Gostitelj Slovenskega pozdrava Blaž Švab obljublja pestre glasbene petkove večere. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:
Gostitelj Slovenskega pozdrava Blaž Švab obljublja pestre glasbene petkove večere. (Foto: Žiga Culiberg) Foto:

Pestri petkovi večeri z Blažem Švabom
Od oktobra dalje se bomo vsak konec tedna srečevali v zibelki slovenske narodno-zabavne glasbe, na Avsenikovi domačiji v Begunjah. Vaš gostitelj petkovih večerov bo Blaž Švab. Ob kakovostni slovenski narodno-zabavni glasbi boste lahko prisluhnili tudi vokalni in instrumentalni ljudski glasbi, pihalnim godbam, folklornim skupinam ter mnogim izvrstnim vokalnim in instrumentalnim solistom.

Spoznavali boste Avsenike in bisere Slovenija
V letu, ko praznujemo 60 let Avsenikove glasbe, bomo v istoimenski rubriki kramljali s člani Avsenikovega ansambla in družine. V rubriki Biseri Slovenije pa bomo spoznavali, da smo Slovenci srčen narod z bogato narodopisno tradicijo.

Preizbori za festival Slovenska polka in valček 2013 so zaključeni
Med 16. in 18. septembrom je v studiu 22 v Regionalnem RTV-centru v Mariboru potekal predizbor skladb za festival Slovenska polka in valček 2013. V oddajo Slovenski pozdrav in posledično v kvalifikacije za festival se je uvrstilo 12 polk in 12 valčkov.

V treh predizborih se je predstavilo skupaj 41 skladb, 18 polk in 23 valčkov. Skladbe so ocenjevali sodelujoči izvajalci. Vsak izmed tekmujočih je prejel eno glasovnico, na kateri je po poslušanju vseh skladb izbral tri najboljše polke in tri najboljše valčke. Na vsakem izmed treh javnih predizborov se je glasovanje izvedlo samo za skladbe v posameznem predizboru. Iz seštevka točk vseh glasovnic so se v kvalifikacije za festival Slovenska polka in valček 2013 uvrstili štirje najvišje ocenjeni valčki in štiri najvišje ocenjene polke iz vsakega izmed treh javnih predizborov.

Najbolje ocenjeni ansambli med polkami so
(po naključnem vrstnem redu):

Najbolje ocenjeni ansambli med valčki so
(po naključnem vrstnem redu):

POSKOČNI MUZIKANTI
PRVA LIGA
PETAN
FRANČIČ
NAVEZA
BISERI
TAPRAVI FALOTI
DOR MA CAJT
OGNJENI MUZIKANTI
STIL
SMEH
VRT

ŠTRAJK
VIHAR
FRAJBEND
EKART
NEMIR
POPOTNIKI
MLADI UPI
SAVINJSKI KVINTET
VIKEND
AKORDI
POGLED
RUTINA