Pianist Aleksej Volodin je pogost glasbeni gost najbolj znanih svetovnih orkestrov, kot so recimo Newyorški filharmoniki, orkester  Gewandhaus iz Leipziga, orkester Tonhalle iz Züricha in londonski simfonični orkester. Foto: osebni arhiv Foto:
Pianist Aleksej Volodin je pogost glasbeni gost najbolj znanih svetovnih orkestrov, kot so recimo Newyorški filharmoniki, orkester Gewandhaus iz Leipziga, orkester Tonhalle iz Züricha in londonski simfonični orkester. Foto: osebni arhiv Foto:
Dirigent Daniel Raiskin je sicer lani prejel ugledno nagrado Echo Klassik za posnetke koncertov za violončelo Korngolda, Blocha in Goldschmidta skupaj z violončelistom Julianom Stecklom. Foto: osebni arhiv
Dirigent Daniel Raiskin je sicer lani prejel ugledno nagrado Echo Klassik za posnetke koncertov za violončelo Korngolda, Blocha in Goldschmidta skupaj z violončelistom Julianom Stecklom. Foto: osebni arhiv

Danes, 25.11. 2014 bo ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 3. koncert iz cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Pod vodstvom karizmatičnega in energičnega dirigenta Daniela Raiskin, ki je orkester v pretekli sezoni popeljal na turnejo po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski, bomo najprej slišali Brahmsov 2. klavirski koncert v B-duru, op. 83, z izjemnim solistom ruskim pianistom Aleksejem Volodinom. V drugem delu koncerta pa bomo prisluhnili še 2. simfoniji Petra Iljiča Čajkovskega, imenovani tudi Maloruska.

V četrtek, 27.11., se bo orkester s tem sporedom predstavil še v prestižni dvorani Kölnske filharmonije, dan kasneje pa še v Kemptnu.

***

Dirigent Daniel Raiskin je odraščal v Sankt Peterburgu. Pri dvajsetih letih je zapustil Sovjetsko zvezo in šel študirat v Amsterdam in Freiburg ter postal eden vodilnih violistov v Evropi. Klub temu pa se je odločil za dirigentsko kariero. Kmalu je navdušil kritike in postal znan kot eden najbolj vsestranskih dirigentov mlajše generacije. Daniel Raiskin je leta 2005 postal šef dirigent Državnega orkestra Renske Filharmonije v Koblenzu, leta 2008 pa še šef dirigent Filharmoničnega orkestra Artur Rubinstein iz Lodža. Daniel Raiskin je lani dobil ugledno nagrado Echo Klassik za posnetke koncertov za violončelo Korngolda, Blocha in Goldschmidta skupaj z violončelistom Julianom Stecklom.

Pianist Aleksej Volodin, rojen leta 1977 v Leningradu, je študiral pod mentorstvom Irine Čaklina in Tatjane Zelikman na Gnessinški ruski akademiji za glasbo (Gnessin Russian Academy of Music) in pozneje na moskovskem konzervatoriju v razredu profesorice Elisse Virsaladzé. Leta 2001 je študij nadaljeval na Mednarodni pianistični akademiji ob italijanskem jezeru Como. Zmaga na znanem pianističnem tekmovanju Géza Anda v Zürichu leta 2003 mu je odprla vrata do mednarodne prepoznavnosti in uspeha. Volodin je tako pogost glasbeni gost najbolj znanih svetovnih orkestrov, kot so recimo Newyorški filharmoniki, orkester Gewandhaus iz Leipziga, orkester Tonhalle iz Züricha in londonski simfonični orkester. Pod okriljem priznanih založb Live Classics (Nemčija), ABC Classics (Avstralija) in Challenge Records (Nizozemska) je izšlo veliko njegovih posnetkov. Njegov solo posnetek Schumannovih, Ravelovih in Skriabinovih del je spodbudilo kritičarko Carsten Dürer, da je v časopisu Piano News zapisala: »Ta zadnji posnetek dokazuje, da je Aleksej Volodin eden najboljših živečih pianistov na svetu … izjemno!«