Juvi je čarobni junak, ki prek igre otroke spodbuja h gibanju.Vsak dan počitnic bomo videli dva premierna dela te animirane serije. Foto: iz animirane serije
Juvi je čarobni junak, ki prek igre otroke spodbuja h gibanju.Vsak dan počitnic bomo videli dva premierna dela te animirane serije. Foto: iz animirane serije
Grof Ferdinand v pogovoru z neubogljivim sinom Hrabroslavom. Nadaljevanka Duhec od ponedeljka do srede ob 11.05. Foto: Valentin Perko
Sam Fox je magnet za nevarnosti. Prvih pet delov mladinske nanizanke bomo videli v počitniškem tednu, vse nadaljnje pa ob sobotah dopoldne. Foto: iz serije
Medvedek na taborjenju spozna Meda in mu poskuša pomagati poiskati starše. Foto: iz risanega filma
Mala se je rodila z občutkom za ritem. Razkrila bo resnico o svojem očetu. Foto: iz filma
Anže morda deluje nekoliko zadržan fant, ampak ko si obuje rolerje, ga nič več ne zadrži! Foto: iz filma

Še pred blokom posebnega počitniškega programa lahko otroci vsako jutro med 7. in 9. uro spremljajo njim namenjene vsebine – risanke in oddaje – na 2. programu TV Slovenija. Ostaja tudi popoldanski otroški program, skupaj z Infodromom v delovnih dneh in premiero dokumentarnega EBU filma Anže, in nepogrešljive večerne risanke.

Ponedeljek, 28. april
10.35 – Juvi, 1. del slovenske animirane serije
10.45 – Vetrnica: Pri babici, norveška serija
10.55 – Juvi, 2. del slovenske animirane serije
11.05 – Duhec, 1. del slovenske nadaljevanke
11.55 – Izjemne pustolovščine Sama Foxa, mladinska nanizanka

Torek, 29. april
10.35 – Juvi, 3. del slovenske animirane serije
10.45 – Vetrnica: Pri babici, norveška serija
10.55 – Juvi, 4. del slovenske animirane serije
11.05 – Duhec, 2. del slovenske nadaljevanke
11.55 – Izjemne pustolovščine Sama Foxa, mladinska nanizanka

Sreda, 30. april
10.35 – Juvi, 5. del slovenske animirane serije
10.45 – Vetrnica: Pri babici, norveška serija
10.55 – Juvi, 6. del slovenske animirane serije
11.05 – Duhec, 3., zadnji del slovenske nadaljevanke
11.55 – Izjemne pustolovščine Sama Foxa, mladinska nanizanka

Četrtek, 1. maj
10.00 – Juvi, 7. del slovenske animirane serije
10.10 – Vetrnica: Pri babici, norveška serija
10.20 – Juvi, 8. del slovenske animirane serije
10.30 – Medvedek, risani film
11.45 – Najboljše počitnice na svetu, kratki igrani slovenski film (EBU)
12.00 – Izjemne pustolovščine Sama Foxa, mladinska nanizanka

Petek, 2. maj
10.00 – Juvi, 9. del slovenske animirane serije
10.10 – Vetrnica: Pri babici, norveška serija
10.20 – Juvi, 10., zadnji del slovenske animirane serije
10.30 – Mala, kratki igrani slovenski film (EBU)
10.45 – Izjemne pustolovščine Sama Foxa, mladinska nanizanka
11.10 – Brinjevka, festival otroške popevke 2014
15.40 – Anže, kratki dokumentarni slovenski film (EBU)

Juvi je slovenska animirana serija, s katero glavni, čarobni junak Juvi prek igre otroke spodbuja h gibanju. Ko zlobni čarovnik Zorkus ukrade igrače, se čarobni Juvi postavi v bran otrok. S svojim pogumom in spretnostjo jih navduši in spodbudi, da se mu pridružijo pri popotovanju v začarano Zorkusovo deželo. Od tam bo igrače uspelo rešiti le, če otroci dosledno ponavljajo za Juvijem. Na ta način otroci telovadijo, ne da bi se tega zavedali, pri tem pa neizmerno uživajo.

Pri babici je norveška serija, s katero gremo na počitnice k babici. Pri babicah je vedno zelo prijetno. Vedno imajo čas za otroke, nikoli niso nervozne, veliko vedo, imajo krasne zaklade nakita, lahko se ji skrijemo, jo poslikamo, medtem ko spi, lahko se igramo s sosedovim kužkom, plezamo po drevesih, žvižgamo …

Duhec, slovenska mladinska nadaljevanka
Ruševine starega gradu so otrokom najljubši kraj za igro – poleg računalnika, seveda. Jon, Tina in njen mlajši brat Peter obiskujejo kraj vsak dan in se spoprijateljijo tudi s tamkajšnjim priložnostnim prebivalcem, lokalnim posebnežem Matjažem Mirodolom. A v prostorih razpadajočega gradu se godijo nenavadne reči. Otrokom radovednost ne da miru. Raziskujejo in raziskujejo, in ko nekega dne skoraj odprejo težka železna vrata v grajske kletne prostore, Peter nesrečno pade in si zlomi roko. To je povod, da starši otrokom prepovejo zadrževanje v okolici gradu in hkrati iščejo primeren način za odstranitev ruševin. Pa ne bo šlo tako zlahka. Izkaže se, da je grad poln skrivnosti, dogajati se pričnejo nenavadne reči in marsikdo ne ve več zagotovo, kaj je res in kaj ne … Otroci počasi začenjajo razkrivati, za kaj v resnici gre, pri tem pa jim priskoči na pomoč skrivnostni deček. Scenarij: Marcel Buh, Jure Pervanje; režija: Jure Pervanje.

Medvedek na taborjenju z očkom spozna novega prijatelja, Meda. Tako kot Medvedek je tudi Medo majhen medved, le da živi v divjini. Medvedek in Medo se morata naučiti veliko o tem, v kako različnih svetovih živita. Ko Medvedek izve, da je Medo ostal brez staršev, se odloči, da mu jih bo pomagal najti. Seveda se iskalni akciji pridružijo tudi Sova, Kokoš, Muc in Raca. Ko Medvedek, Medo in Raca odtavajo proč od drugih, se izgubijo, zato morajo prenočiti v divjini. Zjutraj morajo nadaljevati iskanje Medovih staršev na kraju, ki je precej drugačen od tistega, kjer je doma Medvedek. To je zgodba o prijateljstvu, družini, dogodivščinah in razlikah, zaradi katerih je vsak od nas nekaj posebnega.

Najboljše počitnice na svetu, kratki igrani slovenski film (EBU)
Nika živi z mamo in svojim bratom. Njuna starša sta se pred časom ločila in do zdaj očka ni bil prav veliko prisoten v življenju svojih otrok. Tokrat pa bo drugače: očka povabi osemletno hči in petletnega sinčka na sanjske počitnice. Na počitnicah se izkaže, da je očka kar pretirano skrben in neprestano v strahu za varnost svojih otrok, hkrati pa tudi zelo nespreten pri vsakodnevnih opravilih. Nika si močno želi, da bi se njen očka znal tudi poveseliti in igrati s svojima otrokoma, a to je nekaj, kar je očka že zdavnaj pozabil. V želji, da bi ga spremenila, postaja sama ukazovalna in nadzorujoča.
Po nesrečnem dogodku pa se Nikin očka spremeni v svoje nasprotje, postane igriv, vodljiv in neodgovoren, mali brat pa uporniški in zdaj Nika spozna, kako je bilo očku, ko je bil soočen z njeno neubogljivostjo. Pokliče mamo, naj pride na pomoč. Ko se jim mama res pridruži, v igri okoliščin oče postane zopet tak, kot je bil, in Nika se ob novih spoznanjih spravi z očkom … Vse se dobro konča, le mali brat zna biti še naprej družinski »problem«… Scenarij: Marko Bratuš, režija: Jernej Kastelec.

Mala, kratki igrani film (EBU)
Devetletna Mala brez plesa ne bi mogla živeti. V skupini, kjer vadi vsak dan, je najboljša plesalka, s plesom in občutkom za ritem se je rodila. V majhnem kraju živita sami z mamo, o očetu ne ve prav dosti, le to, da je umrl kmalu po njenem rojstvu. V vasi se vsak dan srečuje z romsko skupnostjo in na semenji dan ji v spominu najbolj ostanejo prav ritem njihove glasbe in plesni gibi mlade Romkinje. Ko na vaji svoje plesne skupine preizkusi nove korake, se soplesalke norčujejo iz njenih gibov. Mala z vaje zbeži. Mami potoži o neprijetnostih, ki jih je doživela, a ji ta ne ponudi tolažečih odgovorov. Tudi na vprašanje o svojih morebitnih romskih koreninah mama molči. Izgubljena in razočarana odtava v romski tabor na sosednji vzpetini. Ko že vsi mislijo, da se je Mali zgodilo kaj hudega, se zvečer na sejemski prireditvi deklica pojavi v družbi romskih glasbenikov in plesalcev. Dekličina gesta združi krajane k skupni proslavi prazničnega dne, Malina mama pa lahko popravi svojo napako in ji končno pove resnico o pokojnem romskem očetu. Scenarij: Marko Bratuš, režija: Svetlana Dramlić.

Izjemne pustolovščine Sama Foxa, mladinska nanizanka
Sam Fox kot magnet privlači nevarnost. Pustolovščine ga čakajo na vsakem koraku, pa naj bo to globoko v pragozdu ali na morskem dnu. Na neustrašnega najstnika prežijo ljudožerski morski psi, uničujoči orkani, bruhajoči ognjeniki in smrtonosni škorpijoni. Kako to? Tega še sam ne ve. Ima pač srečo, da je vedno ob nepravem času na nepravem mestu. Prve premierne dele Sama Foxa bomo gledali v počitniškem tednu, ostalih 21 delov serije pa vsako soboto dopoldne.

Brinjevka je festival otroške popevke, ki ga organizirata Kosovelov dom Sežana in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Potekal bo 26. aprila v Sežani, v posnetku pa si ga bomo na naši TV ogledali nekaj dni kasneje.

Anže, premiera kratkega dokumentarnega slovenskega filma (EBU)
2. maja ob 15.40 bomo na 1. programu TV Slovenija spoznali Anžeta. Na prvi pogled je tipičen enajstletnik, ki se rad druži in igra s svojimi vrstniki, obiskuje šolo, ima rad glasbo, živali, šport … Njegov najboljši prijatelj je Smiljan. Ko sta se spoznala, je bil Smiljan prepričan, da Anže ne more biti dober prijatelj, saj je bil molčeč, deloval je odmaknjeno in vzvišeno. Potem pa je izvedel za Anžetovo posebnost in pričel ga je spoznavati s popolnoma druge plati: Anže je namreč aktivni športnik. Prav nič vsakdanjega športa si ni izbral: trenira in tekmuje v hitrostnem rolanju! Kar ima večina nas za razvedrilo, pomeni Anžetu tekmovalno udejstvovanje. Zbral je že veliko pokalov in priznanj, zato se zdaj pripravlja na največji izziv: rolerski polmaraton! 21 kilometrov je najdaljša preizkušnja in za to so potrebne posebne priprave. Še dobro, da je trener kar njegov oče, sotekmovalec pa tudi njegov brat Gal. Bo Anže kos temu izzivu? Bomo videli, vsekakor pa ga bodo na tekmi v Zagrebu spodbujali prav vsi domači! Scenarij in režija: Nina Blažin.