En Shao, šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: RTV SLO Foto:
En Shao, šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: RTV SLO Foto:
Diva violončela Tatjana Vasiljeva. Foto: RTV SLO
V abonmajski sezoni Kromatika se obeta devet vrhunskih koncertov. Foto: RTV SLO

Novo koncertno sezono bo tradicionalno začel En Shao, šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Ob njem se bomo srečali z odlično rusko violončelistko Tatjano Vasiljevo, ki bo izvedla Šostakovičev Drugi koncert za violončelo. Poleg Dmitrija Šostakoviča bodo na sporedu tudi dela Boga Leskovica in Sergeja Rahmaninova.

Tatjana Vasiljeva se je violončelo začela učiti pri šestih letih. Srednjo glasbeno šolo je obiskovala v Moskvi, se kasneje preselila v München, kjer je tudi diplomirala, v Berlinu pa je končala še podiplomski študij. Danes je znana kot glasbenica z brezhibno tehniko in velikansko mero virtuoznosti. Njena radovednost v glasbenem raziskovanju se kaže v obsežnem repertoarju, saj sega po skladbah iz obdobja od baroka pa vse do sodobnosti.

Vasiljeva je dobitnica številnih priznanj, med drugim je prejela nagrade na mladinskem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi, tekmovanju ARD v Münchnu, na mednarodnem tekmovanju ADAM na Novi Zelandiji, tekmovanju Pabla Casalsa v Kronbergu (2000) ter na mednarodnem tekmovanju Izuminomori v Osaki. Leta 2001 je postala prva ruska državljanka, ki je osvojila veliko nagrado mesta Pariz na tekmovanju violončelistov, leta 2004 pa je prejela francosko nagrado in naziv Mednarodno odkritje leta.

Izdala je sedem zgoščenk, zadnja je izšla lani. Na njej se predstavlja kot članica Kvinteta Berlinskih filharmonikov. Vseh sedem zgoščenk je dobilo dobre kritike, nekatere so bile celo nagrajene. Tako je Tatjana Vasiljeva samo potrdila svoj naziv Diva violončela.