Sporočila za javnost
RTV Slovenija Foto: SOJ RTV SLO

Dodaj v

Izjava RTV Slovenija glede incidenta v Kopru

18. september 2018 ob 17:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

V vodstvu RTV Slovenija in Informativnem programu Televizije Slovenija ostro nasprotujemo današnjemu postopanju predstavnika Finančne uprave Republike Slovenija (FURS) proti novinarski ekipi Televizije Slovenija v Kopru.

Menimo, da incident predstavlja še en nedopusten pritisk na novinarsko delo ter ponoven primer napada na medijsko svobodo v Sloveniji.
Med snemanjem prispevka Televizije Slovenija o postopkih FURS-a, povezanih s koprskim lokalom Pub 33, je k snemalcu pristopil uslužbenec FURS-a v civilu ter ga podučil o prepovedi snemanja uradnih oseb. Obvestil ga je o poteku uradnega postopka ter od njega zahteval legitimacijo. Snemalec je pojasnil, da ima osebne dokumente v svojem vozilu. Predstavnik FURS-a je nato snemalcu zagrozil, da bo zaplenil kamero in posnetke. Po grožnji je snemalec privolil v izbris posnetega materiala. K obema je pristopil še uniformirani uslužbenec FURS-a in skupaj sta preverila, ali je snemalec res zbrisal posneti material.

Še enkrat bi radi opozorili na dejstvo, da je svobodno in neodvisno novinarstvo eden temeljnih postulatov demokracije in vsak tak grobi poseg v novinarsko delo oži polje medijske svobode.

Služba za komuniciranje
Prijavi napako

Sporočila za javnost pripravlja in objavlja Služba za komuniciranje RTV Slovenija. Dodatna vprašanja lahko posredujete na e-naslov pr@rtvslo.si.
Kazalo