Dokumentarna serija Kdo si pa ti? prikazuje 10 mladostnikov, ki jih druži tesna povezanost s tujimi kulturami. Foto: logotip oddaje
Dokumentarna serija Kdo si pa ti? prikazuje 10 mladostnikov, ki jih druži tesna povezanost s tujimi kulturami. Foto: logotip oddaje
Zanimiva, živahna in pisana druščina portretirancev iz serije Kdo si pa ti? Foto: Robert Bogataj
Deset portretov se bo ob petkih ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija zvrstilo od 20. februarja do 24. aprila. Foto: Robert Bogataj
Scenaristka oddaje Kdo si pa ti? Katarina Nikolov. Foto: Robert Bogataj
Tschimy, 16; njegove korenine so v Gabonu. Foto: Robert Bogataj
Lucija, 16, združuje vikinško in slovensko kulturo. Foto: Robert Bogataj
Oleg, 16, se je rodil v Ukrajini. Foto: Robert Bogataj
Nicolle, 16, prihaja iz Dominikanske republike, v Sloveniji pa je že dobrih 10 let. Foto: Robert Bogataj

Kaj imajo skupnega Oleg, Nicole, Rami, Lucija, Sanskriti, Isabella, Vendula, Tschimy, Jay in Tit? Družijo jih tesna povezanost z različnimi kulturami. Nekateri od njih so se v Slovenijo priselili pred kratkim ali pa pred več leti, drugi so se rodili v Sloveniji, a jih z drugimi kulturami povezujejo njihove družine.

Zgodbe naših protagonistov odkrivajo vse plati njihovega doživljanja – od veselih, zabavnih, duhovitih pa vse do resnih tem, ki jih prinaša življenje v 'tujini'. Hkrati pa ponujajo pester izbor kulture, plesa, glasbe, kulinarike, športa, ljubezni, šole, prijateljstev …

Namen serije je skozi zgodbe mladih v sodobnem medijskem jeziku na spontan in nevsiljiv način posredovati spoznavanje bogatega kulturnega izročila, rušiti stereotipe ter spodbujati k strpnosti in medsebojnemu spoštovanju.

Protagonisti

16-letni Tschimy, katerega izvorno ime pomeni človek, čigar dejanja in besede uživajo občudovanje in spoštovanje, je izredno nadarjen glasbenik. Karizmatični fant, rojen v Sloveniji, ima gabonske korenine, njihova moč pa sije kakor toplo afriško sonce skozi bogate avtorske ritmične tekste angažiranih raperskih besedil. Kdo si pa ti? s Tschimyjem bo na sporedu 20. februarja.

16-letna Lucija se je rodila v Sloveniji. Del njenih korenin sega na Dansko in to severnjaško liberalnost je čutiti tudi pri Lucijinem kritičnem odnosu do družbe. Umetnost odrskih desk ji je položena v zibko in nadaljevanje družinske tradicije je več kot le nastop pred občinstvom; je del življenja. Njeno umetniško izražanje, prepletanje vikinške in slovenske kulture ter znanje tujih jezikov, ki bogatijo multikulturnost, bomo lahko občudovali 27. februarja.

Oleg je star 16 let in se je rodil v Donecku v Ukrajini. Izobraževanje na nivoju mednarodnega šolskega sistema je bila njegova velika želja. Vojne razmere v rodnem mestu in novo dojemanje svobode so tako samo še pospešile odločitev za selitev družine v Slovenijo. Razgledan in družbenokritični najstnik v Sloveniji živi tretje leto in je tudi odličen glasbenik. Spoznali ga bomo 6. marca.

Tudi Nicolle je stara 16 let, rodila pa se je v Santiagu v Dominikanski republiki. Nasmejana najstnica v slovenski prostor prinaša razigran dominikanski temperament, napolnjen z glasbo in plesom. V Sloveniji živi od leta 2004. Veliko več o priznani hip-hoperki, ki premika meje neverbalne komunikacije in v slovenski prostor prinaša barve, bomo izvedeli 13. marca.

Isabella Clara je predvsem duhovita, nasmejana in družabna mladenka, kot se za Angležinjo, rojeno v Pemburyju spodobi. Strastni in kritični bralki dobre literature povsem nova izkušnja samostojnega 'cimrskega' življenja v glavnem mestu Slovenije odpira nešteto možnosti za nadaljnji študij. Kje se kultura domovine njenega očeta Angleža stika s kulturo njene mame Slovenke in kje so razlike, bomo spoznali 20. marca.

Ostalih pet protagonistov bomo spoznali do konca aprila.

Rami ima 19 let, rodil se je v Alepu v Siriji. Je Arabec po videzu in duši. V njegovih žilah se pretaka tradicija očetovega islamskega sveta, v katero posega mamina balkanska toplina. Kot 16-letni fant je zaradi vojnih razmer v svoji državi ob prihodu v Slovenijo naletel na velik kulturni, jezikovni, predvsem pa ekonomski šok. Življenje brezskrbnega najstnika iz Alepa se je obrnilo na glavo in gimnazijec v mladeniča, ki zase pravi, da je ob boju za preživetje odrasel v moškega. Kako mu gre, v čem in s kom uživa, ko mu 'življenje' dovoli?

19-letna Sanskriti pa je v Slovenijo iz Indije, kjer se je rodila (New Delhi), prišla leta 2004. Vrednote, kultura in pričakovanja indijske družbe izzivajo naše kulturne navade. Eksotični videz Sanskriti Kumar že od daleč obljublja zgodbe, ki pritegnejo marsikaterega poslušalca in gledalca. V Kdo si pa ti? bomo odkrivali, kako doživlja novo domovino, v kateri je že pol svojega življenja.

16-letna Vendula se je v Slovenijo priselila lani. Čustvena Čehinja, rodila se je v Brnu, tudi tu neguje svojo ljubezen do konjev. Njena želja pa je negovati ljudi, in to poklicno. V oddaji bomo občutili njeno slovansko toplino.

16 let ima tudi Tit, ki se je rodil v Ljubljani, njegove korenine pa so na Hrvaškem in v Argentini. Skrivnosten in simpatično zasanjan, z južnjaškim temperamentom »prepojen« mladenič svojo zgovorno plat odkriva v svojstvenem stilu argentinskega ritma, kjer čas poteka drugače, predvsem počasneje in mirneje. Tit je izjemno nadarjen za fotografijo in uporabne umetnosti, pa tudi za kulinarične.

16-letni Mongkol - Jay se je rodil v Buriramu na Tajskem. Nadobudni dijak srednje oblikovne šole z veseljem pozdravlja vse novosti, ki mu jih je pred tremi leti na pot prinesla selitev na drugi konec sveta – v Slovenijo. Nasmejani mladenič bo med drugim spregovoril o razlikah v šolskih sistemih in jezikovnih preizkušnjah.

Nova mladinska dokumentarna serija Kdo si pa ti? je prvenstveno namenjena mladostnikom, ki jih zanima bogato in raznoliko kulturno življenje vrstnikov in rušenje tabujev, hkrati pa tudi vsej mlajši in starejši generaciji ter strokovni javnosti in širjenju ideje medkulturnosti.

Zgodbe Olega, Nicolle, Tschimyja, Ramija, Sanskriti, Vendule, Tita, Jaya, Isabelle in Lucije je poiskala scenaristka Katarina Nikolov, oddaje pa je režirala Siena Krušič.

Vir fotografij: Robert Bogataj