, makedonsko in slovensko manjšino.

Barbara Riman je bila gostja Ksenije Horvat v oddaji Profil:

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 15.05.2018 ob 11:58
Povejte Hrvatom, da ste v Istri avtohtoni prebivalci !
tomo098
# 15.05.2018 ob 13:52
Seveda so... v Splitu, Puli in drugod. Avtohtoni ko sto mater. Tam, kjer so avtohtoni, ob meji, recimo, sploh niso organizirani.
Binder Dandet
# 15.05.2018 ob 17:18
157 Okvirna konvencija za varstvo narodnih manjšin

"Narodna manjšina je etnična skupnost, ki je večinoma zaradi političnih razlogov ostala zunaj svoje matične države."
rmai
# 15.05.2018 ob 14:45
Ne bo čisto držalo kar berem v prejšnjih komentarjih. Slovenci na Hrvaškem so tako avtohtoni (predvsem Gorski kotar in Istra, pa delo tudi ob Kolpi, Solti in Muri, ki mejita državi), kot tudi priseljenci, predvsem v mestih.

Hrvaška je edina evropska država, ki ne ločuje avtohtonih od priseljenih manjšin. Razlog za to je jasen - da se zmanjša pomen številčne srbske manjšine. Zaradi te okoliščine sta tudi obe skupini Slovencev organizirani skupaj - tako ena kot druga društva so včlanjena v Zvezo slovenskih društev na Hrvaškem.

Je pa seveda posledica takega izenačevanja, da imajo manjšine na papirju veliko pravic, v praksi pa je pesem povsem druga. Tako da naj nas hrvaški primer ne zmede in kar vztrajajmo pri avtohtonosti kot pogoju za status manjšine.
Bormio
# 15.05.2018 ob 17:01
@tomo098

Ne dajati prosim v isti koš Split (nekoč Splet) in Pulj. V Splitu, kjer že dolgo časa deluje slovensko društvo Triglav, so res priseljenci, za Pulj pa tega ne moreš reči. Prebivalstvo Istre so že pred stoletji poleg Italijanov, Hrvatov in (romunskih) Vlahov sestavljali tudi Slovenci in to v kar krepkem odstotku. Dolgo časa so bili na 2. mestu takoj za Italijani. Še za časa Avstro-Ogrske so imeli v Pulju svoje ustanove, svoje kandidate na lokalnih volitvah itd... Podobno velja za Reko.
Monopattern
# 15.05.2018 ob 13:31
Slovenci so tam avtohtoni, Bosanci, Hrvati in Srbi(brez Bele Krajine) pa so pri nas priseljeni. Saj mi tudi priznavamo status manjšine par tisoč Italijanom, ker so tu živeli več stoletij. Če se gleda manjšine le po številčnosti, potem bi morali recimo Nemci ali Britanci podeliti status manjšine več desetinam narodnosti.
Lupo
# 16.05.2018 ob 13:11
ce se ti ne da iskat in ne ves se prosim ne javljaj
Bormio
# 15.05.2018 ob 17:11
Sicer pa želim gospe Rimanovi veliko uspeha pri krepitvi sodelovanja s poslanko manjšin Lekaj Prleskajevo, kar ne bo niti malo lahko.
Na Hrvaškem je pač tako, da se predstavnik manjšin v parlamentu praviloma poteguje za pripadnike svoje manjšine, za pripadnike drugih manjšin pa skorajda nič. V prejšnjem mandatu je bil predstavnik manjšin Bošnjak, zdaj pa je Albanka. Težko bo.
Prejšnji predsednik Šonc mi je pred časom potarnal, da sistem, ko imajo vse manjšine enega samega skupnega predstavnika, enostavno ne deluje tako kot bi moral. Avtohtone manjšine bi morale imeti, tako kot v Sloveniji (pri nas je sicer še odprto vprašanje nemške manjšine) svojega neposrednega predstavnika v parlamentu (Saboru).
Lupo
# 15.05.2018 ob 13:56
Hrvati so slovenski in drugim skupnostim dodelili status manjsine, da bi zmanjsali tezo avtohtone srbske manjsine.
tomo098
# 16.05.2018 ob 12:45
"Med tem,ko pa pri nas belokranjski Srbi niso,čeprav so tam že 500 let"

Seveda so avtohtoni. To je jasno. Imeli bi tudi šole v svojem jeziku, če bi na lokalnem referendumu to podprli.

"kdor trdi da na Hrvaskem zivijo avtohtoni Slovenci naj napise v katerih krajih. V Italiji je tak kraj npr. Steverjan, v Avstriji Tinje. In priimke par druzin."

Ti trdiš, da jih ni? Potem bi bila to edina meja na svetu, ki bi bila državna in hkrati etnična. Jezikovna dokazano ni. Ne bom ti navajal, ker ne vem na pamet, iskati pa se mi ne da. Sigurno pa ti internet postreže tudi s takimi informacijami.
Lupo
# 16.05.2018 ob 03:05
*ce bi se preselil na Hrvasko in bi se hotel politicno angazirat, bi si pac kakor vsi ostali drzavljani izbral eno od obstojecih strank (hdz. sdp, most, itd).
Kaj naj imam skupnega z neko Lekaj Prskajevo???? Nic!

*tudi sam imam neke sorodnike v Matuljih. In veste kdaj so se tja preselili? V casu kraljevine Italije! V tretji generaciji so pac postali Hrvati slovenskega porekla.

*kdor trdi da na Hrvaskem zivijo avtohtoni Slovenci naj napise v katerih krajih. V Italiji je tak kraj npr. Steverjan, v Avstriji Tinje. In priimke par druzin.
firtoh
# 15.05.2018 ob 16:22
rmai
Ja...Vietnamci imajo na Češkem status manjšine in so avtohtoni,ane.Vse je stvar dogovora.Tudi v Srbiji imajo Slovenci status manjšine,pa težko govorimo o avtohtonosti.Med tem,ko pa pri nas belokranjski Srbi niso,čeprav so tam že 500 let
Lupo
# 15.05.2018 ob 13:53
Slovenci na Hrvaskem niso manjsina, ampak so priseljenci oziroma njihovi potomci!
Kazalo