Novice za otroke najbolje pripravijo naši Infodromovci! Foto:
Novice za otroke najbolje pripravijo naši Infodromovci! Foto:
Infodrom(ovce) prepoznate po vedno odprtih očeh.
voditelji Infodroma Foto: Darko Osterc
Infodrom pojme razlaga tudi s pomočjo slikovite grafike. Foto: iz oddaje
urednica Infodroma Barbara B. Stegeman Foto: Blanka Križ

Tako produkcijsko kot z vidika novinarske integritete je Infodrom pomemben partner v sodelovanju evropskih televizij pri podajanju novic za otroke, utemeljuje strokovna komisija. Novice so predstavljene z dejstvi in z rahločutnim pristopom do mladih gledalcev, ki jim je oddaja namenjena, pri tem pa ustvarjalci upoštevajo visoka načela novinarske etike.

Vseh dnevnikov za otroke, ki jih sicer pripravljajo članice EBU, je 11.

Za uspeh Infodroma je zaslužna številčna ekipa, ki ga pripravlja, med njimi voditelji Neža Prah, Tina Antončič, Ana Pirih in Matic Jerman ter urednica Barbara Brezavšček Stegeman: »Nagrada nas je zelo presenetila in nam je v veliko čast. Veseli smo je, ker pomeni potrditev za trdo delo celotne ekipe, ki so ga opazili prav strokovnjaki v EBU, kjer cenijo profesionalni pristop k televizijski produkciji. Vsako minuto programa ustvarjamo z mislijo na naše gledalce, Infodromovce, ki so zelo zahtevna in kritična publika. In ti nam večkrat sporočijo, da jim je oddaja všeč. To pa je za nas tista nagrada, ki smo je najbolj veseli

***

Infodrom je informativna multimedijska oddaja, ki temelji na mednarodni izmenjavi prispevkov in reportaž prek mreže EBU ter na produkciji domačih prispevkov, poročil in reportaž. Resno in v jeziku mladih Infodrom poroča o vsem, kar zanima otroke: o dogajanju v šoli, po svetu, v Sloveniji, o glasbi, znanosti, družbi, kulturi, živalih, športu, o znanih in nenavadnih stvareh in ljudeh.

Infodrom spodbuja koncept aktivnega državljanstva, razvijanje kritičnega razmišljanja ter prispeva k opolnomočenju poznejših aktivnih državljanov. Otrokom zagotavlja informiranost na ustrezni ravni. Več ko otroci vedo o tem, kaj se dogaja, bolj smiselno in urejeno si namreč lahko predstavljajo svet. Oddaja jih nagovarja kot aktivne državljane in objavlja teme, ki jih zanimajo. Tako jih pripravlja na odgovornosti, ki jih bodo dobili ob polnoletnosti. Pokaže jim, da je politika smiselna in uporabna in kako lahko sami pripomorejo k rešitvi problemov. Infodrom zagotavlja javni prostor za mnenja otrok: ko jih sprašujemo po njih, se učijo utemeljevanja svojih misli, s sprejemanjem različnih mnenj pa se krepi tudi njihov občutek za strpnost. Z neposrednim vključevanjem mladih v pripravo novinarskih prispevkov v rubriki Otroški poročevalec Infodrom prispeva tudi k medijski vzgoji in medijski pismenosti otrok.

Oddajo lahko spremljate tudi na prenovljenem spletnem portalu www.infodrom.si, na Facebooku, Twitterju in na kanalu YouTube.