Klemen in Anika Foto: Žiga Culiberg
Klemen in Anika Foto: Žiga Culiberg
Big Band RTV Slovenija Foto: Hugo Šekoranja
Klemen Klemen in Anika Horvat Foto: Žiga Culiberg

Big Band RTV Slovenija

Anika Horvat in Klemen Klemen

Dirigent: Lojze Krajnčan

Gosta: DJ Simon Stojko Falk, Ballau

Linhartova dvorana, Cankarjev dom

Petek, 28. marec 2014

Ob 20.00

Big Band RTV Slovenija pripravlja prav poseben koncert, koncert z naslovom . Kot solistka bo nastopila Anika Horvat, ki z Big Bandom sodeluje že veliko let, poleg tega pa je z njim posnela tudi dva albuma – Uro brez kazalcev in Nihče ne ve. Anika Horvat je že uveljavljena vokalista, dobitnica številnih nagrad in priznanj, predvsem pa je vedno dobre volje in pripravljena na nove izzive. Prav to bomo doživeli tudi na tokratnem koncertu, saj se bo kot drugi solist z Big Bandom RTV Slovenija predstavil Trnovčan in raper po duši Klemen Klemen. Anike smo z Big Bandom že vajeni, deljenje odra z rapersko legendo pa bo nekaj novega in posebnega. Na koncertu bomo slišali tako nove različice evergrinov kot Klemnove uspešnice, seveda pa ne bo manjkalo tudi duetov obeh solistov – kakšnih …to pa naj za zdaj ostane še skrivnost. Povemo lahko samo to, da se bodo glasbenikom na odru pridružili tudi plesalci Gašper Kunšek, Žigan Krajnčan in Alex Tesch.

Big Band RTV Slovenija deluje nepretrgano že od leta 1945. Najprej je deloval z imenom Plesni orkester Radia Ljubljana, pozneje se je preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija. V letu 2010 je praznoval 65-letnico delovanja in je tako ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu.

Za začetke njegovega delovanja ima v največji meri zasluge dirigent in komponist Bojan Adamič, ki je orkester vodil vse od začetka delovanja do začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi Jože Privšek in Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kakovostni razred. Njegova dominacija v prostoru nekdanje Jugoslavije je bila nedvomna, prav tako pa je bil orkester cenjen tudi zunaj naših meja. Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa so dirigirali še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič in drugi. V letih od 2002 do 2013 je orkester umetniško vodil Hugo Šekoranja. Z Big Bandom RTV Slovenija je nastopila že vrsta vodilnih tujih jazzovskih dirigentov (Peter Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Herb Pomeroy, Mathias Rüegg, Miljenko Prohaska, Mike Westbrook, David Murray, George Lewis, Bill Holman, Michael Abene, Bob Mintzer, Lars Moller, Rob McConnell) in solistov (Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Diane Schuur, Jiggs Whigham, Jon Hendricks, Nancy Marano, Bobby Shew, Mario Gonzi, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Bojan Z, Peter Erskine, Ronnie Cuber, Mads Vinding, Paquito D'Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts, Patti Austin, Kurt Elling, Nicholas Payton).

Danes je Big Band RTV Slovenija pomlajen. Večina njegovih članov je študirala na jazzovskih akademijah v tujini in vsi po vrsti so virtuozi na svojih instrumentih.

Anika Horvat je z glasbo povezana že od malih nog. Prvič je javno nastopila pri devetih letih, leta 1989 pa je izdala svojo prvo kaseto Pomlad in še kaj. Leta 1993 sta sledili dve zgoščenki (Pomlad in še kaj ter Pridi, pridi, čakam te…). Že kot najstnica je nastopila na številnih festivalih in mnogi so ji prinesli tudi nagrado. Prvi večji uspeh je dosegla leta 1996, ko je s skladbo Lahko noč, Piran zmagala na festivalu Melodij morja in sonca. Dve leti pozneje jo je kot najmlajšo vokalistko k snemanju zgoščenke povabil Big Band RTV Slovenija in nastala je zgoščenka Ura brez kazalcev. Prav tako z nacionalnim Big Bandom je leta 2007 izdala še album Nihče ne ve. Anika Horvat je redna in tudi ena najuspešnejših vokalistk na slovenskih festivalih: leta 2006 je na Festivalu Slovenske popevke za skladbo Belo nebo prejela nagrado žirije, na istem festivalu je slavila tudi leta 2009 s skladbo Samo ti, leta 2011 pa je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo za skladbo In si tu. Lani je Anika zaznamovala že 25-letnico svoje pevske kariere in izdala tudi svoj prvi album za otroke Od Pike do Acota.

Klemen Klemen, eden najbolj razvpitih slovenskih raparjev. Pred izdajo svojega prvenca, zgoščenke Trnow Stajl (2000), ki je še danes najbolj prodajan slovenski rap album, je sodeloval s Pasjim kartelom in Ali Enom. Tri leta po izidu prvega albuma je sledil album Hipnoza. Morda bo tretji album sledil koncertu v Cankarjevem domu.

Klemen Klemen je raper po duši. Že kot najstnik je pokupil vse, kar se je v zvezi z rapom pokupiti dalo. Navdih za ustvarjanje mu dajeta življenje in rodno Trnovo, tako da smo nemalokrat priče uličnim pripovedim, ljubezenskim izpovedim, nevzdržnim iskrenostim in prijateljskim zgodbam. Klemen Klemen, ki je pred tremi leti vstal od mrtvih in takrat za svoje poslušalce pripravil pravi spektakel, je med drugim sodeloval tudi že s pevko Aniko Horvat. Z Big Bandom RTV Slovenija pa bo nastop v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premieren.

Dirigent Lojze Krajnčan se je z Big Bandom RTV Slovenija srečal že kot srednješolec, ko ga je kot pozavnista k sodelovanju povabil takratni dirigent Jože Privšek. Študiral je na visoki šoli za glasbo in pripadajoče umetnosti v Gradcu v Avstriji, pozneje pa na glasbenem kolidžu Berklee v Bostonu. Po vrnitvi v domovino je prvo leto sodeloval kot prvi pozavnist v Simfoničnem orkestru RTV, pozneje pa kot solist pozavnist v Big Bandu. Po Privškovi upokojitvi je nadaljeval njegovo delo kot umetniški vodja orkestra do leta 2002. V svoji karieri je sodeloval s številnimi zasedbami in glasbeniki: Big Band EBU, kvintet Ugrin – Divjak, kvartet pozavn L’arte musicale, kvintet trobil Jazz brass, Orkester Slovenske filharmonije, Revijski orkester RTV Slovenija, Orkester slovenske vojske, Orkester slovenske policije, Bid Band HRT, Terrafolk, Slovenski kvintet trobil, Ack Van Royen, Toots Tielemans, Nils Osterd Pedersen, Martin Drew, Jonny Griefin, Bobby Show in drugi. V zadnjem času se Lojze Krajnčan posveča predvsem komponiranju in aranžiranju.