V soboto, 31. oktobra, ob 20.00 prisluhnite Teu Colloriju in zasedbi Momento Cigano, ki bodo v studiu 13 Radia Slovenija živo zaigrali pet skladb. Foto: arhiv izvajalca Foto:
V soboto, 31. oktobra, ob 20.00 prisluhnite Teu Colloriju in zasedbi Momento Cigano, ki bodo v studiu 13 Radia Slovenija živo zaigrali pet skladb. Foto: arhiv izvajalca Foto:
Album Hot Club Piran, ki je izšel septembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.
Album Hot Club Piran, ki je izšel septembra 2015 pri Ustvarjalnem polju Celinka.si.

Kitarist Teo Collori je pred dvema letoma z vokalistom Metodom Bankom predstavil album Pesem o morju, na katerega sta vključila poezijo slovenskih in tujih pesnikov, kot so Janez Ramoveš, Rainer Maria Rilke, Miroslav Holub in drugi. A če je ta projekt pri poslušalstvu vzbudil občutja nežnosti in sanjavosti, se je Teo Collori z novim albumom Hot Club Piran tokrat podal v živahnejši svet.

Jean "Django" Reinhardt je na začetku dvajsetega stoletja izumil glasbeni žanr, imenovan gipsy swing, zaradi korenin, ki segajo predvsem v Francijo, poimenovan tudi jazz manouche. Žanr odlikujejo igrivost, poslušljivost in virtuoznost, zaradi česar se je ohranil vse do danes. Opisano razkriva že sam naslov - Hot Club Piran. Teo Collori verjame, da je album drugačen od sorodnih projektov, saj »je zanimiv že zato, ker so na njem vse pesmi avtorske. Večina tovrstnih projektov je namreč usmerjena predvsem v reinterpretacijo Djangovih pesmi.«

Tudi skladba Chase, ki je napovedala izid albuma Hot Club Piran, temelji na značilnem kitarskem "gipsy" ritmičnem vzorcu, nad katerim se sprva prepletata klarinet in kitara. Ta se prikrade med melodično in ritmično linijo, da bi dialog kasneje prepustila violini in klarinetu ter postregla z zavojem, ki nazadnje znova pripelje do izhodišča, medtem ko kitara v osrednjem delu prevzame vodilno vlogo in jo zatem vešče preda naprej (ali nazaj) klarinetu.Teo Collori tako dokazuje, da je gipsy swing še kako živ (več v recenziji plošče na http://www.muzikobala.com/category/recenzije.)

Mednarodni zasedbi Momento Cigano v sestavi običajnih "gipsy swing" instrumentalistov, violinista Matije Krečiča, basista Nicole Burbona, klarinetista Mateja Kužela in kitarista Maura Freschija, ki spremlja Tea Collorija, kitarista in avtorja kompozicij, so se za ploščo pridružili tudi gostje Lenart Krečič na sopranskem saksofonu, Klemen Bračko na violini in Tilen Artač na violončelu. Za produkcijo albuma sta poskrbela Sašo Fajon in Benjamin Bukovič.

Zasedba Teo Collori in Momento Cigano v studiu 13 Radia Slovenija:

Matija Krečič – violina

Matej Kužel – klarinet

Mauro Freschi – kitara

Nicola Burbon – bas

Teo Collori – vodilna kitara

Sveži različici gipsy swinga je torej moč prisluhniti na albumu Hot Club Piran tako v kompozicijskem kot zvokovnem smislu, medtem ko se dodatna globina skriva v snemanju v živo, brez nasnemavanja, zaradi česar poslušalec dobi občutek, da se nahaja v prostoru, v katerem nastopajoči pravkar ubirajo prste po instrumentih.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija