Festival Slovenska polka in valček 2016 bo v petek, 8. aprila, v Podčetrtku. Foto:
Festival Slovenska polka in valček 2016 bo v petek, 8. aprila, v Podčetrtku. Foto:
Ansambel Vikend
Viža Sin v izvedbi ansambla Vikend je prejela dve nagradi, in sicer nagrado za najboljši valček leta 2015 in nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo festivala v celoti. Na fotografiji z avtorjem besedila Matejem Kocjančičem. Foto: Žiga Culiberg
Ognjeni muzikanti
Nagrado za najboljšo polko festivala je prejela skladba Našel te bom v izvedbi ansambla Ognjeni muzikanti. Foto: Žiga Culiberg

spletni strani RTV Slovenija in na teletekstu na strani 276 objavilo javni razpis za sodelovanje na 21. festivalu Slovenska polka in valček.

Prijave prek spletnega obrazca do vključno 21. februarja 2016
Na javni razpis, ki se izvaja z namenom spodbujanja nastajanja novih slovenski skladb, se lahko prijavijo vsi avtorji (glasbe, besedila in/ali priredbe) in izvajalci, ki izpolnjujejo vse razpisne pogoje. Upoštevane bodo vse popolne prijave z vsemi zahtevanimi prilogami, ki bodo naložene prek spletnega obrazca do vključno nedelje, 21. februarja 2016, do polnoči.

Celotna razpisna dokumentacija je dostopna med razpisi (RAZPIS, PRAVILA in IZJAVA).

Vse prispele prijave oz. skladbe bo ocenjevala petčlanska strokovna komisija, ki bo za festival izbrala do največ 12 skladb, največ šest polk in največ šest valčkov, med katerimi je lahko do pet skladb izvajalcev/avtorjev, ki bodo sodelovali na podlagi neposrednega povabila RTV Slovenija.

Na letošnjem, že 21. festivalu, ki bo 8. aprila 2016 v Podčetrtku bodo podeljene tri nagrade – nagrada za najboljšo skladbo festivala v celoti po mnenju strokovne žirije, nagrada za najboljšo polko po mnenju občinstva in nagrada za najboljši valček po mnenju občinstva. Festival bomo v neposrednem prenosu predvajali v programih RTV Slovenija.

Lani slavila ansambla Vikend in Ognjeni muzikanti
Na lanskem, jubilejnem, 20. festivalu Slovenska polka in valček je ansambel Ognjeni muzikanti prejel nagrado za slovensko polko leta, in sicer za vižo Našel te bom. Kar dve nagradi pa je prejela viža Sin v izvedbi ansambla Vikend, in sicer nagrado za najboljši valček leta 2015 in nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo festivala v celoti. Jubileju festivala so se številni glasbeniki poklonili v uvodnem in spremljevalnem programu.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija