Certifikat ISO 14001 je generalnemu direktorju RTV SLO mag. Marku Filliju podelitil direktor certifikacijske hiše SIQ, Igor Likar. Foto: Jani Ugrin
Certifikat ISO 14001 je generalnemu direktorju RTV SLO mag. Marku Filliju podelitil direktor certifikacijske hiše SIQ, Igor Likar. Foto: Jani Ugrin
Certifikat ISO 14001
RTV Slovenija je druga članica EBU, ki je pridobila okoljski certifikat ISO 14001. Foto: Jani Ugrin
Certifikat ISO 14001
Od leve proti desni: vodja projekta na RTV SLO, Mark Tim Atlanty iz Službe varnosti in zdravja pri delu, generalni direktor RTV SLO, mag. Marko Filli in direktor certifikacijske hiše SIQ, Igor Likar. Foto: Jani Ugrin

Med članicami združenja EBU je postala RTV Slovenija druga članica s pridobljenim okoljskim certifikatom ISO 14001, poleg BBC. Obe dobitnici lahko zaradi preglednega načina dela ter odgovornega ravnanja z okoljem in energijo postaneta vzor članicam združenja.

Motiv pri odločitvi vodstva zavoda RTV Slovenija za pridobitev okoljskega certifikata je strukturno, pregledno in transparentno urediti področje ravnanja z okoljem in energijo. To je prvi korak v smeri trajnostnega razvoja in odgovorne rabe virov in energije.

Dodatna spodbuda, ki je botrovala odločitvi, so številne zakonodajne zahteve s področja okolja, ekonomski kazalci ter vse večja osveščenost zaposlenih. Ti si želijo delati v organizaciji, ki ima spoštljiv odnos do okolja in nadzor nad prekomerno porabo energije. Poleg zaposlenih tudi javnost vedno bolj pričakuje od organizacij odgovoren odnos do okolja in energije.

Tako RTV Slovenija z malimi koraki sodeluje pri sooblikovanju okoljsko osveščene družbe - znotraj zavoda z okoljsko osveščenim vedenjem zaposlenih, navzven pa z okoljskimi programskimi vsebinami.

Okoljsko odgovorno vedenje je zapisano v Okoljski politiki RTV Slovenija
V skladu s Strategijo razvoja RTV Slovenija 2011 – 2015 je bila v letu 2011 sprejeta Okoljska politika javnega zavoda. Kot okoljsko osveščena organizacija RTV Slovenija aktivno vključuje okoljske vidike dejavnosti in storitev v vsakodnevno delovanje in nadaljnji razvoj zavoda. Kot medijska hiša pa ima tudi velik posredni vpliv na celotno družbo v Sloveniji in širše. Celotno Okoljsko politiko si lahko preberete na tej povezavi.