Hvala za Sunderland Slobodana Maksimovića - TV Slovenija ga je premierno predvajala 6. novembra - je med TV-postajami EBU četrti najbolj priljubljeni film Foto: Žiga Gašperin
Hvala za Sunderland Slobodana Maksimovića - TV Slovenija ga je premierno predvajala 6. novembra - je med TV-postajami EBU četrti najbolj priljubljeni film Foto: Žiga Gašperin
V paradižu zrezkov, Nizozemska. Na sporedu bo 8. decembra ob 23.10 na TVS 2. Foto: Victor Arnolds
Occamova britev, Češka. Na sporedu bo 9. decembra ob 23.25 na TVS 2. Foto: Rostislav Simek
Vegetarijanski ljudožerec, Hrvaška. 10. decembra ob 22.05 na TVS 2. Foto: arhiv EBU
Št. 1, Bolgarija. 10. decembra ob 23.30 na TVS 2. Foto: arhiv EBU
Krause v toplicah, Nemčija. 11. decembra ob 21.40 na TVS 2. Foto: arhiv EBU
Nekdo me vendarle čaka, Srbija. 12. decembra ob 23.20 na TVS 2. Foto: arhiv EBU
Druga ženska, Italija. 13. decembra ob 23.50 na TVS 2. Foto: arhiv EBU
Clara Campoamor - pozabljena ženska, Španija. 15. decembra ob 22.50 na TVS 2. Foto: arhiv EBU

Največ televizij, članic EBU, se je odločilo za predvajanje nizozemskega TV-filma V paradižu zrezkov. Tudi mi ga bomo videli. Na sporedu bo prvi med osmimi, in sicer v nedeljo, 8. decembra, ob 23.10.
Filmska zgodba pripoveduje o bistrem mladeniču Nordipu, sinu priseljencev iz Maroka, s katerim imajo njegovi starši velike načrte. Postal naj bi vsaj zdravnik, a pot ga zanese povsem v drugo smer. Svojeglavost ga namesto do študentskih klopi vodi do kuhinje, zaposli se v lokalnem motelu, kjer spozna prijetno Agnes, nečakinjo lastnika hotela. Vsem nasprotovanjem navkljub njuna ljubezen zmaga.
Komedijo zaznamuje dovolj robat humor in stil, značilen za nizozemsko produkcijo tega žanra.
Režija: Martin Koolhoven / Igrajo: Mounir Valentyn, Bracha van Doesburgh, Mimoun Oaïssa, Yahya Gaier

Češki TV-film Occamova britev bo na sporedu v ponedeljek, 9. decembra, ob 23.25.
Zakonca mlajših srednjih let se ob napačnem času znajdeta na napačnem kraju: pred njunimi očmi se zgodi brutalen umor. Morilci ju odkrijejo, vendar se ne znesejo nad njima. Za molk jima celo ponujajo plačilo. Znajdeta se v stiski in v položaju, v kakršnem še nista bila, delata vedno več napak. Bo ta težka moralna preizkušnja obdržala njun zakon cel ali pa se bodo razpoke v njem le še vedno bolj širile?
Režija: Ondřej Sokol / Igrajo: Ondřej Sokol, Zuzana Stivínová

V torek, 10. decembra, si bomo ogledali dva EBU filma; ob 22.05 bo na sporedu odličen izdelek naših sosedov – hrvaški TV-film Vegetarijanski ljudožerec.
Schmidtov film Vegetarijanski ljudožerec (Ljudožder – Vegetarijanac) je bil veliki zmagovalec hrvaškega nacionalnega festivala v Pulju leta 2012. Film je nastal po literarni predlogi zdravnika in pisatelja Iva Balenovića, ki neizprosno opisuje razmere v hrvaškem zdravstvenem sistemu, v katerem prevladujejo karierizem in koruptivnost. Junak filma ginekolog Danko Babić pooseblja vse tisto negativno, kar se v nobenem zdravstvenem sistemu ne bi smelo dogajati, pa takšne zdravnike najdemo prav povsod in ne samo v tranzicijskih državah.
Danko Babić je več kot uspešen zdravnik ginekolog, ki mu po eni strani uspeva karierno napredovati, po drugi strani pa je pripravljen za ustrezno plačilo opravljati ilegalne abortuse tudi takrat, ko so vsi roki za varno prekinitev nosečnosti že zdavnaj potekli. Tesno je povezan s kriminalističnim podzemljem in tudi s skorumpiranim policajem, njegove stranke pa so predvsem prostitutke, ki so v domala suženjskem odnosu s kriminalcem Jedinkom, ki vodi javno hišo.
Sicer je na videz Danko Babić urejen in ugleden zdravnik, živi v luksuznem stanovanju, vozi prestižni avtomobil, redno se rekreira in zaradi želje po zdravem življenju je celo vegetarijanec. Njegova senčna plat je povsem drugačna. Je neskrupulozen karierist, nasilen do svojih mlajših kolegic, je intrigant in nekolegialen. Svojo senčno stran Danko spretno prekriva z narejeno vljudnostjo in servilnostjo, ki mu omogočata v bolnici ugleden status in možnosti napredovanja. In ko se zdi, da je Danko Babić presegel tudi skrajno mejo in da bo moral za svoja dejanja tudi odgovarjati, sistem znova zataji.
Scenarij in režija: Branko Schmidt (po romanu dr. Iva Balenovića) / igrajo: Rene Bitorajac, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Leon Lučev
Nagrade: puljske Zlate arene za režijo, za glavno moško vlogo, za fotografijo, za masko in za scenografijo

Ob 23.30 vas vabimo k ogledu bolgarskega TV-filma Št. 1.
Filmska zgodba se plete okrog dveh skupin mladostnikov iz blokovskih naselij in nasilju med njima. Kakšne vrednote oblikujejo in zaznamujejo današnjo mladino v urbanih okoljih v časih, ko jim družba ne nudi obetov za dobro prihodnost? Sploh obstaja kakšna instanca, ki ima dovolj avtoritete, da jo poslušajo in ji verjamejo? Lahko profesor literature, ki mu ni vseeno za svoje dijake, spremeni in prekine tok nasilja?
Režija: Anatas Hristokov / Igrajo: Philip Avramov, Ivaylo Zahariev, Nikolay Stanoev, Ivaylo Dragiev, Martin Ruzhin, Dimitar Tangalov, Constantin Stanchev

V sredo, 11. decembra, si lahko ob 21.40 privoščite nemški TV-film Krause v toplicah.
Horst Krause je lokalni, vaški, policist v poznih srednjih letih. Možakar je samski in njegova služba mu pomeni vse. Edini sorodnici sta njegovi sestri Elsa in Meta, ženski, ki sta že zdavnaj zamudili vsako možnost, da bi se poročili in tako je njuna edina skrb njun brat Horst. Horst živi nezdravo življenje, svojo borbo z debelostjo je že zdavnaj izgubil, za povrh vsega je kolerik in potem ni nič čudnega, če v prepiru s prekrškarji doživi blažji srčni napad. Njegov zdravnik je neizprosen. Horst mora spremeniti svoj življenjski slog, za začetek pa ga pošlje v zdravilišče ob Baltiku. Nad zdravnikovimi nasveti Horst ni navdušen, v zdravilišče bi odšel samo pod pogojem, če bosta šli z njim tudi njegovi sestri.
Denarja nimajo dovolj in sestri bosta morali preživeti počitnice v predpotopni počitniški prikolici v bližnjem kampu, medtem ko Horst v bližnjem zdravilišču nejevoljno sprejema vse tisto, kar od njega zahteva zdravnik. Vsa njegova upiranja so zaman in ko se že odloči, da bo terapijo prekinil, spozna nepremičninskega posrednika Schimmelpfenniga; njegov sin Jonas je tudi v zdravilišču, možakarja se zbližata in pričneta prijateljevati, Horst pa se sprijazni s predpisanimi terapijami in priče v zdravilišču celo uživati.
Scenarij in režija:Bernd Böchlich
Igrajo: Horst Krause, Carmen – Maja Antoni, Tilo Pruckner, Angelika Boettiger, Alexander Beyer, Friedrich Heine

12. decembra, v četrtek, bo ob 23.20 na sporedu srbski TV-film Nekdo me vendarle čaka.
V težkih in depresivnih časih ljudje sprejemajo usodne odločitve, za katere se v drugačnih okoliščinah sicer ne bi odločili. V omnibusu se v treh zgodbah ženske odločajo o svojem materinstvu, pred njimi je le še korak, ki bo odločilen za njihovega še ne rojenega otroka. Razlogi štirih protagonistk so različni, različno tehtni in njihove odločitve do zadnjega trenutka niso dokončne.
V uvodni zgodbi Hodnik Vanja in Dara, ženski v srednjih letih, ki očitno nimata posebnih eksistencialnih problemov, čakata na splav. Najbolj verjetno je, da si v svojih letih nočeta več privoščiti otroka. Medtem ko čakata na hodniku pred ordinacijo, kjer bodo opravili splav, tečejo zadnje minute, ko lahko svojo odločitev tudi spremenita.
V zgodbi Pot, ki se dogaja na srbskem podeželju, mati pelje hčerko k zdravniku, ki sredi ničesar v prikolici opravlja nelegalne splave. Hčerka je izvenzakonsko zanosila in da bi se družina izognila sramoti, jo mati sili k splavu. Hčerka se z materjo ne strinja, otroka bi želela roditi, in z obsojanjem okolja, v katerem živi, nima posebno velikih težav.
V epizodi Voda spremljamo zgodbo Nade, ki je živela v nesrečnem zakonu. Njen mož je bil alkoholik in zaradi tega nasilnež. V trenutku obupa in nemoči Nada svojega moža ubije in pristane v zaporu. Morda je prav med zadnjim spolnim odnosom zanosila. Med prestajanjem kazni se je odločila, da bo otroka splavila. V spremstvu policije jo pripeljejo v bolnico, kjer pa na hodniku sreča žensko, ki je ni pričakovala. Zaradi nje je Nadina odločitev za splav omajana.
Gre za enega najboljših srbskih televizijskih filmov, ki je nastal v produkciji srbske nacionalne televizije in je pravo nasprotje sicer pretežno komercialno naravnane srbske filmske produkcije.
Scenarij in režija: Marko Novaković
Igrajo: Anica Dobra, Mirjana Karanović, Dušanka Stojanović, Nada Šagrin, Dušanka Stojanović ...

Za petek, 13., pripravljamo italijanski TV-film Druga ženska. Na sporedu bo ob 23.50.
Simone je uspešen arhitekt, poročen z mlajšo Fiammmetto. Z ženo ljubita arhitekturo in obožujeta njunega edinca Giulia. Tudi po nekaj letih sta Simone in njegova žena zaljubljena, kot sta bila na začetku, in zdi se, da družinske sreče ne more prav nič ogroziti. Ko pa Simone nastopi na televiziji, se pričnejo dogajati nenavadni posegi v zasebnost družine; vrstijo se anonimni telefonski klici, vsak dan za Simoneja iz cvetličarne prinesejo rožo anonimnega pošiljatelja, naposled pa prispe na njihov naslov še video kaseta, na kateri so posnetki srečne družine, ki se igra z otrokom. Da bi bilo vse skupaj še bolj nenavadno, se pojavi ženska v rdečem, ki brez razloga nadleguje Simoneja. Situacija postaja vse bolj nevzdržna in prične najedati odnose v sicer srečni družini. Sodu izbije dno nesreča, ki se zgodi Simoneju; Fiammetta jo vidi skozi okno in od moža zahteva pojasnila: zanima jo, ali je bila v moževem življenju še kakšna druga, usodna ženska, ki sedaj posega v njuno zakonsko in družinsko življenje. Prisotnost druge ženske bi namreč lahko pojasnila nenavadne dogodke, ki se jima zadnje čase dogajajo. In prav posnetek na video kaseti utegne pojasniti, kaj usodnega, kar ogroža njuno srečno družinsko življenje, se je dogajalo v preteklosti.
Režija: Anna Negri / igrajo: Anita Caprioli, Alessio Boni, Monica Carmen, Comegna, Edoardo Baietti

Evrovizijski filmski teden bomo zaključili v nedeljo, 15. decembra, ob 22.50 s španskim TV-filmom Clara Campoamor – pozabljena ženska.
Clara Campoamor velja za eno najpomembnejših Špank prve polovice 20. stoletja. V zgodovino se je zapisala kot nepopustljiva borka za pravice žensk. Filmska zgodba govori o njeni borbi za žensko volilno pravico, ki jo je leta 1931 vodila kot edina poslanka v španskem parlamentu. V njenem boju so jo ovirali tako levičarski republikanski kolegi kot nasprotni zastopniki konservativnih strank. Kljub temu pa je uspela in 1. decembra 1939 je bil njen cilj dosežen: ženske so dobile volilno pravico.
Režija: Laura Mañá, Scenarij: Yolanda García-Serrano in Rafa Russo / Igrajo: Elvira Mínguez, Antonio de la Torre, Mónica López

Dodatne informacije o Tednu evrovizijskega filma, napovednike filmov in zanimive intervjuje (na primer s Volkerjem Schlöndorffom in Jiříjem Menzlom) boste našli na tej povezavi. Vabimo pa vas tudi k spremljanju podelitve evropskih filmskih nagrad, ki bo v soboto, 7. decembra, ob 20. uri.