Slogan in grafika letošnjega izbora za Pesem Evrovizije (Foto: EBU) Foto:
Slogan in grafika letošnjega izbora za Pesem Evrovizije (Foto: EBU) Foto:

Žreb določil razporeditev držav v prvi in drugi polfinale
Udeležbo na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije je potrdilo 37 držav oz. javnih medijskih servisov, ki izbirajo svoje predstavnike za ta največji evropski glasbeni dogodek leta, ki si ga je v letu 2013 v treh večerih ogledalo okoli 180 milijonov gledalcev po Evropi, v Avstraliji, Kazahstanu in na Kitajskem.

Tekmujoče države so bile pred žrebanjem razvrščene v šest bobnov (Slovenija je bila v prvem skupaj z Albanijo, Makedonijo, Črno goro in Švico), žrebanje pa je določilo razporeditev posameznih držav v prvi in drugi del prvega ali drugega predizbora. Končni vrstni red nastopa v posameznem predizboru bo znan šele, ko bodo organizatorji izbora za Pesem Evrovizije prejeli vse skladbe.



PRVI PREDIZBOR: torek, 6. maja 2014

Prvi del

Drugi del

Glasujejo tudi

Švedska, Albanija,Islandija, Rusija, Latvija, Azerbajdžan, Armenija, Estonija

Belgija, Madžarska, Moldavija, Črna gora, San Marino, Portugalska, Ukrajina, Nizozemska

Španija
Francija
Danska



DRUGI PREDIZBOR: četrtek, 8. maja 2014

Prvi del

Drugi del

Glasujejo tudi

Norveška, Izrael, Gruzija, Avstrija, Litva, Poljska, Malta,

Makedonija, Finska, Irska, Romunija, Slovenija, Belorusija, Grčija, Švica

Nemčija
Italija
Velika Britanija



V prvem predizboru bo nastopilo 16 držav, v drugem 15, vse pa se bodo borile za nastop v velikem finalu. Poleg ˝velikih pet˝, Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije, se je v veliki finale kot država gostiteljica neposredno uvrstila tudi Danska. V finalni izbor, ki bo v soboto, 10. maja, se bo iz vsakega predizbora uvrstilo po 10 najboljših predstavnikov.

Gledalci izbora EMA 2014 bodo izbrali, kdo bo zastopal RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije
Predstavnico ali predstavnika RTV Slovenija na Pesmi Evrovizije 2014 bodo s telefonskim glasovanjem izbrali gledalci oddaje EMA, ki bo v soboto, 8. marca 2014, ob 20. uri v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija. RTV Slovenija bo prek internega izbora k sodelovanju v oddaji EMA povabila izvajalce in avtorje skladb. Vodja celotnega projekta Pesem Evrovizije na RTV Slovenija je Miša Molk, urednik oddaje EMA in vodja slovenske evrovizijske delegacije pa Aleksander Radić.

Več o samem izboru in pripravah nanje lahko spremljate na uradni spletni strani Eurovision Song Contest.

Končni rezultati žrebanja. Slovenija bo nastopila v drugem delu drugega predizbora.