Milica Prešeren Turbulenco ureja in vodi od začetka. Foto: Robert Bogataj
Milica Prešeren Turbulenco ureja in vodi od začetka. Foto: Robert Bogataj
false
Jubilejna, 250. izobraževalno - svetovalna oddaja Turbulenca bo na sporedu v sredo, 27. maja, ob 17.30 na TV SLO 1. Tema bo uspešnost čustveno inteligentnih ljudi. Foto: Miloš Ojdanić

Takole se pošalijo v uredništvu: če verjamete, da je v vašem življenju vse lepo in prav, če imate preveč denarja, če ste najsrečnejši človek na svetu, imate najbolj pridne otroke, idealno službo, preveč prostega časa, ne poznate stresa in strahu, če ste vedno in povsod dobrodošli, vam vsi želijo vse dobro, če veste vse o vsem, potem Turbulenca ni oddaja za vas. Vsi drugi, ki želite lepše in boljše življenje, ki želite izvedeti kaj novega, zanimivega, pa vabljeni k ogledu.

Namen oddaje je gledalcem svetovati in s pomočjo strokovnjakov reševati težave, spodbujati k boljšim, novim rešitvam, razmišljanju in akciji. Oddaja pomaga bolje razumeti sebe in druge, želi naučiti kaj novega in pokazati, da ni vedno vse tako slabo in brezupno, kot se zdi na prvi pogled.

Teme Turbulence so služba, družba, dom, družina, starši, otroci, različne generacije in težave, izzivi, vprašanja, ki so s tem povezana. Segajo na zelo različna področja, od medosebnih odnosov, vzgoje, izobraževanja, zdravja pa vse do narave, ekologije, športa, psihologije, prava, predstavljajo paleto vsega, kar se nam dogaja, kar nas žalosti ali veseli, o čemer razmišljamo, govorimo, pa tudi o stvareh, o katerih smo raje tiho.

Oddajo zaznamujejo osebne zgodbe, izpovedi in pripovedi posameznikov z različnimi izkušnjami, v katerih se prepoznajo tudi gledalci. Mnogi med njimi tako pomagajo rušiti tabuje, saj odkrito spregovorijo o temah, o katerih ljudje sicer nočejo, ne upajo ali pa jim je nerodno govoriti. Gostje, strokovnjaki z različnih področij, s svojimi nasveti dajo teoriji uporabno vrednost, ker pa oddaja poteka živo, gledalcem pomagajo tudi z odgovori na njihova vprašanja. Stalnica Turbulence je tudi anketa med otroki, ki – tako kot celotna oddaja – spodbuja optimističen pogled na življenje, ne glede na težave in izzive, s katerimi se srečujemo.

Ekipa
Ob urednici in voditeljici Turbulence Milici Prešeren oddajo novinarsko in scenaristično soustvarjajo Ana Dular Radovan, Tina Antončič, Nina Cijan, Maruša Prelesnik Zdešar in Neža Prah. Pravijo, da je to oddaja, ki včasih premika meje pričakovanega, predvsem pa ob pripravi uživajo, spoznavajo zanimive ljudi in se tudi učijo.

Milici Prešeren je priprava oddaj, tudi ob napovedi že 250., še vedno izziv »zaradi pestrosti tem, izjemnih zgodb, zanimivih gostov, uporabnih nasvetov, novih znanj in ne nazadnje zaradi 'turbo' ekipe

»Na uredniškem sestanku si skoraj vedno rečem, o tem ne bo nihče želel govoriti. In potem iščem in iščem in vedno spoznam neverjetne ljudi, ki so pripravljeni deliti svoje težave, izkušnje in rešitve. In se vsakič naučim veliko, tudi o sebi,« sodelovanje pri nastajanju oddaj opisuje Neža Prah.

»Z vsako novo oddajo je tako, kot bi vstopil v drugo zgodbo, z drugimi ljudmi in z drugimi zagonetkami, ki iščejo svojo rešitev. In to je tisto, kar želimo dati našim gledalcem – nasvet, kako je nekaj lahko drugače, znosnejše, boljše. Ob tem pa rastem tudi sama in prav zato me turbulenčne teme nikoli ne pustijo ravnodušne. Vedno so poseben izziv in v veliko veselje, ko ti nekdo pove, da je to oddaja, ki je nikoli ne zamudi,« se navdušuje Tina Antončič.

Vnema za odkrivanje različnih plasti človekovega veselja, bremen, odzivov in izzivov pri ustvarjalkah ne poneha.

»Turbulenca mi je že pred leti, kot novinarki začetnici ''dišala''. Vedno sem jo gledala z občudovanjem, saj je bilo na ekranu videti, da jo ustvarjajo kreativni novinarji in scenaristi, polni idej. Ko sem postala del ekipe, sem spoznala, kaj pomeni biti pravi novinar, novinar, ki idejo razišče, prediskutira in vsebino objektivno predstavi. Vedno mi je izziv najti najboljše sogovornike, sive eminence za določeno temo, ki pa so še vedno dovolj 'televizični', da jih razumemo tudi navadni smrtniki. Pri tej oddaji nikoli ni preveč besed o eni temi, vedno iščemo zorne kote, za katere na prvo žogo ne pomisliš, da so povezani z vsebino. To pravijo tudi strokovnjaki, ki nas gledajo in nam pogosto, tako kot splošna javnost, s svojimi pohvalami oddaji in privolitvami k sodelovanju, dajo potrditev, da je vredno vedno vložiti v to oddajo še malo več, ker to potem dobi tudi naš gledalec,« svoj trud opisuje Maruša Prelesnik Zdešar.

»Gledalci smo različni in na televiziji iščemo zelo različne vsebine. Turbulenca je ena tistih oddaj, kjer lahko gledalci 'na enem mestu' najdejo raznolike vsebine. Za studijske oddaje načelno velja, da so dolgočasne; mislim, da je Turbulenca dokaz, da ni treba, da so take. Zato, ker zanimivih, drugačnih, lahkotnih in tudi težkih tem nikoli ne bo zmanjkalo. Zato, ker imamo avtorji dolžnost do gledalcev, da jim posredujemo vsebine in informacije, ki bodo obogatile njihovo znanje o svetu, katerega del smo vsi,« poudarja Ana Dular Radovan.

»Kliknite na Turbulenco in prisluhnite ne le nasvetom in mnenjem strokovnjakov, temveč tudi zgodbam ljudi, ki se srečujejo s podobnimi izzivi kot vi!« k spremljanju Turbulence vabi Nina Cijan.

Če ste katero od oddaj zamudili ali bi jo radi ponovno pogledali, jih poiščite na naši spletni strani.

Povabilo k ogledu 250. Turbulence
Jubilejna oddaja, ki bo na sporedu v sredo, 27. maja, bo z gosti skušala razkriti, ali so čustveno inteligentni ljudje uspešnejši.

Je IQ oz. inteligenčni količnik res usodnega pomena za naše življenje in poslovni uspeh? Kako to, da ljudje z visokim IQ-jem doživljajo neuspehe, tisti s skromnejšim pa izjemno napredujejo? Psiholog dr. Daniel Goleman, profesor s Harvarda, poudarja, da na naše življenje bistveno vplivajo čustva, ker vodijo naše razmišljanje in delovanje.
Kaj sploh je čustvena inteligentnost in v čem se razlikuje od razumske, IQ-ja? Se lahko naučimo, kako upravljati čustva? Koliko nam to lahko koristi pri uspehu? Kako pomembno je razumeti čustva drugih in obvladati svoja? O tem v že 250. Turbulenci, ki ponuja tudi pogled na čustva skozi delovanje možganov.


Vabljeni k spremljanju novih turbulentnih zgodb, idej, pripovedi, nasvetov, misli; vabljeni v zavetje rešitev.