Generalni direktor RTV Slovenja Marko Filli in glavni ravnatelj Hrvaške radiotelevizije Goran Radman sta 25. marca letos na ljubljanskem Gradu podpisala sporazum o sodelovanju med dvema javnima servisoma. Foto: RTV SLO
Generalni direktor RTV Slovenja Marko Filli in glavni ravnatelj Hrvaške radiotelevizije Goran Radman sta 25. marca letos na ljubljanskem Gradu podpisala sporazum o sodelovanju med dvema javnima servisoma. Foto: RTV SLO
Sporazum vključuje izmenjavo radijskih in televizijskih programov, skupno sodelovanje na evropskih razpisih ter medsebojno tehnično pomoč.
Sporazum vključuje izmenjavo radijskih in televizijskih programov, skupno sodelovanje na evropskih razpisih ter medsebojno tehnično pomoč. Foto: RTV SLO

Generalni direktor RTV Slovenja in glavni ravnatelj Hrvaške radiotelevizije Goran Radman sta 25. marca letos na ljubljanskem Gradu podpisala sporazum o sodelovanju med dvema javnima servisoma. Sporazum vključuje izmenjavo radijskih in televizijskih programov, skupno sodelovanje na evropskih razpisih ter medsebojno tehnično pomoč, ki je bila prvič realizirana že pri televizijskem prenosu slavnostne prireditve ob vstopu Hrvaške v Evropsko Unijo.

Dobro sodelovanje med dvema nacionalnima RTV hišama, ki sta tako programsko kot tehnično primerljivi, se je utrdilo v zadnjih nekaj letih, omenjeni sporazum pa je sodelovanje formaliziral, saj se je potreba po sodelovanju in izmenjavi programskih vsebin v zadnjem času le krepila.

Zadnji v nizu skupnih projektov je bila prijava na evropski razpis za potrebe katerega so oddelek za razvoj TV programov ter otroška in mladinska programa RTV Slovenija in Hrvaške televizije razvili projekt z naslovom Mobil Kidz. Projekt, ki se bo morda lahko realiziral ob sofinanciranju iz evropskih fondov (rezultat bo znan septembra) se ukvarja s problematiko zaščite otrok na spletu.

V letošnjem letu pa si bodo gledalci Hrvaške televizije med drugim lahko ogledali tudi niz oddaj o kmetijstvu iz serije Village Folk avtorice Barbare Zrimšek, odgovorni uredniki TV Slovenija pa bodo že aprila začeli pogovore s kolegi na HRT o možnostih prevzema določenih programskih vsebin v zameno za primerne programe TV Slovenija.

RTV Slovenija in HRT skupaj sodelujejo tudi v leta 2010 ustanovljeni Asociaciji javnih medijev jugovzhodne Evrope, ki med drugim organizira izobraževalne programe za novinarje ali ostale službe javnih servisov, kot je na primer letna akademija o medijskem pravu namenjena pravnim službam.