Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao je za tokratni koncert izbral prav poseben program, v katerega je uvrstil dela treh rojakov. Foto: osebni arhiv Foto:
Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao je za tokratni koncert izbral prav poseben program, v katerega je uvrstil dela treh rojakov. Foto: osebni arhiv Foto:
Hongyan Zhang pogosto išče harmonijo med zahodno glasbo v izvedbi simfonikov in tradicionalno kitajsko glasbo, pri tem pa uporablja brenkalo pipo. Foto: osebni arhiv
Hongyan Zhang pogosto išče harmonijo med zahodno glasbo v izvedbi simfonikov in tradicionalno kitajsko glasbo, pri tem pa uporablja brenkalo pipo. Foto: osebni arhiv

Šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija En Shao prihaja iz Kitajske, kjer deluje tudi kot glavni gostujoči dirigent Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra in glasbeni ravnatelj Kitajskega orkestra iz Tajpeja. »Maestro En Shao je naš dolgoletni šef dirigent, ki ob tem redno dirigira na Kitajskem in je velik poznavalec kitajske simfonične glasbe. Za tokratni koncert je izbral prav poseben program, v katerega je uvrstil dela treh rojakov,« pravi Maja Kojc, umetniški vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Zhenmin Xu (1942) je vrhunec ustvarjalnosti posvetil orkestrskim delom. Za eno izmed njih, simfonično pesnitev »Nočni privez ob Javorovem mostu« (A Night Mooring Near Maple Bridge), je leta 1993 prejel prvo nagrado na tekmovanju enostavčnih orkestrskih skladb.

Zugjang Wu (1927), ki se je šolal v Pekingu in Moskvi, se je zgledoval po klasičnih zahodnjaških in ruskih skladateljih, to izročilo pa je obogatil s prvinami kitajske ljudske glasbe. Primer takega sožitja dveh glasbenih tradicij je tudi njegov Koncert za pipo in orkester »Junaški sestri stepe« (Prairie Hero Little Sisters), ki je na Zahodu postal prava uspešnica po dveh izvedbah v ZDA leta 1979. Pipa je brenkalo oziroma kitajska različica lutnje. Nanjo bo igrala mednarodno uveljavljena virtuozinja Hongyan Zhang.

Xia Guan (1957) se bo predstavil s Simfonijo št. 2 z naslovom »Upanje« (The Hope), ki velja za eno njegovih najbolj prepoznavnih del. Xia Guan, eden najvidnejših še živečih kitajskih skladateljev z bogatim in raznovrstnim opusom, je tudi direktor in ravnatelj Kitajskega narodnega simfoničnega orkestra, pred tem pa je deloval kot vodja operne hiše v okviru Kitajske državne opere in baleta.

Hongyan Zhang je uveljavljena instrumentalistka na kitajskem tradicionalnem brenkalu pipi, pa tudi priznana pedagoginja, med drugim redna gostujoča profesorica na ameriški Univerzi Columbia in priložnostna predavateljica na univerzah Harvard, Yale in drugih. Je tudi aktivna članica združenj, ki skrbijo za uveljavljanje in ohranjanje kitajske kulture oziroma glasbe. Izjemna instrumentalistka nove generacije kitajskih glasbenikov Zhang Hongyan je uveljavljeno ime v domovini, pa tudi na mednarodni glasbeni sceni. V zadnjih letih jo je redno sodelovanje z državnim orkestrom iz Macaa popeljalo na turnejo po največjih kitajskih mestih, vključno s Pekingom in Šanghajem, ter v tujino, pri čemer so gostovali v ZDA, Nemčiji, Franciji, Italiji, Avstriji, na Poljskem, pa tudi v Koreji, Singapurju, na Tajvanu, v Hong Kongu in v Macau. Zhang Hongyan pogosto nastopa tudi s Kitajskim narodnim simfoničnim orkestrom, Kitajsko filharmonijo in Šanghajskim simfoničnim orkestrom.

Zhang rada eksperimentira z različnimi izvedbami, pri čemer pogosto išče harmonijo med zahodno glasbo v izvedbi simfonikov in tradicionalno kitajsko glasbo, pri tem pa uporablja tradicionalno brenkalo pipo ali oskubiti kitaro. Njen album z naslovom Ambush from All Sides, ki je klasična zbirka skladb, izvedenih na pipi, je izšel v več kot 40 državah po vsem svetu.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija