Big Band RTV Slovenija. Foto: Hugo Šekoranja
Big Band RTV Slovenija. Foto: Hugo Šekoranja
Uroš Perić. Foto: Ivo Kacbek
Uroš Perić. Foto: Ivo Kacbek
Dirigent Lojze Krajnčan. Foto: Hugo Šekoranja

Konec avgusta, , ob 20.30 bosta na odru ljubljanskih Križank ponovno združila moči legendarni jazzovski orkester Big Band RTV Slovenija (dirigent Lojze Krajnčan) in slovenski glasbenik Uroš Perić, ki ob tej priložnosti praznuje prav poseben jubilej – 10. obletnico nastopanja na svetovnih odrih.
Ob tej priložnosti je Perry (Perićev vzdevek) v ljubljanske Križanke povabil številne zanimive goste, ki jih lahko upravičeno umestimo med jazzovske legende svetovnega slovesa. Vsi gostje so povezani s Perićevim delom v minulem desetletju.
Na odru se mu bo pridružil srbski trobentač in skladatelj Duško Gojković, legenda evropskega jazza. Sodeloval je z mnogimi vrhunskimi glasbeniki, Urošu pa je pomagal navezovati stike po svetu in odpiral prava vrata.
Izvrstna pevka jazza in gospla Renée Collins Georges, ki je v svoji bogati glasbeni zgodovini sodelovala tudi z Rayem Charlesom, se bo kot naslednja gostja pridružila Urošu na odru. Sledil bo gost, ki je prav tako v tesni povezavi z legendarnim Rayem Charlesom, saj je z njim koncertiral na številnih nastopih v ZDA, Kanadi, Afriki, Južni Ameriki ter Evropi. Govorimo seveda o odličnem trobentaču Davidu Hoffmanu. Pevec Oto Pestner zagotovo sodi med najbolj vsestranske slovenske pevce kar zadeva glasbene zvrsti. Tudi v jazzu se počuti kot doma. Bil je eden prvih res znanih slovenskih pevcev, ki je Uroša kot svojega gosta povabil na oder, da se je ob njem predstavil širšemu slovenskemu občinstvu. In pred nekaj leti sta prav v Križankah izvedla nepozaben večer, v katerem je Elvis srečal Raya. Sledil bo nastop s pevko Denise King, ki v petju kombinira jazz z elementi R&B, bluesa in gospla. Po zgledu Raya Charlesa, ki je svoje nastope pogosto popestril s skupino pevk, imenovanih The Raelettes, je Perić že zelo zgodaj v svoji karieri izbral in v svoje nastope vključil tri odlične pevke, ki jih je poimenoval Pearlete. V Križankah bodo z njim zapele Sandra Feketija, Suzana Labazan in Blažka Oberstar.

Perić je svojo kariero začel pred desetimi leti. Z zasedbo Moonlighting Orchestra, ki jo je ustanovil njegov prvi glasbeni učitelj Albert Zaveršnik, je v restavraciji blizu Celja zapel nekaj pesmi in takoj požel buren aplavz. Kmalu je začel sodelovati z Big Bandom RTV Slovenija, kjer je njegovo nadarjenost prepoznal Lojze Krajnčan, eden izmed dirigentov tega izjemnega orkestra. Sledili so skupni nastopi in snemanja zgoščenk z Založbo kaset in plošč RTV Slovenije. Perić je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula in jazza. Med glasbeniki, ki so nanj najbolj vplivali, je prav gotovo legendarni Ray Charles. V zadnjem desetletju je nastopil v 17 državah na treh celinah (Evropa, Severna Amerika in Afrika) ter sodeloval s kar tridesetimi velikimi jazzovskimi orkestri.