Foto: Jani Ugrin Foto:
Foto: Jani Ugrin Foto:

RTV Slovenija se je od prvih predlogov sprememb Zakona o medijih aktivno vključila v javno razpravo in na resorno ministrstvo posredovala veliko število tehtnih in argumentiranih pripomb, neposredno ali prek stanovskih organizacij, ter poslancem in poslankam v okviru razprav Državnega zbora in Državnega sveta pojasnjevala stališča ter konkretno in korektno izračunane posledice predlaganih sprememb.

Ne drži trditev, da so predstavniki Radia Slovenija na predstavitvi stališč komisije za kulturo DS posredovali že tretje izračune vpliva zakona na deleže predvajane slovenske glasbe glede na govorni del ter predvajano tujo glasbo. Drži pa, da dikcija Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih (Zmed-C) napeljuje k različnim interpretacijam in izračunom, kar so v DS potrdili predstavniki tako javnih kot komercialnih radijskih programov, predstavnica radijskih postaj posebnega pomena in Medijske zbornice Slovenije. Odločno zavračamo tudi navedbe v smeri zavestnega zavajanja javnosti in posredovanja nepravih podatkov.

V okviru RTV Slovenija deluje osem radijskih programov, vsi programi Radia Slovenija na podlagi evidenc dosegajo predpisano kvoto slovenske glasbe. Vsak radijski program ima svojo uredniško usmeritev in ciljno občinstvo, njihov skupni cilj pa je skladen z zahtevami zakonodaje in poslanstvom javnega RTV-servisa, da mora namreč dosegati čim širši krog poslušalcev različnih generacij. Programski delavci pri svojem delu spoštujejo medijsko zakonodajo, interna pravila in akte, kot so Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija, ter programske standarde.

Uredniki radijskih programov Radia Slovenija najostreje zavračajo trditve ministrice, da se kdor koli izmed njih odloča na podlagi lobističnih ali finančnih pritiskov ali kako drugače kot na podlagi neodvisne uredniške presoje. Izjava ministrice presega dostojno politično komunikacijo in predstavlja grob poseg v integriteto radijskih ustvarjalcev ter jo razumemo kot pritisk izvršilne veje oblasti na neodvisno delovanje javnega medijskega servisa.

Prav tako odločno nasprotujemo navedbam ministrice, da Val 202 načrtno izrinja slovensko glasbo iz svojega programa, prav nasprotno, s predvajanjem glasbe in s projekti, kot je Imamo dobro glasbo, v okviru katerih je v zadnjih letih izšlo 6 albumov z izključno slovenskimi glasbenimi deli mladih in neuveljavljenih glasbenikov, pospremljenih s promocijskimi dejavnostmi in koncerti, je Val 202 med ključnimi motivatorji slovenskega glasbenega razvoja. Ob tem načrtno in sistematično pripravlja redne oddaje o slovenski glasbi, zadnjih pet let je organiziral ali podprl več kot 100 projektov, samostojno ali v partnerstvu z glasbeniki ali glasbenimi akterji v Sloveniji. Znamke, kot so Dan 202, Kmalu na Valu, Val 202 bo tam, Podpira Val 202, so javnosti dobro znane, ministrstvo pa, ne le da jih ni podprlo, celo preslišalo jih je.

Tudi ni res, kar je ministrica za kulturo povedala v svojem nagovoru na seji Državnega sveta, da RTV Slovenija ni želela posredovati podatkov o doseženih kvotah predvajane slovenske glasbe.

Menimo še, da Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih pomeni prekomeren poseg v delovanje medijev, včeraj pa je temu z vetom pritrdil tudi Državni svet in poslal zakon v ponovno presojo v Državni zbor.

RTV Slovenija poziva ministrico za kulturo, da prevzame odgovornost za netočne, zavajajoče in nekorektne izjave, prekliče neutemeljene obdolžitve in se javno opraviči ustvarjalcem programov Radia Slovenija, predvsem pa slovenski javnosti. Programi javnega radia pol milijona prebivalcem Slovenije pomenijo verodostojno družbo vsak dan.

Služba za odnose z javnostjo

RTV Slovenija