Kdo se boji groznega zmaja? V vlogi Zmaja v Postojnski jami nastopa Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: Željko Stevanić
Kdo se boji groznega zmaja? V vlogi Zmaja v Postojnski jami nastopa Boštjan Gorenc - Pižama. Foto: Željko Stevanić
false
Iznajdljivi in bistri Jakob (Tristan Bevc) je neustrašen. Njega se bo bal zmaj! Foto: Željko Stevanić
false
Snemanje Zmaja v Postojnski jami v studiu 1 Televizije Slovenija. Foto: Željko Stevanić

Tako pravi iz mita izpeljana ljudska pripovedka, po kateri je nastal novi muzikal RTV Slovenija Zmaj v Postojnski jami. Premierno bo na sporedu v ponedeljek, 17. aprila, ob 15.55 na TV SLO 1.

Ta grozni zmaj ljudem povzroča nepopisne preglavice, saj ga je treba neprenehoma zalagati z hrano, da je zadovoljen. Kot se vedno zgodi v ljudski pripovedi, odgovor na vsako težavo najde junak, ki pa je tudi tokrat (tako kot Kekec in Peter Klepec) v podobi iznajdljivega in bistrega fantička, Jakoba.

Uglasbena pripovedka ohranja vsa sporočila stare ljudske pripovedke, ki jih na nov, moderen način predstavlja našim mladim gledalcem. Vrednote, ki jih najdemo v starem sporočilu, so mlademu občinstvu predane, tokrat v novi preobleki: elementi ljudske glasbe se prepletajo z modernejšimi zvoki jazza in rapa, seveda izpod peresa profesionalnega jazzovskega skladatelja in profesionalnih glasbenikov iz vrst Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija.

Pripovedko je posvojil in upesnil priznani slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, novinar, urednik, skladatelj in glasbenik Milan Dekleva, uglasbil pa skladatelj, jazzovski pianist in pedagog Jaka Pucihar. Nastopajo Otroški pevski zbor RTV Slovenija z dirigentko Anko Jazbec, Tristan Bevc (pastirček Jakob), Boštjan Gorenc – Pižama (zmaj), Uroš Buh (vodič) in Cole Moretti (župan).

Konec lanskega leta je pri ZKP RTV Slovenija izšla velika slikanica z notami in priloženim CD-jem, Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija pa je muzikalu dodalo še gibljive slike.

Zmaja v Postojnski jami so snemali so v Postojnski jami in studiu 1 Televizije Slovenija. Režirala ga je Barbara Zemljič. Muzikal je za Televizijo Slovenija uredila urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Danica Dolinar.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija
Fotografije: Željko Stevanić