Foto:
Foto:

Nastopila bosta oba hišna orkestra, tako Simfonični orkester kot Big Band RTV Slovenija, skupaj z legendarno romsko skupini Amala, ki jo vodi neutrudni Imer Traja Brizani, glasbenik, ki je s Kosova prišel v Slovenijo že davnega leta 1980.

Brizani je z Amalo posnel že celo vrsto plošč in svoj program predstavil na mnogih koncertnih prizoriščih tako doma kot v tujini. Tokrat bo romsko ljudsko glasbo kot tudi nekater

e svoje hite predstavil z velikim orkestrom RTV Slovenija, Amalo ter številnimi izvrstnimi gosti, med katerimi izstopa španski flamenko kitarist Diego Cortez jr. s svojim kvartetom ter pevca Bajsa Arifovska (Makedonija) in Mija Muratović (Srbija).

Koncertni program bo predstavljen v povsem novih preoblekah za veliki orkester, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Priredbe so prispevali Matjaž Mikuletič, Aleš Avbelj, Jani Golob in Črt Sojar Voglar. Vse skupaj pa bo potekalo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla.

Obeta se večer nepozabnih romskih napevov v izvedbi najboljših orkestrskih glasbenikov in solistov, ki ga bo posnela Televizija Slovenija, v živo pa prenašal Prvi programa Radia Slovenija.

IMER TRAJA BRIZANI & AMALA

Imer Traja Brizani (8. februar 1958 v Prištini), kot skladatelj deluje od leta 1972. Po prihodu v Slovenijo leta 1980 je najprej pisal in izvajal svoje skladbe z ansambloma Amadeus in Black & White in deloval kot studijski glasbenik. Leta 1996 je Brizanija začela vse bolj zanimati romska ljudska glasba, katero je želel oplemenititi s sodobnimi glasbenimi sredstvi jazza, klasične in zabavne glasbe. Tako je ustanovil ansambel Amala, s katerim nastopa na vidnejših jazz in etno festivalih v Sloveniji in tujini. Brizani v sodelovanju s Cankarjevim domom vsako leto organizira koncert ob svetovnem dnevu Romov. Ob tej priložnosti je Amala večkrat sodelovala s kraljico romske glasbe Esmo Redžepovo, ukrajinskim romskim gledališčem Teater Romans, makedonskim orkestrom Darhia in drugimi priznanimi glasbeniki. Amala redno nastopa tudi na festivalu Lent, kjer se pogosto predstavlja v razširjeni 25-članski zasedbi. Zadnja dva albuma, Suita Romani I. in II., je Brizani posnel v sodelovanju s komornim orkestrom Simfo. Brizani je tudi avtor prvega romsko-slovenskega muzikala Stekleno jabolko, ki je bil premierno uprizorjen leta 2009 v Cankarjevem domu. Njegov zadnji odmevni projekt je bil koncert Amale z Big Bandom RTV Slovenija februarja 2011 v okviru jazz abonmaja ljubljanskega hotela Mons.

Brizanijev drugi veliki glasbeni projekt je njegova jazzovska zasedba Brizani Project, ki je v zadnjih desetih letih prav gotovo pustila velik pečat na slovenski jazz sceni. Ob svoji petdesetletnici je leta 2008 z Big Bandom RTV Slovenija in enim najboljših bobnarjev na svetu Petrom Erskinom, nekdanjim članom legendarne zasedbe Weather Report, nastopil na treh velikih koncertih v Ljubljani, Novi Gorici in Celju. S Petrom Erskinom in Big Bandom RTV Slovenija je posnel tudi album, ki je izšel pri ZKP RTV.

Brizani, virtuoz na električni bas kitari, je v svoji plodni glasbeni karieri posnel več kot petnajst albumov avtorske glasbe in sodeloval s številnimi priznanimi domačimi in tujimi zasedbami in izvajalci (Peter Ugrin kvartet, Lojze Kranjčan kvartet, Bojan Adamič, Trio Pečenko & Alex Deutcsh, Latino Messengers, Kiko - Divjak kvartet & Joe Malkovich, Jože Privšek, Richard Boone, Count Basie Orchestra, Roy Ayers, Magic Malik Orchestra, Ida Kelarova, Igor Krikunov, Zdenka Kovačiček, Peter Erskin in drugi).

Poleg skladateljskega in izvajalskega delovanja se Traja Brizani ukvarja tudi s publicistiko in glasbeno pedagogiko. Prva knjiga Le ostanite, Romi gredo prikazuje zgodovino romskega ljudstva in možnost njegove vključitve v sodobni svet. S področja glasbene pedagogike je leta 2005 izšla prva od osmih knjig zbirke Otroci, zapojte z nami (Chavalen, gilaven amencar!), kjer je Brizani zbral in uredil vrsto pesmi iz romske, slovenske in svetovne glasbene zakladnice, jih nekaj sam napisal in uvedel mladino v osnove glasbene teorije in prakse.

DIEGO CORTÉS JR.

Rojen l. 1977 v glasbeni družini. Njegov ded je izdeloval kitare, oče pa je bil svetovno znan flamenko kitarist, ki je med drugim deloval tudi v zasedbi Mika Oldfielda. Njegov prvi učitelj je bil prav njegov oče. Pri šestih letih je že nizal prve uspehe. Veliko je nastopal v Barcelonskem flamenko teatru, s katerim je nastopal po vsem svetu.

BAJSA ARIFOVSKA

Rojena l. 1978 v Makedoniji. Profesorica tradicionalnih makedonskih inštrumentov, večinštrumentalistka in skladateljica. Študirala na skopski Akademiji za glasbo. Poleg solističnih glasbenih projektov je v preteklosti sodelovala s priznano makedonsko etno zasedbo Dragan Dautovski Kvartet. Od leta 2003 deluje kot aranžerka in dirigentka Mandolinskega Orkestra Darhia ter sodeluje v številnih mednarodnih glasbenih projektih.

MIJA MURATOVIĆ

Rojen l. 1951 v Srbiji. Romski glasbenik in vokalist, ki je večino svoje glasbene poti posvetil zabavni glasbi, kar je redkost med romskimi glasbeniki. V 70. letih prejšnjega stoletja je nastopal na pomembnih jugoslovanskih glasbenih festivalih in prejel številne nagrade, med drugim Oktobrsko nagrado mesta Leskovac. S pesmima Raspevana gitara in Otišla je se je uvrstil na takratne najpomembnejše jugoslovanske glasbene lestvice ter gostoval po vsej nekdanji Jugoslaviji.