Polnočnica bo letos potekala v živo iz frančiškanske cerkve v Ljubljani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Polnočnica bo letos potekala v živo iz frančiškanske cerkve v Ljubljani. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Maks Bigec (Vlado Novak) svoje prihodnosti ne bo prepustil usodi in ne kapitalističnemu šefu. Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine v petek, 26.12., ob 22.25 na 2. programu TV Slovenija. Foto: Robert Kruh
Film v produkciji TV Slovenija Panika bo premierno na sporedu 1. januarja. Spoznajte Vero, ki zaradi zaljubljenosti v poročenega prijatelja svoje (tudi družinsko) življenje postavi na glavo. Foto: Miloš Srdić
Božična pesem bo na sporedu na božični večer ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Božično srce bo dobil najstnik Mike. Na božič ob 22.30 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Ob ogledu filma Po sledeh za Marsupilamijem se bomo spraševali, ali je ta res samo izmišljen. Foto: iz filma
Dr. Campbell in dr. Crane bosta odkrivala nepogrešljive 'šeštavine' čudežnega zdravila. Sean Connery, seveda, v filmu Zadnji dnevi raja. Foto: iz filma
V Sukiyaki Western Djangu igra tudi ... Quentin Tarantino! Foto: iz filma
Odlični Miroljubni bojevnik bo na sporedu silvestrskega filmskega maratona že proti jutru. Foto: iz filma
Julian, Dick in Anne, George in Timmy ('good dog') ... vam je znano? Pet prijateljev ob koncu cikla silvestrskih filmov na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Spoznajmo velikana Himalaje - Lotse, južni vrh, kot sta ga zabeležila Viki Grošelj in Stipe Božić. Foto: Viki Grošelj
Pia in Pino Mlakar ter njuno sodelovanje z Richardom Straussom 30.12. ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz osebnega arhiva Mlakarjevih
Zelo poseben baletni film Trnuljčica si oglejte prvi dan novega leta ob 14.30 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma


Verski program

v sredo, 24. decembra, ob 23.40
1. program TV Slovenija
Polnočnica iz župnije Marijinega oznanjenja v Ljubljani
Slovesno polnočnico bomo prenašali iz frančiškanske cerkve na Tromostovju v Ljubljani. Vse od trenutka, ko za božič zadoni pesem Sveta noč, tja prihajajo ljudje iz vse Slovenije, da si ogledajo znamenite jaslice. Bogoslužje bo obogatilo petje župnijskega pevskega zbora, ki bo izvajal pesmi sodobnega slovenskega skladatelja Andreja Missona.

v četrtek, 25. decembra, ob 12. uri
1. program TV Slovenija
Urbi et orbi
Papež bo v nagovoru mestu in svetu, Urbi et orbi, nagovoril občinstvo na trgu sv. Petra in pred televizijskimi sprejemniki. V nagovoru bo svoje razmišljanje o božični skrivnosti povezal z usodo zapostavljenih in izkoriščanih v svetu ter jasnim pozivom, da smo vsi odgovorni za svet, v katerem živimo.

Igrani program

petek, 26. decembra, ob 22.25
2. program TV Slovenija
Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine
Odpuščeni delavec Maks Bigec, ponižan in razžaljen v svojem človeškem dostojanstvu, se odloči za skrajno dejanje upora: ugrabi novodobnega direktorja »svoje« tovarne in skuša s smrtonosno grožnjo preprečiti njen stečaj. Spopadeta se pristaš tradicionalnih vrednot dela, solidarnosti in osnovnega človeškega poštenja na eni in nosilec novodobne tržne in dobičkonosne logike na drugi strani – in ker je Maks, »upornik z razlogom«, oborožen z bombami, se zdi tragičen razplet neizbežen …
V filmu igrajo Vlado Novak, Branko Jordan, Zvezdana Mlakar, Tina Vrbnjak, Mojca Funkl, Primož Pirnat, Jurij Drevenšek in Iva Krajnc, scenarij in režija Miran Zupanič.

četrtek, 1. januarja 2015, ob 20. uri
1. programu TV Slovenija
Panika, premiera
Vero, zatrto, zdolgočaseno in v vsakdanjo rutino ukalupljeno štiridesetletnico, obsede misel, da ne bo nikoli več zaljubljena, da njeno življenje nikoli več ne bo la vie en rose. Čisto resno pravi prijateljici Tamari: »A si predstavljaš, da je to to in da se ti n'č več ne more zgodit'?«
V iskanju smisla v ljubezni ji napoved iz kavne usedline, da bo srečala pravega moškega, spremeni življenje. V iskanju uresničitve napovedi se ustavi ob družinskem prijatelju Mitju, čigar čarom in besedam zlahka podleže. Vera se zaljubi – in obnaša – kot najstnica in zanjo je ta ljubezen usodna. Ne samo, da se končno spusti iz mirnega kuhinjskega okolja v vročo afero, v imenu ljubezni Vera začne iznajdljivo lagati možu Rudiju in okolici, popusti pri delu v službi, zanemarja najstniško hčer … Zaradi ljubimca, za katerega verjame, da bo njen novi partner, bi se seveda takoj odpovedala dolgočasnemu zakonu. Ko Mitja prekine afero, pa se Veri sesuje svet: na milost in nemilost je prepuščena le sebi in posledici svojih nepremišljenih dejanj.
V Paniki spremljamo transformacijo ženske pri štiridesetih, ki je nihče ne opazi, v žensko, ki je opazila samo sebe. Prek duhovitih katastrofalnih dogodkov Vera skozi ljubezen do sebe postavi temelje svojega novega življenja.
Igrajo: Janja Majzelj, Gregor Zorc, Vladimir Vlaškalić, Pia Zemljič, Vanesa Oštir Jarič, Milena Zupančič, Ivanka Mežan, Jernej Šugman, Igor Žužek, Barbara Cerar. Scenarij in režija: Barbara Zemljič.

Tuji igrani program

sreda, 24. decembra, ob 20. uri
1. program TV Slovenija
Božična pesem, premiera am. filma
Prav v predbožičnem času se nad pevskima zboroma dveh šol zgrnejo črni oblaki. Zaradi zmanjševanja denarjev za šolske kulturne programe naj bi se deški in dekliški zbor združila, združeni zbor pa seveda ne potrebuje dveh dirigentov, temveč enega samega. V nevarnosti je tako dirigentski položaj Diane kot njenega tekmeca Kena. Vodstvo se odloči, da bo med dirigentskima tekmecema odločilo televizijsko božično zborovsko tekmovanje in tistemu, ki bo boljši, bo pripadel želeni položaj zborovodje.
Med pripravami na tekmovanje se Diana in Ken spoznata, med njima preskočijo iskrice naklonjenosti, kar pa ne zmanjša tekmovalnosti in želje po mestu zborovodje. Tekmovalnost med njima in seveda med pevci v njunih zborih narašča in prijemi niso vedno najbolj pošteni. Vrhunec je tekmovalni nastop obeh zborov, do katerega pride vsem kolobocijam navkljub. In pevci obeh zborov so tisti, ki najdejo rešitev, ki ne bo ogrozila niti njihovih priljubljenih in sedaj zaljubljenih, zborovodij Diane in Kena, niti obstoja obeh zborov.
Igrajo Natasha Henstridge, Gabriel Hogan, Amanda Thomson, Brittany Adams, Jack Ettlinger. Scenarist Kevin Kommins, režiser Timothy Bond.

četrtek, 25. decembra, ob 22.30
1. program TV Slovenija
Božično srce, premiera am. filma
Predbožični čas je in ameriškim Velikim jezerom se približuje hudo neurje. Toda družine na Arthurjevi aveniji se ne dajo motiti in se vremenski nevarnosti navkljub pripravljajo na božično praznovanje. Kot običajno, krasijo jelke in z raznobarvnimi žarnicami tudi zunanjost svojih hiš. Praznično vzdušje pokvari nenadna slabost najstnika Mika med košarkarsko tekmo. Zdravniki ugotovijo, da je slabost posledica šibkega srca, ki skoraj zagotovo ne bo dolgo vzdržalo.
Nekaj dni kasneje v več kot sto milj oddaljenemu Detroitu Jimmy Mars doživi tragično nesrečo in umre. Jimmy ni živel posebno poštenega življenja, za seboj pa je pustil svoje nosečo dekle Nikki. Izkaže se, da je Jimmy je pravi darovalec srca za Mika. Potem ko njegova mama pristane na darovanje sinovega srca, je treba premagati še neurje in pravočasno pripeljati srce v Cleveland, kjer se Mikovo življenje izteka.
Igrajo Teri Polo, Paul Essiembre, Ty Wood, Cruise Brown, Tess Harper. Scenarist Michael Heaton, režiser Gary Yates.

sreda, 31. decembra, od 20. ure do 8. ure novega leta
2. program TV Slovenija
Silvestrski filmski maraton
Po sledeh za Marsupilamijem, premiera francosko – belgijske komedije
Dan Geraldo je precej neuspešen televizijski novinar, ki nujno potrebuje senzacionalno novico. Sprva napotitev v (izmišljeno) južno ameriško državico Palombijo sprejme kot neke vrste kazen, saj naj bi od tam priobčil samo precej običajno reportažo o Payah, plemenu džungelskih staroselcev. Zaradi skromnega budžeta si lahko za vodiča po deželi privošči samo prevejanega Pablita, namazanega z vsemi žavbami. Še celo njegovi lastni otroci mu ne verjamejo več, ampak Dan je pač človek z omejeno pametjo in veliko mero naivnosti, zato Pablita posluša z odprtimi usti, ko mu ta razlaga o mitološki živali Marsupilami, ki naj bi naseljevala palombijsko džunglo. Prepričan, da je na sledi zgodbi svoje kariere, se Dan pusti speljati na nevarno pustolovščino. Ampak presenetljivo se izkaže, da Pablitova zgodba mogoče le ni iz trte zvita!
Igrajo Jamel Debbouze, Alain Chabat, Fred Testot, Lambert Wilson, Géraldine Nakache, režiser Alain Chabat.

Šofer gospodične Daisy, premiera angleško – ameriškega filma
Film Šofer gospodične Daisy se ponaša s tremi oskarji (med njimi je oskar za najboljši film) in s kar štirimi nominacijami za oskarje. Zgodba je o vdovi, ekscentrični gospodični Daisy in njenem vdanem, redkobesednem temnopoltem šoferju Hokeu. Njuno druženje, ki se postopoma spreminja v trdno prijateljstvo in tesno navezanost, spremljamo skozi več kot dvajset let. Ta leta pomenijo nekatere temeljite miselne spremembe ameriškega juga, v teh letih se rasna nestrpnost umirja in prav ljudje, kakršna je Daisy, imajo za to veliko zaslug.
Igrajo Jessica Tandy (oskar za naslovno žensko vlogo), Morgan Freeman, Dan Aykroyd, Patti LuPone, Esther Rolle. Scenarist Alfred Uhry, režiser Bruce Beresford.

Zadnji dnevi raja, ameriški film
Ekscentrični znanstvenik Dr. Campbell, zaposlen v farmacevtskem gigantu, razvija novo zdravilo proti raku globoko v amazonski džungli. V centralo sporoči, da nujno potrebuje asistenta in novo aparaturo. Oboje mu dostavijo. Aparatura je v redu, asistent pa je v bistvu asistentka, Dr. Cranova, jezična in samostojna ženska, ki v samotarjevo življenje vnese nemalo nemira.
Čez čas se izkaže, da je Cranova pravzaprav vodja fundacije, ki financira Campbellove raziskave in bi rada pod krinko preverila, kam se stekajo precejšnja sredstva. Po prvih praskah se le zaljubita in skupaj preprečita brezsrčni korporaciji uničenje dela pragozda, v katerem je edino najdišče nepogrešljive sestavine čudežnega zdravila.
Igrajo Sean Connery, Lorraine Bracco, José Wilker, Rodolfo De Alexandre; režija John McTiernan.

Nebotičnik, premiera južnokorejskega filma
Božični večer. V pravkar odprtem arhitekturnem čudežu – dvojčku nebotičnikov, ki parata nebo nad Seulom, je vse pripravljeno na najbolj prestižno zabavo v mestu. Dae-ho, upravnik stavbe in oče samohranilec, mora biti na delovnem mestu, čeprav bi praznik rad preživel s svojo hčerko Hani. Na pomoč mu priskoči privlačna Yoon Hee, upravnica restavracij v kompleksu, ki je sicer vanj že dalj časa zagledana, zato se ponudi za varuško Hani. Na drugi strani mesta je Young – ki, legendarni poveljnik mestne gasilske brigade, po dolgih letih prost na božični večer in lahko končno izpolni obljubo, dano svoji bolehni ženi že pred mnogimi leti.
Tik pred začetkom zabave varnostni strokovnjaki ugotovijo, da je med gradnjo prišlo do nedopustnih napak pri montaži protipožarnega sistema, zato predlagajo evakuacijo stavbe. Šef varnosti ignorira opozorila, saj ga bolj skrbi izvedba vrhunca zabavnega programa, ki v sebi nosi precejšnje tveganje. V mestu namreč še ni zapadel sneg, zato je božično vzdušje precej komorno in glavno presenečenje na zabavi bo prav sneg. Prestižne goste in okolico celega kompleksa na vrhuncu zabave dva helikopterja s pomočjo ogromnih ventilatorjev res navdušita s plesom snežink. Gostje so seveda neizmerno očarani in trepljajo organizatorje, ko močan sunek vetra enega od ventilatorjev tako močno zaniha, da pilot helikopterja izgubi oblast nad zračnim plovilom. Trči v most, ki povezuje oba stolpa in v enega od njih. Ob nesreči se po stavbi razlije gorivo in izbruhne požar kataklizmičnih razsežnosti. V stavbi zavlada popoln kaos in brezkompromisen boj za preživetje ...
Igrajo Sul Kyung-Gu, Son Ye-Jin, Kim Sang-Kyung, Sung-Kee Ahn, režiser Kim Ji-Hoon.

Sukiyaki Western Django, premiera japonskega filma
V odročnem in opustošenem rudarskem mestecu se za skriti zaklad spopadata dve tolpi, ki sta v sporu že stoletja. Zaradi nenehnega nasilja je večina prebivalcev naselbino že zdavnaj zapustila. Nekega dne v kraj prijaha neznanec, osamljeni jezdec z neverjetnim strelskim znanjem, ki svoje usluge ponudi najvišjemu ponudniku. Oba klana ga seveda poskušata pridobiti na svojo stran, a on ima povsem drugačne namene – v resnici namerava za vedno uničiti oba klana. Pri tem se poveže z ovdovelo barsko plesalko, starko s skrivno preteklostjo in neusmiljeno razbojnico. Umazane prevare, izdaje, poželenje in ljubezen tako izbruhnejo v eksplozivnem končnem spopadu.
Igrajo Hideaki Itô, Kôichi Satô, Quentin Tarantino, Kaori Momoi, Masanobu Andô, režiser Takashi Miike.

Miroljubni bojevnik, ameriški film
Dan je precej napihnjen in aroganten študent, tudi lokalna gimnastična zvezda, ki hoče na vsak način postati državni prvak. Je precej nemirnega značaja, zato odvečno energijo sprošča tudi z nočnimi teki. Nekega dne tako na bencinski črpalki naleti na Sokrata, črpalkarja, ki ima, kot vse kaže, odgovore na vprašanja, ki mučijo mladega športnika. Poleg tega je videti, kot da je možak sposoben na čudežen način premagovati zemeljsko težnost! Se v tem skriva tehnika, do bistva katere bi rad prodrl vsak nadarjen atlet? Sčasoma Sokrat postane neke vrste duhovni vodja mladega Dana, ki začne pod njegovim vodstvom odkrivati (in premagovati) frustracije, ki ga ovirajo na poti do njegovega cilja. Oba čaka huda preizkušnja, ko si Dan v prometni nesreči zlomi nogo in ga čaka dolga rehabilitacija. Državno prvenstvo pa je tik pred vrati …
Igrajo Nick Nolte, Scott Mechlowicz, Amy Smart, Tim DeKay, Ashton Holmes, režija Victor Salva.

Pet prijateljev, nemški film
Pred vrati so prazniki in druščina petih prijateljčkov ima na pretek prostega časa, ki ga hočejo čim bolj razburljivo preživeti. Na čelu družbice je enajstletna Georgina, po fantovsko napravljena deklica, njen oče je priznani znanstvenik Quentin Kirrin, ki neprestano išče prostor, kjer bi lahko v miru raziskoval. In tako kot raziskuje znanstvenik, tako se na raziskovalni potep odpravijo tudi otroci. Med pohajanjem pa pade njihov psiček v podzemno jamo. Druščini ne preostane drugega, kot da se spusti v jamo in poskuša najti izgubljenega psa. V jami pa otroci naletijo na tihotapsko skrivališče. O tem seveda obvestijo krajevno policijo. In ko se skupaj vrnejo v jamo, tam ne najdejo ničesar več. Otroci seveda vedo, kaj so videli in tako njihovega raziskovanje ne more biti še konec.
Film je nastal po priljubljenem istoimenskem romanu angleške prijateljice Enid Blyton, zaradi uspešnosti pa so posneli še dve filmski nadaljevanji tega priljubljenega filma o petih prijateljčkih.
Igrajo Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele-Marie Nickel in Anja Kling, režija Mike Marzuk.

Izobraževalni program

petek, 26. decembra, ob 22. uri
1. program TV Slovenija
Velikani Himalaje: Lotse, južni vrh, premiera
Lotse, četrta najvišja gora na svetu, je bila prvič osvojena leta 1957. Med svetovno alpinistično javnostjo pa je poznana predvsem po izjemno zahtevni južni steni. V njej so se odvijale najbolj dramatične, epske zgodbe svetovnega himalaizma. In pri tem so imeli zelo pomemben delež tudi slovenski alpinisti. Tehnično skrajno zahtevna in predvsem izjemno nevarna stena je zasipavala plezalce s plazovi, vedno znova, brez konca. Kljub izjemnim naporom in skrajni nevarnosti pa so se vztrajno pomikali navzgor. Vsak meter je bil prigaran in nič ni bilo podarjenega. Steni ni bilo videti konca. Kot bi se tri severne stene Triglava postavile druga vrh druge. Za vztrajanje v tej smrtno nevarni igri sta bili potrebni izjemna motivacija in popolna predanost cilju. Scenarist je Viki Grošelj, kamera in režija Stipe Božić.

Resna glasba in balet

sreda, 24. decembra, ob 20. uri
2. program TV Slovenija
Božični koncert Simfonikov RTV Slovenija
Program koncerta je prazničen in hkrati raznolik. Skozi zaokrožen cikel bo poslušalce popeljal od znanih simfoničnih melodij Mozartove Čarobne piščali in Haydnove Simfonije št. 84 prek pravljične božične zgodbe o Hrestaču Petra Iljiča Čajkovskega, ki jo predstavljajo učenci baleta Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, do slovenskih božičnih pesmi, v katerih se bo orkestru pridružil Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.Dirigent bo Simon Krečič.

sreda, 24. decembra, ob 21.25
2. program TV Slovenija
P. I. Čajkovski – Y. Vamos: Hrestač – Božična zgodba, veliki pas de deux
Božični večer bo zaokrožil eden najlepših pas des deuxov iz po vsem svetu popularnega baleta Hrestač, ki se odvija na božični večer in resničnost spreminja v sanje in sanje v resničnost. Koreografsko ga je postavil Youri Vamos, zaplesala pa bosta vrhunska slovenska baletna plesalca Ana Klašnja in Anton Bogov.

torek, 30. decembra, ob 21. uri
1. program TV Slovenija
Srečanja: Pia in Pino Mlakar & Richard Strauss, dokumentarni film, premiera
Pia in Pino Mlakar sta bila edinstven življenjski, plesni in koreografski par, popolnoma predan baletni umetnosti. Svoji imeni sta vtkala v neločljiv spoj lastne plesne umetnosti, po kateri sta bila znana po vsej Evropi. Živela in ustvarjala sta ob bregu reke Krke v Ločni, na domačiji, ki sta jo poimenovala pas de deux (korak v dvoje). Še zdaj jo pokriva slamnata streha, verjetno edina v Evropi, ki pod seboj skriva baletni studio.
Malo znano pa je, da sta Mlakarjeva sodelovala tudi s skladateljem Richardom Straussom. V 30. in 40. letih 20. stoletja sta koreografirala in plesala njegovi Legendo o Jožefu in Norčije Tilla Eulenspiegla. Skupaj s skladateljem sta ustvarila tudi njegov zadnji balet Nekdanje svečanosti (Verklungene Feste) ter koreografirala plese v operah Daphne in Saloma.
Pino Mlakar, ki ga od leta 2006 ni več med nami, je bil ena zadnjih prič časa, v katerem je ustvarjal Richard Strauss. Iz svojih lastnih izkušenj nam v dokumentarnem filmu pripoveduje o znamenitem skladatelju in o njegovem odnosu do baleta in plesa, o njihovem skupnem delu v vili družine Strauss v Garmisch–Partenkirchnu in o pomembni vlogi, ki jo je Richard Strauss odigral na njuni umetniški poti.
Strokovna sodelavca sta Vesna Mlakar in Richard Eckstein, direktor fotografije Mišo Čadež, mojster montaže Andrej Modic, scenaristka, urednica in režiserka je Danica Dolinar.

četrtek, 1. januarja 2015, ob 11.15
1. program TV Slovenija
Novoletni koncert z Dunaja
Dunajskim filharmonikom bo dirigiral Zubin Mehta; prenos iz Zlate dvorane Musikvereina.

četrtek, 1. januarja 2015, ob 14.30
1. program TV Slovenija
Trnuljčica, baletni film Matthewa Bourna, premiera
Brezčasna pravljica o borbi med dobrim in zlim in ponovnem rojstvu, o princesi Aurori, ki je začarana v 100-letno spanje, se v baletnem filmu odvija kot nadnaravna pravljica o vampirjih in vilah, a na koncu kljub vsemu zmaga ljubezen in princeso Auroro reši princ.
Plešejo vrhunski baletni plesalci Hannah Vassallo, Dominic North ,Christopher Marney, Adam Maskell idr. 'Najbolj popularni koreograf današnjega zahodnega sveta' Matthew Bourne je okrog sebe ponovno zbral odlične sodelavce: scenograf in kostumograf je Lez Brotherston, vrhunski oblikovalec luči je Paule Constable, mojster zvoka Paul Groothuis, dirigent Brett Norris in TV-režiser Ross MacGibbon.

četrtek, 1. januarja 2015, ob 20.00
2. program TV Slovenija
Vojna in mir, koncert Francoskega državnega orkestra, premiera
Na romantičnem prizorišču zelenic Champ de Mars v Parizu se je letos odvila druga spektakularna glasbena prireditev na prostem, ki so jo prek TV-zaslonov lahko spremljali gledalci po vsem svetu. Posvečena je bila praznovanju njihovega državnega dne in hkrati 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, zato so jo glasbeno in tematsko povezali z oznako Vojna in mir. Oder pod Eifflovim stolpom, obkrožen z nepregledno množico obiskovalcev, je zasedel Francoski državni orkester in Zbor francoskega radia pod vodstvom dirigenta Daniela Gattija. V solističnih vlogah so se jim pridružila bleščeča pevska imena: Anna Netrebko, Elina Garanca, Olga Peretyatko, Natalie Dessay, Piotr Bezcala, Lawrence Brownlee in Laurent Naouri.