Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi letos vstopa v peto desetletje. Foto: Vesna Vidmar Foto:
Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi letos vstopa v peto desetletje. Foto: Vesna Vidmar Foto:
Za oddajo, terenska snemanja in arhiv skrbi urednica mag. Simona Moličnik. Foto: Barbara Reya
Za oddajo, terenska snemanja in arhiv skrbi urednica mag. Simona Moličnik. Foto: Barbara Reya
Citrar Anton Mlačnik - Gričarjev Tončk je vseh pet desetletij pogosto sodeloval v oddaji. Foto: Miha Robnik
Citrar Anton Mlačnik - Gričarjev Tončk je vseh pet desetletij pogosto sodeloval v oddaji. Foto: Miha Robnik
Dolgoletni voditelj oddaje Renato Horvat. Foto Barbara Reya
Dolgoletni voditelj oddaje Renato Horvat. Foto Barbara Reya
Skozi leta so oddajo vodili različni voditelji, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Foto: Barbara Reya
Skozi leta so oddajo vodili različni voditelji, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Foto: Barbara Reya

Radijska oddaja vsak torek ob 20. uri poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino. Terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila.

Za oddajo, terenska snemanja in arhiv skrbi urednica mag. Simona Moličnik: »Ljudska glasba ni nekaj, kar bi nam bilo všeč samo po sebi, zaradi glasbene lepote. Ljudska glasba ima v sebi mnogo več. Ima zvok in izraz, ki ustno izročeno potujeta skozi stoletja in njuna moč je izjemna. Tu se razgrnejo skrivnosti in modrosti življenja. Poznavanje in razumevanje duhovne kulture preteklega nas ne le bogati, temveč nam pomaga razumeti družbena, kulturna in umetniška prepletanja sedanjosti. Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi je medij, ki povezuje glasbo in ljudi slovenskega etničnega ozemlja, prek zbiranja in ponovnega posredovanja izročila pa razbija nepotrebne robove in tako potuje skozi prostor in čas od življenja do smrti že petdeset let.«

Petdesetletnico oddaje bodo obeležili s petimi javnimi radijskimi oddajami, ki bodo v živo predstavile najbolj tipično ljudsko glasbo vseh slovenskih pokrajin in zamejstva. V začetku prihodnjega leta pa bo slovesna sklepna prireditev v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer se bodo na odru najprej predstavili izbrani ljudski glasbeniki iz vseh pokrajin, sledila bo krstna izvedba za to priložnost nastalega novega dela skladatelja Alda Kumarja.

Javne radijske oddaje se bodo zvrstile od 12. aprila do 7. junija, v 14-dnevnem razmiku. Vmes pa bodo poslušalci prisluhnili še najstarejšim oddajam Slovenska zemlja v pesmi in besedi iz bogatega arhiva, vključno s prvo predvajano oddajo.

12. april Luče v Savinjski dolini

26. april Podlehnik v Halozah

10. maj Ilirska Bistrica

24. maj Ravanca v dolini Rezije

7. junij Etnografski muzej v Ljubljani


12. april 2016 SLOVENSKA ZEMLJA V PESMI IN BESEDI – LUČE V SAVINJSKI
DOLINI
Predstavili se bodo ljudski glasbeniki iz Zgornje Savinjske doline, z Gorenjske in z avstrijske Koroške. Nastopili bodo torej: pritrkovalci v zvoniku v Lučah, ljudski pevci iz Luč, oktet Suha iz avstrijske Koroške, citrarja Klemen Matk iz Matkovega kota in Franci Roban iz Robanovega kota, alpski godci Folklorne skupine Ozara iz Kranja z gorenjskimi alpskimi vižami ter pripovedovalec ustorij Nejc Slapnik iz Solčave. Oddajo bo mogoče v živo spremljati na 1. programu Radia Slovenija.

V prvi polovici letošnjega leta bodo zbirali in javno predstavili ljudsko glasbo, kar je osnovno vodilo oddaje, nato pa bodo izbor zvočnih zapisov pripravili za izdajo na zgoščenki, ki bo prinesla tudi izvedbo novega dela Alda Kumarja in bo pospremljena s strokovnim besedilom in fotografskim gradivom s terenov v spremni knjižici. Zgoščenka bo izdana do sklepne prireditve.

Oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi so zasnovali sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta: dr. Valens Vodušek, dr. Zmaga Kumer, Julijan Strajnar in Uroš Krek. Prva oddaja je bila na sporedu v torek, 21. oktobra 1966, torej v sezoni 1966/1967. Pričela se je z avizom, ki ga je po naročilu Julijana Strajnarja ustvaril skladatelj Uroš Krek, izvedel in posnel pa Simfonični orkester Radia Ljubljana. Vodušek, Strajnar in Krek so bili tudi sicer tesni sodelavci tedanjega Radia Ljubljana. V tem obdobju je nastal bogat arhiv, ki danes šteje okoli 24.000 različic ljudskih pesmi in viž ter hrani več kot tisoč oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi.

Oddaja je bila namenjena predstavljanju ljudske glasbe slovenskega etničnega ozemlja, sprva zasnovana le kot ciklus 18 oddaj, ki naj bi se zvrstile v 14-dnevnem razmaku v sezoni 1966/1967. Leta 1973 je bila ustanovljena redakcija za ljudsko glasbo v oddelku za resno glasbo Glasbenega programa Radia Slovenija. Vodila jo je Jasna Vidakovič, oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi pa je dobila stalni tedenski torkov termin. Kar 35 let jo je urejala, zelo pogosto tudi avtorsko oblikovala in vodila Jasna Vidakovič. Oddaja vsa leta uživa ugled ene najbolj poslušanih oddaj nacionalnega radia.

Oddaja je vseskozi predstavljala svojevrsten radiofonski in tehnični izziv, saj je vključevala zahtevne zvočne učinke bodisi živo s terena, bodisi s studijsko montažo. Zelo uspešno in zavzeto pri oddajah sodelujejo mnogi tonski in glasbeni mojstri ter asistenti.

Skozi leta so oddaje vodili različni voditelji, a najbolj stalni in prepoznavni so bili: Marija Velkavrh in Marjan Kralj, nato Simona Juvan, zdaj pa jo že dolga leta vodi Renato Horvat. Leta 2008 je uredništvo in avtorstvo oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi prevzela mag. Simona Moličnik.