Slovenski film Najdenček bomo predvajali v četrtek, 31. oktobra, ob 8.25 na 1. programu TV Slovenija. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Slovenski film Najdenček bomo predvajali v četrtek, 31. oktobra, ob 8.25 na 1. programu TV Slovenija. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Slovenski EBU film za otroke Bankovec bo premierno na sporedu v četrtek, 31. oktobra, ob 16.15. Foto: iz filma
Zverinice prijateljice, slovenska glasbena pravljica, bo premierno na sporedu 1. novembra ob 8.55. Foto: iz oddaje
Animirani film Peter in volk, posodobljena različica Prokofjeve zgodbe, bo na sporedu 1. novembra ob 9.25. Foto: iz animiranega filma
Slovenski mladinski celovečerec Duhec bomo premierno predvajali v petek, 1. novembra, ob 9.55. Foto: iz filma

PONEDELJEK, 28. 10.
10.15: Radovedni Taček
10.30: Iz popotne torbe
10.45: Nočko II.
11.00: Profesor Pustolovec
11.19: Bela gospa 1/3

TOREK, 29. 10.
10.20: Studio Kriškraš
10.45: Kulturni brlog
10.47: Zgodbe iz školjke: Martina in ptičje strašilo
10.57: Zgodbe iz školjke: Bine
11.17: EBU igrani film: Mali detektiv, nizozemski film
11.32: Bela gospa 2/3

SREDA, 30. 10.
10.15: Ribič Pepe
10.35: Sneguljčica, plesna predstava
11.15: Bela gospa 3/3

ČETRTEK, 31. 10.
7.00: Risanke
8.10: Podstrešje
8.25: Najdenček
9.30: Razred zase
***
15.30: Risanke
15.50: Firbcologi – pon. od sobote
16.15: EBU slovenski igrani film Bankovec - premiera
16.30: Palčica, animirani film

PETEK, 1. 11.
7.00: Risanke
8.15: Firbcologi
8.40: EBU domači igrani: Bankovec
8.55: Zverinice prijateljice, glasbena pravljica – premiera
9.25: Peter in volk, animirani film, Anglija
9.55: Duhec, mladinski celovečerni film – premiera

Bela gospa, slovenska mladinska TV-nadaljevanka v treh delih, 2007
Bela gospa je otroška ljubezenska srhljivka, ki posega v tiste skrite kotičke otroške domišljije, v katerih so v belih meglicah skriti vsi tisti neznani duhovi, taki prijazni in tisti malo manj prijazni, ki skušajo poiskati stik z našim svetom. Deček in deklica, bratec in sestrica Peter in Ana se z ne prevelikim navdušenjem ločujeta od mestnega življenja in se odpravljata na počitnice k babici. Tam naj bi bil najbolj nezanimiv in dolgočasen prostor na zemlji, kjer se nikoli nič pretresljivega ne zgodi in se po Petrovih besedah ne more primerjati z računalniškimi igricami in prijatelji. A vendar bo tokrat drugače ...
Nad babičino kmetijo je namreč prekletstvo, ki je dolgo časa v temi prikritih stoletij grozeče in pritajeno čakalo na ta trenutek. In kar čez noč postanejo počitnice pri babici najrazburljivejša izkušnja. Otroka padeta v zgodbo, ki se je zgodila v davni preteklosti in je zaznamovala babičino družino in vse njene potomce. Prekletstvo je bilo izrečeno in samo čista duša lahko razreši skrivnost. Ana je edina, ki so ji odprta vrata davnine; skrivnostna Bela gospa jo izbere za tisto, ki bo razrešila uganko.
Scenarij: Tamara Doneva
Režiserka: Siena Krušič

Najdenček, slovenski mladinski igrani film po povesti Franca Ksaverja Meška Ciganček, 2010
Literarno besedilo je nastalo v začetku prejšnjega stoletja, zgodba pa opisuje takratno tipično življenje v slovenskem ruralnem okolju. Pred nami se zvrstijo vsi tipični vaški značaji, v ospredju pa je deček, ki ga, še dojenčka, v košku najdejo zapuščenega na robu vasi. Sestri Repičeva Mina in Lona zaslišita jok, ki prihaja iz gozda za hišo. V listju med drevjem najdeta dojenčka, ki neutolažljivo joka. Odneseta ga v hišo, ga nahranita in položita spat. Čakata na otrokovo mater, a ker se nihče ne pojavi, odneseta dojenčka k župniku, ki ga krsti na ime Aleksander (Leksej). Repičevi ga posvojita ...
Scenarij: Boštjan Rihtar
Režiser: Zoran Lesič

Bankovec, kratki slovenski otroški igrani EBU film, 2012
Jure in Jaka sta bratca, stara 9 in 7 let. V primestnem okolju, kjer sta doma, nimata pravih vrstnikov za igro. V očetovi mehanični delavnici uresničujeta svoje sanjarije. Predvsem starejši Jure si želi, da bi sam naredil dirkalni avto in z njim zmagal na mestni dirki doma narejenih vozil. Bratec mu je sicer odveč, a pri velikem načrtu potrebuje pomočnika, zato se sprijazni z nerodnim Jakcem.
Ko se že zdi, da načrta ne bo mogel izpeljati in se izkazati pred deklico, ki dneve in dneve sama odbija žogo na bližnjem teniškem igrišču, pride rešitev kar sama od sebe. Jakec namreč v smeteh najde dekliško denarnico s pravim pravcatim bankovcem! 100 evrov v otroški denarnici – kot da se jima je usoda nasmehnila ... Pa je res lahko tako preprosto?
Scenarij: Marko Bratuš in Polona Sepe
Režija: Polona Sepe

Zverinice prijateljice, slovenska glasbena pravljica, 2013
Pravljico Zverinice prijateljice sestavlja deset pesmi. Vsaka pesem je zgodba zase, vse pesmi pa ena zgodba: za praznik vseh svetih, ko se spominjamo umrlih, pride v vas tujec, pesnik, kjer se sreča z zverinicami in njihovimi zgodbami. Med drugim ga povabijo na ogled vrvohodske točke, ki jo izvaja volk Vuk Lup, na pogreb treh vešč, ki jih k zadnjemu počitku dá don čuk, na svatbo, na kateri se poročita čečka čmrlj in čeča čebela, dona kavka ga prijazno povabi na kosilo, pesnika pa zgrabi tudi raziskovalna mrzlica, zaradi katere se odpravi iskat dinozavra topolozavra … Dnevi med zverinicami mu še prehitro minejo in že se mora vrniti v svoj domači kraj. Še prej se z njimi seveda spoprijatelji.
Scenarij: Matjaž Pikalo
Režija: Tugo Štiglic
Scenografija: Tomaž Marolt
Kostumografija: Svetlana Visintin

Duhec, slovenski mladinski celovečerni film, 2012
Ruševine starega gradu so otrokom najljubši kraj za igro – poleg računalnika, seveda. Jon, Tina in njen mlajši brat Peter obiskujejo kraj vsak dan in se spoprijateljijo tudi s tamkajšnjim priložnostnim prebivalcem, lokalnim posebnežem Matjažem Mirodolom.
A v prostorih razpadajočega gradu se godijo nenavadne reči. Otrokom radovednost ne da miru. Raziskujejo in raziskujejo, in ko nekega dne skoraj odprejo težka železna vrata v grajske kletne prostore, Peter nesrečno pade in si zlomi roko.
To je povod, da starši otrokom prepovejo zadrževanje v okolici gradu in hkrati iščejo primeren način za odstranitev ruševin. Pa ne bo šlo tako zlahka. Izkaže se, da je grad poln skrivnosti, dogajati se pričnejo nenavadne reči in marsikdo ne ve več zagotovo, kaj je res in kaj ne …Otroci počasi začenjajo razkrivati, za kaj v resnici gre, pri tem pa jim priskoči na pomoč skrivnostni deček.
Starinar, ki v svoji brezmejni pohlepnosti grabi dragocenosti z gradu, tudi ni kos skrivnostnim dogajanjem in konča v bolnišnici.
Poleg otrok pa je prav posebnež Matjaž tisti, ki lahko poskrbi za ohranitev kulturne znamenitosti, kar večstoletne ruševine prav gotovo so.
Izkaže se, da je skrivna klet bivališče njegovih plemenitih prednikov. Le-ti se ustrašijo, da bodo pregnani iz svojega domovanja, kar pomeni, da bodo obsojeni na večno lebdenje v vesolju ... Le kdo bi si tega želel?
Mali duhec Hrabroslav je vedno bolj navezan na tuzemske vrstnike: Jona, Tino in Petra. Polni vragolij pripravijo odličen načrt za rešitev Hrabroslavove družine in njihovega domovanja. Seveda si ne morejo kaj, da ne bi izkoristili sposobnosti oživljanja domišljije, kar omogoči veliko, zabavno zmedo, kos pa so ji le otroci in tisti, ki vsaj malce verjamejo v fantazijo.
Po eksploziji se vse stvari postavijo na glavo. Grad in stolp sta dokončno porušena. Brez domovanja ostanejo vsi: duhovi iz grajske kleti in klošar Matjaž, ki se znajde celo zaporu.
V tej kritični situaciji postanejo otroci pravi mojstri reševanja – seveda pod vodstvom in z veliko pomočjo duhca Hrabroslava! Z zvijačo pridejo do vseh potrebnih podatkov, spravijo v zapor hudobnega starinarja, Matjaža pa rešijo iz zapora. Jonova mama je pravnica in z lahkoto dokaže njegovo nedolžnost.
In ne nazadnje: duhovi so rešeni! Jon zgradi v računalniškem programu pravi grad. Navidezna resničnost bo pravo domovanje za prav tako navidezno plemenitaško družino Mirodolskih. Duhovi so pomirjeni, svet se lahko vrti naprej!
Scenarij: Marcel Buh, Jure Pervanje
Režija: Jure Pervanje

Peter in volk, Velika Britanija, 2006
To je svet, kjer volk požre račko. Pa tudi svet, v katerem fantič zbere neverjeten pogum in volka ujame. Peter se izmuzne svojemu zaskrbljenemu, zaščitniškemu dedku, in s pomočjo prismojene ptičke in zasanjane račke volka prelisiči. Pri tem ga ovirajo debela mačka in dva nesramna lovca.
Peter in volk je nova animirana različica klasičnega Prokofjevega dela, oblikovana po novejšem posnetku filharmoničnega orkestra. Prokofjeva zgodba že več kot pet generacij globoko odmeva med otroki po vsem svetu. Začarala jih je njena moč in smisel za humor. Film predela to priljubljeno zgodbo, ki pridobi zaplet 21. stoletja in okoljevarstveno tematiko, a kljub temu ostaja zvesta izvirni pripovedi.
Film je leta 2007 prejel nagradi Annecy Cristal in Annecy Audience.