Vrhunski nizozemski pozavnist - Bart van Lier. Foto: RTV SLO
Vrhunski nizozemski pozavnist - Bart van Lier. Foto: RTV SLO
false
Bart van Lier bo v Sloveniji skupaj z Big Bandom RTV Slovenija nastopil dvakrat. 11. marca 2016 ga boste lahko videli v Stari mestni elektrarni, dan kasneje pa v Krškem. Foto: RTV SLO
false
Big Band RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar

Bart van Lier se je šolal na Hilversum Music Lyceumu, glasbeno kariero pa je začel s snemanjem komercialnih programov za potrebe radia in televizije. Z igranjem je nadaljeval v mnogih zasedbah, med katerimi so Tony Nolte TV orkester, Vari Tansorchesters, Netherlands Jazz Orchestra, Varadansorkest, Slide Hampton' s 4trombone Group, septet Frans Elsen, Skymasters in mnogi drugi. Poleg tega je več kot tri desetletja igral z uglednim Peter Herbolzheimer Big Bandom ter kot solist gostoval z nemškim WDR Big Bandom. Leta 1992 je postal stalni prvi trombonist in solist znamenitega Metropole Orchestra. Orkester je bil v času njegovega sodelovanja šestnajstkrat nominiran za nagrado gremi, dve pa je tudi osvojil. Bart vodi tudi lastne ansamble, in sicer Bart' s Bones in Trio Bart van Lier ter kvintet s trombonistom Iljom Reijngoudom.

Deluje tudi kot pedagog. Predaval je na konzervatorijih v Hilversumu, Haagu, Essenu, Rotterdamu in Amsterdamu, vodi glasbene delavnice po vsem svetu, je tudi avtor priročnika Coordination Training Program for Trombone.

Obiskovalci koncerta bodo lahko prisluhnili nekaterim klasičnim jazzovskim skladbam, kot so Come Rain Or Come Shine, All The Things You Are, These Foolish Things in The Meaning Of The Blues. Prav tako bodo na svoj račun prišli ljubitelji Bartovih sodobnikov, saj repertoar vključuje tudi skladbe kot so All The Way, avtorja Billa Holmana, Absolutely Knot, avtorja Jiggsa Whighama in Conjubial Joya-Ilja Reijngouda. Poleg tega ne bo manjkala niti skladba Rožnik, ki jo je napisal znameniti Jože Privšek. Dve skladbi Big Banda RTV Slovenija pa bo izvedel tudi sam.

Vstopnice bodo na voljo uro pred koncertom na blagajni Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana, na Slomškovi ulici 18 v Ljubljani. Partner koncerta je Bunker, Ljubljana, pri njih lahko vstopnice tudi rezervirate, in sicer na telefonski številki 051 269 906 ali na info@bunker.si.

Le dan kasneje, v soboto, 12. marca 2016, bo ponovitev koncerta v Kulturnem domu v Krškem.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija