Martina Jembrišak, Rose Lowry Bardonnet, koordinatorka mreže orkestrov ONE, Manca Dornik, David Novak in Stefan Projović. Foto: Tamara Tasev Foto:
Martina Jembrišak, Rose Lowry Bardonnet, koordinatorka mreže orkestrov ONE, Manca Dornik, David Novak in Stefan Projović. Foto: Tamara Tasev Foto:

Simfonični orkester RTV Slovenija bo ob tej priložnosti vodila dirigentka Yi-Chen Lin. Solistka Martina Jembrišak bo zaigrala Concerto Classico poljskega skladatelja B. K. Przybylskija, Stefan Projović pa koncert za harmoniko in orkester Aconcagua argentinskega skladatelja in harmonikarja Astorja Piazzolle. Manca Dornik je za ta večer izbrala Chamber Music V. Barabbas Variation, op. 80, finskega skladatelja Aulisa Sallinena, David Novak pa Pravljice za harmoniko solo in orkester skladatelja Václava Trojana.

Solisti so nagrajenci prvega vseevropskega tekmovanja za mlade harmonikarje v starosti do 18 let »ONE Young Artist Competition«, ki se je s finalom zaključilo novembra predlani na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet. Tekmovanje je zasnovala in organizirala evropska mreža orkestrov »ONE Orchestra Network for Europe«, katere član je tudi Simfonični orkester RTV Slovenija.

Posebnost tekmovanja »ONE Young Artist Competition« so tudi nagrade. Poleg denarnih nagrad so nagrajenci namreč prejeli tudi možnost nastopiti na solističnih koncertih z orkestri, člani evropske mreže orkestrov ONE. Prvo nagrado sta si delila Manca Dornik in David Novak. Vsak od njiju je ali še bo kot solist nastopil s petimi priznanimi evropskimi orkestri. Druga nagrada ni bila podeljena. Tretjo nagrado je prejela Martina Jembrišak, četrto pa Stefan Projović. Oba sta bila nagrajena s solističnim nastopom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.