A veš, koliko te imam rad? V risanki, posneti po slikanici, se imata očka in zajček zelo rada. Foto: iz risanke
A veš, koliko te imam rad? V risanki, posneti po slikanici, se imata očka in zajček zelo rada. Foto: iz risanke
false
Prav posebna deklica, samostojna, pametna, zabavna, navihana, z veliko domišljije bo z otroki delila nove iskrive domislice. Foto: iz risanke
false
Kriškraš, svet je naš! Foto: Borut Gale
false
mala Kriškraška Foto: Sara Lužovec
false
Ribič Pepe letos v družbi detektivov. Z njim so Čačka, Vohljačka, Hitribum in Vseznalka. Foto: Jože Potrebuješ
false
Zeleni in oranžni, firbčni kot le kaj! Firbcologi v novi sezoni kar na 60 raziskovalnih pohodih. Foto: Borut Gale
false
Male sive celice možgane kravžljajo že otrokom otrok, ki so tekmovali v zgodnjih sezonah. Foto: Facebook MSC
false
Infodrom, prvi dnevnik za otroke, bo od ponedeljka do četrtka dnevnoaktualen, ob petkih bo na sporedu pregled tedna. Foto: iz oddaje
false
Razred zase odrašča - letos se pripravlja na zrelostni izpit oziroma maturo. Foto: arhiv oddaje
false
Od 9. oktobra se na prestop v svet odraslih pripravlja Razred zase. Foto: arhiv oddaje
false
Studio Kriškraš Foto: Sara Lužovec
false
Studio Kriškraš Foto: Sara Lužovec
false
Pujsek Bibi Foto: iz risanke

Večerni program za otroke
Za otroke, ki ob 19. uri še ne spijo, na TV SLO 2 pripravljamo alternativo vsebinam, ki jih na prvem in tretjem programu pripravljamo za odrasle gledalce. Od ponedeljka do petka bomo najprej predvajali 20 minut risank, ponovili eno od oddaj v produkciji Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija in ponovili Infodrom tekočega dne. Ta programski sklop bo trajal 50 minut, prvikrat pa ga lahko spremljate v ponedeljek, 5. oktobra.

Risanke
Skrbno izbrane, sinhronizirane in odlično interpretirane risanke TV Slovenija na sporedu ostajajo od ponedeljka do petka ob 18.10, ob koncih tedna pa ob 18.40. Dodatne risanke bomo od jeseni predvajali tudi ob 19. uri na TV SLO 2.

Nepogrešljivi nedeljski Živ žav se začenja ob 7. uri, od jeseni pa bodo med risankami tudi novosti. Ena čisto novih nanizank je posneta po znani slikanici o malem zajčku in njegovem očku A veš, koliko te imam rad? Druga, popolnoma nova serija Zu bo prišla na spored konec leta. Zu je mladič v družini zebric, ki se spopada z običajnimi rečmi in peripetijami in z njim se zlahka poistovetimo. Prihaja pa tudi zvedava in samozavestna Kioka, ki s svojo čudežno kroglo doživlja prav neverjetne reči.

Malčke bodo razveseljevale tudi nove zgodbe Petra Zajca, Pike Nogavičke, svetovnega popotnika Muka, Pujse Pepe, Nodija, radovednega Pipija z očkom Melkijadom, Pujska Bibija, zgode in nezgode Fifi in cvetličnikov ter Čarlija in Lole, spremljali boste nove dogodivščine iz Knjige o džungli in še vrsto priljubljenih risanih junakov.

Konec avgusta je na novo zaživelo spletno mesto risank na portalu otroski.si, kjer predstavljamo animirane oddaje, ki se trenutno predvajajo na naši televiziji. Otroci tu najdejo fotografije priljubljenih junakov, vsebine zgodb in natančen spored, kdaj je katera od risank na programu. Pa še kakšna pobarvanka bo vmes, da jo lahko pobarvajo po svoje!

Vsebine in junaki animiranih oddaj so nosilci pozitivnih vrednot, ponujajo veliko možnosti za igrivo in zabavno spoznavanje vsemogočih reči, za domišljijska potovanja v čisto nove svetove in prijateljevanje z risanimi junaki, s katerimi delijo podobne skrbi, radosti in upanja. Nezavedno vplivajo na vsestranski razvoj otrok, likovna plat pa spodbuja razvoj njihovega estetskega čuta.

Studio Kriškraš – od 3. oktobra
Kriškraški se dotikajo mavričnega neba, hodijo po puhastih oblakih in sejejo sonce - raziskujejo edinstven otroški svet! Mozaična oddaja za predšolske otroke je 'televizijsko igrišče', prostor, kjer otroke vodi domišljija, potreba po odkrivanju sveta in želja po nepozabnih dogodivščinah. Nadobudni mladi junaki so samostojni in zmorejo marsikaj!

V krtini na cvetočem travniku bodo Črtek, Bor, Črtica, Šviga in kolobarniki kot pravi detektivi raziskovali napete zgodbe v Borčkovih knjigicah, kot največji ljubitelji narave spretno ugibali živali in kot najboljši prijatelji pogumno reševali vse mogoče težave. Vedoželjni bober Bor bo po oddaji v rubriki Kulturni brlog poskrbel za kratke novičke o aktualnih kulturnih dogodkih in vas povabil na sprehod po pisani galeriji z otroškimi risbami.

Studio Kriškraš bo na sporedu vsako soboto zjutraj na TV SLO 1, spletne rove oddaje pa lahko obiščete na otroškem portalu RTV Slovenija www.otroski.si. V njih vam ne bo dolgčas, saj boste lahko spoznali nastopajoče otroke, si ogledali preteklo oddajo, če ste jo morda zamudili, in prvi izvedeli, kaj se bo dogajalo v prihodnji oddaji. Poseben prostor pa je namenjen otroški ustvarjalnosti: otroci lahko pišejo in pošljejo svoje risbice.

Ribič Pepe – od 3. oktobra
Ribič Pepe se je lotil težkega dela: raziskovanja. S Kakadudujem pluje po morjih, s čudežnim teleporterjem pa lahko gre kamorkoli; v preteklost, notranjost zemlje, po žilah v telo, na Mars, v prihodnost ... Za tako zahtevne podvige potrebuje pogumne pomočnike. Pri tem mu pomagajo mali detektivi, ki imajo obilo raziskovalnega duha. Imenujejo se Čačka, Vohljačka, Hitribum in Vseznalka. Zanje nobena detektivska akcija ni prezahtevna. Z varne razdalje jih spremlja Kakadudu, ki v komandnem stolpu spremlja dogodke in nevarnosti, ki prežijo na njih.

Kadar ne bodo potovali s teleporterjem, bodo detektivi s Pepetom ustvarjali zanimive reči, za zabavo pa tudi zaplesali. Spremljajte jih vsako soboto ob 8.30 na TV SLO 1. Vse vsebine, plesne korake in ustvarjalne postopke pa najdete tudi na otroškem portalu v Pepetovem zavihku.

Firbcologi – od 3. oktobra
V novi sezoni z viktorjem nagrajene oddaje bomo spremljali kar 60 raziskovalnih pohodov številčne ekipe Firbcologov, ki na terenu raziskujejo tista vprašanja, ki jim jih posredujejo vrstniki. Od glasbe, športa, hrane do tehnike, zgodovine in še naprej! Firbcologi bodo ob terenskih akcijah marsikaj preizkusili in izvedeli tudi pri mentorju Gašperju.

Teme in pojmi, ki jih bodo raziskali, so največja športna jadrnica na svetu, poligraf, kamišibaj, pilates, trening na bradlji, kaligrafija, hranjenje tigra, gašenje požara, vožnja tanka, ples na vozičku, 3D tisk, akrobatski triki, animirani film, TOM telefon in ogromno drugih. V novi sezoni se bo Gašperju Tiču ter Jaku Strnišniku, Zoji Kastelic, Leonu Grudniku, Tiborju Remškarju in Piki Grušovnik pridružilo kar 16 novih Firbcologov, ki jih bo vodila uigrana ekipa z režiserjem Markom Naberšnikom.

Zelo firbčni bomo vsako soboto ob 8.50 na TV SLO 1, oddajo in vse zakulisne informacije pa najdete tudi na otroškem portalu na zavihku s Firbcologi in na Facebook strani.

Male sive celice – od 10. oktobra
Večkrat nagrajeni kviz Male sive celice s prepoznavnim voditeljem Pavletom Ravnohribom meri znanje otrok že 21 let. V letošnji sezoni bomo vnesli nekaj sprememb v scenografijo, dodali nagrade še za tretjeuvrščeni ekipi, uvedli dodatno nagrado za drugouvrščenega Abecedarja ter popestrili prispevke iz predtekmovanj in nagradnih izletov. Kviz Male sive celice bo na sporedu vsako sobotno dopoldne na TV SLO 1.

Vse o oddaji najdete na Facebookovi strani Malih sivih celic in na otroškem portalu. Tam so arhivske oddaje, ob katerih lahko utrjujete znanje in spodbujate radovednost. Če ste oddajo zamudili, je to odlična priložnost, da na zastavljena vprašanja odgovarjate, preverjate svoje znanje in izveste, česar še ne veste. Napovedujemo prihodnje oddaje in predtekmovanja. Pojasnjujemo pravila igre in potek tekmovanja ter vabimo, da se otroci h kvizu prijavijo. Zastavljamo pa tudi aktualno vprašanje in vabimo k odgovoru nanj.

Infodrom – od 28. septembra
Infodrom, prvi in edini dnevnik za otroke, bo malo večje otroke in tudi odrasle obveščal od ponedeljka do petka od 28. septembra, vsakokrat ob 18. uri na TV SLO 1. Prve štiri dni bodo dnevnoaktualni, ob petkih pa bo pregled tedna. V osmih minutah bodo naši gledalci izvedeli vse, kar je pomembnega za njihin kar se dogaja doma in po svetu.

V tej sezoni se bodo ustvarjalci oddaje še bolj posvetili današnjemu življenju mladih in njihovemu zdravju. Infodrom se je namreč pridružil skupnemu projektu nevladnih organizacij in državnih institucij Za zdravje mladih. Novost v tej sezoni je tudi ponovitev dnevne oddaje na TV SLO 2 v otroškem večernem bloku.

Vabljeni, da na otroškem portalu obiščete tudi Infodromovo interaktivno spletno stran z enciklopedijo, zemljevidom, kvizom ter da se jim pridružite na Facebooku, Twitterju in Instagramu.

Razred zase – od 9. oktobra
Mladinska oddaja z improvizatorji bo v tej sezoni pravzaprav kar maturantski Razred zase. V 10 novih epizodah četrte sezone Razred zase so namreč dijaki, ki so v vseh pogledih res razred zase, že maturantje. Zato se vse vrti predvsem okrog priprave na zrelostni izpit.

Dijakom bodo tudi tokrat na pomoč priskočili zanimivi gostje z različnih področij, ki jih bosta v studiu šolskega radia gostili voditeljici Nina Sojar Košorok in Pia Nikolič, v Sektorju mladih kreativcev se bodo s svojimi izkušnjami in z znanjem predstavili mladi, ki se lahko pohvalijo s kakšno zanimivo dejavnostjo, Zigi pa bo v praksi preverjal, kako mu bo v življenju koristilo šolsko znanje.

Da bo dogajanje na tej izmišljeni srednji šoli še bolj napeto in zabavno, bodo poskrbeli fazani in fazanke, ki bodo spoznavali prav posebne profesorje in zakonitosti srednješolskega življenja. Brez humorja torej tudi letos ne bo šlo!

Prva oddaja četrte sezone bo na sporedu v petek, 9. oktobra, na TV SLO 1 ob 17.25. Več o oddaji in njenih vsebinah lahko najdete na Facebook strani oddaje, ki ima tudi svoj Youtube kanal.

Razred zase bodo Ajda Smrekar, Ajda Toman, Maja Trampuš, Rok Bohinc, Juš Milčinski, Jan Kok, Vid Sodnik, Gašper Markun, Robert Prebil, Blaž Šef, Ondina Kerec, Eva Mihelič, Barbara Horvat in Peter Frankl.

Služba za odnose z javnostjo