V letošnji zimski sezoni bo produkcijsko najbolj obsežen projekt Biatlon na Pokljuki. Foto: arhiv OO Pokljuka.
V letošnji zimski sezoni bo produkcijsko najbolj obsežen projekt Biatlon na Pokljuki. Foto: arhiv OO Pokljuka.
false
Za televizijski prenos biatlona na Pokljuki bomo uporabljali tri velika reportažna vozila, ki delujejo v HD resoluciji (visoka ločljivost), ter dve manjši sistemski vozili opremljeni s strežniki za predvajanje počasnih posnetkov. Uporabili bomo kar 27 kamer in več kot 70 mikrofonov. Pri produkciji bomo uporabili 2 namenski kameri za predvajanje počasnih posnetkov (super slow motion). Foto: arhiv OO Pokljuka.
false
Dejan Čretnik - režiser prenosov biatlonskih tekem s Pokljuke. Foto: Katja Kodba
false
Reportažno vozilo RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
false
Planica pomeni v tehničnem smislu vrhunec sezone tudi za produkcijsko ekipo Televizije Slovenija, saj se prav na tem projektu zaradi razsežnosti in specifičnosti prireditve največkrat uporabi tehnične novosti. Foto: Katja Kodba
false
Val 202 bo tudi letos uradni radio planiške prireditve, tako da bo ves čas tekmovanja svoj program oddajal iz studia na prizorišču. Poleg športnih prenosov s svojo ekipo in osrednjim reporterjem Boštjanom Reberšakom bo Val 202 skrbel za glasbeno-zabavno plat prireditve na odru v Planici. Foto: Katja Kodba

Gre za organizacijsko in tehnično izjemno zahtevno nalogo. Izpolnitev visokih standardov, ki jih pred proizvajalca televizijskega signala postavljajo mednarodna smučarska organizacija in lastniki televizijskih pravic teh dogodkov, je vedno velik izziv, ki zahteva temeljito pripravo in vsakoletno dopolnjevanje tehnične opreme, ki je potrebna za takšne prenose.

S prenosi s slovenskih prizorišč začenjamo že naslednji vikend, ko bodo na Pokljuki med 9. in 11. decembrom 2016 potekale tekme svetovnega pokala v biatlonu. Na sporedu bo kar šest tekem. Za televizijski prenos biatlona na Pokljuki bomo uporabljali tri velika reportažna vozila, ki delujejo v HD resoluciji (visoka ločljivost), ter dve manjši sistemski vozili opremljeni s strežniki za predvajanje počasnih posnetkov. Uporabili bomo kar 27 kamer in več kot 70 mikrofonov. Pri produkciji bomo uporabili 2 namenski kameri za predvajanje počasnih posnetkov (super slow motion).
Ob tem bo Televizija Slovenija pripravila tudi zanimiv studijski program v ciljnem izteku, od koder se bomo oglašali s sogovorniki in izjavami tekmovalcev po sami tekmi. Studio bo vodil Anže Bašelj skupaj z nekdanjo biatlonko Tadejo Brankovič. Komentator biatlona s Pokljuke bo Marjan Fortin, ob njem pa bo strokovni sodelavec Tomas Globočnik. Prenose tekem si boste lahko ogledali na TV SLO 2, jim prisluhnili na 2. programu Radia Slovenija – Valu 202 (reporter Uroš Volk) ter si ga v živo ogledali tudi na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija.

Prvi vikend v letu 2017 (7. in 8. januar 2017) je rezerviran za tradicionalno pohorsko Zlato lisico. Prenos tekmovanja bomo pokrivali s približno 16 kamerami. Poleg večjega reportažnega vozila bomo imeli na prizorišču tudi dve manjši kombinirani vozili, v katerih sta nameščeni kameri za počasne posnetke (super slow motion) in strežniki za počasne posnetke (slow motion). Mariborsko Zlato lisico bo na TV SLO 2 komentiral Tomaž Hudomalj, prav tako pa bomo tam imeli studijski program. Na sobotni tekmi se bo z veleslalomskim nastopom poslovila tudi neponovljiva Tina Maze. TV Slovenija bo ob tem v večernih urah pripravila poseben program, v katerem bo imela Tina Maze glavno besedo. Tekmi si lahko v živo ogledate tudi na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija www.rtvslo.si skupaj z reporterjem Alešem Smrekarjem in ekipo prisluhnete na Valu 202. Val 202 bo v prvem tednu novega leta pred poslovilno tekmo Tine Maze na Zlati lisici objavil tudi radijski dokumentarec o njeni športni poti Tine Maze. Glavna avtorja sta Luka Petrič in Aleš Smrekar.

Zadnjo soboto v januarju (28. januarja 2017), bo na sporedu deskanje na snegu na Rogli. Tekmovalna proga na Rogli je od parkirišča reporterskih vozil oddaljena več kot kilometer, z višinsko razliko približno 300 metrov. Zaradi omenjenih naravnih omejitev je to tehnično izjemno zahteven projekt, saj je potrebno najprej položiti približno 1700 metrov »hrbteničnega« večžilnega optičnega kabla, šele nato pa na to hrbtenico priključevati posamezne aparature (kamere, komentatorsko mesto, zunanja grafika …).
Deskanje na snegu na Rogli bomo prenašali z devetimi kamerami in osmimi strežniki za predvajanje počasnih posnetkov (slow motion). Poleg večjega reportažnega vozila bomo imeli na prizorišču tudi manjše kombinirano vozilo, v katerem sta nameščena kamera za počasne posnetke (super slow motion) in strežnik za počasne posnetke (slow motion). Komentator deskanja na snegu na TV SLO 2 bo Leon Andrejka, studijski del na prizorišču bo vodila Antonija Ražen, tekmo si lahko v živo ogledate tudi na spletnem portalu Multimedijskega centra RTV Slovenija www.rtvslo.si ali pa ji prisluhnete na Valu 202, kjer bo reporter Aljaž Golčer.

11. in 12. februarja 2017 bomo proizvajalec mednarodnega televizijskega signala za ženske smučarske skoke z Ljubnega, marec pa je tradicionalno rezerviran za Pokal Vitranc (4. in 5. marca 2017) ter za smučarske polete v Planici, ki so na sporedu med 23. in 26. marcem 2017. Planica pomeni v tehničnem smislu vrhunec sezone tudi za produkcijsko ekipo Televizije Slovenija, saj se prav na tem projektu zaradi razsežnosti in specifičnosti prireditve največkrat uporabi tehnične novosti (večinoma z najemom specialnih kamer) na področju kamer, meritev, virtualnih linij ... Planica je tudi za novinarsko ekipo Televizije Slovenija zelo zahtevna. Na prizorišču bomo imeli več reporterjev, tudi studio in to bo res pravi praznik slovenskega športa.
Val 202 bo tudi letos uradni radio planiške prireditve, tako da bo ves čas tekmovanja svoj program oddajal iz studia na prizorišču. Poleg športnih prenosov s svojo ekipo in osrednjim reporterjem Boštjanom Reberšakom bo Val 202 skrbel za glasbeno-zabavno plat prireditve na odru v Planici.