Peter Leban (na sliki levo) in Tommaso Mania (na sliki desno) iz Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria sta prevzela nagrado. Foto: Guillaume Ortiou-Campion (Copeam). Foto:
Peter Leban (na sliki levo) in Tommaso Mania (na sliki desno) iz Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria sta prevzela nagrado. Foto: Guillaume Ortiou-Campion (Copeam). Foto:
Bratje Skofič so kot člani slovenske ragbi reprezentance igrali proti Bolgariji in se hkrati še vpisali v zgodovino. Foto: arhiv RTV SLO.
Bratje Skofič so kot člani slovenske ragbi reprezentance igrali proti Bolgariji in se hkrati še vpisali v zgodovino. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Dokumentarni film v Imenu očeta je bil posnet v angleškem Tarletonu in v Ljubljani. Foto: Arhiv RTV SLO.
Dokumentarni film v Imenu očeta je bil posnet v angleškem Tarletonu in v Ljubljani. Foto: Arhiv RTV SLO.

Koprski ustvarjalci so v sliko in besedo zajeli zgodbo petih bratov Skofič, Angležev s slovenskimi koreninami, ki so se zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov, kot prva peterica bratov, ki je zaigrala za kakšno državno reprezentanco, s tem pa so uresničili sanje prezgodaj preminulega očeta. Alois Skofič je bil velik ljubitelj ragbija in pomembno lokalno ime v Angliji. Imel je življenjsko željo, da bi njegovih pet sinov – George, Archie, Jack, Frankie in Max skupaj kot ekipa zaigrali ragbi. Sinovi so mu to željo izpolnili, s tem ko so leta 2014, kot člani slovenske ragbi reprezentance igrali proti Bolgariji in se hkrati še vpisali v zgodovino. Dokumentarni film, ki je bil posnet v angleškem Tarletonu in v Ljubljani, je izdelan v HD formatu, ves material, vključno z glasbo, ki so ga ustvarjalci vgradili vanj, pa je plod lastne produkcije.

Dokumentarni film so ustvarili: urednik Tommaso Manià, režija Peter Leban, scenarij Peter Leban in Tommaso Manià, fotografija Jaka Kodarin, montaža Samo Petaver, glasba Andrej Babič, ton in efekti Michele Cernaz, grafika Karin Žorž, producentka Marjeta Kavalič, urednik športnega uredništva Roberto Siljan in odgovorni urednik UPE Televizijski program za italijansko narodno skupnost Robert Apollonio. Produkcija Regionalni RTV Center Koper-Capodistria.

Namen koprodukcijskega projekta članic EBU (evropske države) in ASBU (arabske države), v katerem je sodelovalo 12 nacionalnih televizijskih hiš (Španija, Švica, Egipt, Alžirija, Palestina, Malta, Albanija, Maroko, Tunizija, Bahrain, Italija in Slovenija – slednjo sta zastopala režiser Peter Leban in športni novinar Televizijskega programa za italijansko narodno skupnost Tommaso Manià oba iz Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria) je bil, da vsaka televizija ustvari 12-minutni dokumentarni film na temo športa, ki presega meje, ki bi lahko pritegnil širše mednarodno občinstvo. Vsaka sodelujoča država je namreč pridobila pravice za predvajanje vseh dokumentarnih filmov, ki so sodelovali na natečaju, tako si bo lahko dokumentarne filme ogledalo kar največje število gledalcev iz omenjenih sredozemskih držav. Strokovna žirija, pod predsedstvom Marcusa Nikela in Sampiera Sanguinettija, je ocenjevala tehnično ter pripovedno kakovost dokumentarnih filmov in podelila prvo nagradodvema dokumentarnima filmoma.