Kako dišiiii ... mar so to čarovnije, ljubezen, smrečice ali morda praznični čudež? Kriškraški vas pričakujejo 25. decembra ob 8.05 na TV SLO 1, 26. decembra ob 8.10 in med počitnicami. Foto: Borut Gale
Kako dišiiii ... mar so to čarovnije, ljubezen, smrečice ali morda praznični čudež? Kriškraški vas pričakujejo 25. decembra ob 8.05 na TV SLO 1, 26. decembra ob 8.10 in med počitnicami. Foto: Borut Gale
false
Ali božiček obstaja? Škrat Čarli mora o tem prepričati dečka Tomaža. 25. decembra ob 8.55 na TV SLO 1. Foto: iz risanke
false
Firbcologi že praznujejo novo leto! Bodo kaviar, šampanjec, pomfrit in kečap? In kdo bo komu pritisnil Silvestrski poljub? 26. decembra ob 8.50 na TV SLO 1. Foto: Borut Gale
false
Kaj pa je ta Džungelski rompompom, ki je zmotil Šir kana? Ugotovili bomo 26. decembra ob 17.20 na TV SLO 1. Foto: iz risanega filma
false
Kako lahko tako ljubki bitjeci, kot sta Hop in Jojo, pokvarita božič? 27. decembra ob 8.40 v Živžavu na TV SLO 1. Foto: iz risanke
false
Se lahko uprete čisto novemu Backu Jonu? Kmetove lame ob 9.40 v Živ-žavu 27. decembra! Foto: iz risanke
false
Jan ima vsega dovolj. Pobegnil bo s prijateljem in punco - čim dlje stran od staršev in sistema. Zato usposobi staro Rdečo raketo. Premiera mladinskega filma Rdeča raketa bo 1. januarja 2016 ob 15.15 na TV SLO 1. Foto: iz filma
false
Timi gre z božičnim presenečenjem. V Živ-žavu 3. januarja 2016. Foto: iz risanke

Od 25. decembra do 3. januarja bomo najmlajše vsak dan crkljali z risankami, že ob 7. uri bomo tako začenjali naš 1. program, med počitnicami pa TV SLO 2. Vsak dan izpostavljamo premiere in posebne oddaje, ki pa so namenjene tudi večjim otrokom.

25. december
Na božični dan si ob 8.05 lahko ogledate praznični Studio Kriškraš, kjer bo lepo dišalo po čarovnijah, ljubezni in smrečicah. Črtica je na skrivaj okrasila smrečico, ker bi rada za prijateljico Švigo ulovila praznični čudež. Bo res prišel? Kako bo izgledal? In kaj naj mu Črtica reče?

Ob 8.55 bo na sporedu zanimiva Zgodba nekega škrata, zgodba o Čarliju, mladem škratu izvidniku, ki mu Božiček dodeli prav posebno nalogo. Devetletnega dečka Tomaža, ki ni povsem prepričan, da Božiček sploh obstaja, mora prepričati v nasprotno.

Ob 13.10 bomo na TV SLO 2 predvajali tradicionalni božični koncert Gimnazije Kranj. Tema letošnjega koncerta bo slovanska glasba, s katero smo povezani v naših genih in praspominu. Glasba je srčna in nežna, hkrati pa divja in neukrotljiva …

26. december
Med prazničnim programom nas bodo ob 8.10 s premierno oddajo o izgubljenem Božičkovem darilu prebudili Črtek, Bor in ostala vesela druščina iz Studia Kriškraš. Ob 8.30 bo Ribič Pepe s prijatelji plul v svojo smer in poskušal razvozlati, zakaj je potonil Titanik. Ob 8.50 nam bodo Firbcologi med drugim pritisnili Silvestrski poljub. Kako pa bi oni praznovali novo leto? Na tehtnici sta pečeni krompirček s kečapom (Firbcologi) in penina s kaviarjem (Gašper). Nova moda: novoletne zaobljube se letos pišejo na mavec. Da bi se pogreli, pa bodo Firbcologi čajne vrečke izdelali kar sami.

Ob 9.15 bo Pavle Ravnohrib preveril Male sive celice znanih odraslih – tistih, ki sicer blestijo na športnem, literarnem ali glasbenem področju. Med drugimi se bodo v znanju pomerili svetovni rekorder v paraolimpijskem plavanju Darko Đurić, mladinska pisateljica Janja Vidmar in raper Trkaj.

Ob 17.20 bomo premierno predvajali enourni risani film Knjiga o džungli – Džungelski rompompom. Mavgli in Mani bobnata po deblih, v džungli pa se godi vse mogoče. Tabaki obtiči v vodnjaku, Apu se izgubi, nekaj sumljivega se dogaja v Hladnih brlogih, Šir kan, prepričan, da Mavgli povzroča rompompom, pa je odločen, da dečka najde in ga povečerja.

27. december
V nedeljskem prazničnem Živ-žavu bomo ob 8.40 premierno predvajali risanko Hop in Jojo pokvarita božič, ob 9.40 pa le dva dni po svetovni premieri priljubljenega Backa Jona – Kmetove lame. Jon se skrivoma pridruži kmetu in Bitzerju, ki se odpravita na semenj. Tam Jon, popolnoma očaran nad lamami, kmeta prepriča, da lame kupi, doma pa še čredo, da potrebujejo ravno takšno popestritev življenja na kmetiji. Lame se malo preveč udomačijo …

Počitniški teden
V počitniškem tednu bodo otroci risanke in eno od novoletno obarvanih oddaj (Ribič Pepe, Studio Kriškraš, Bine) lahko od 7. do približno 9. ure gledali na TV SLO 2. Na TV SLO 1 jih bomo povabili v ponedeljek, 28. decembra, ob 12.20, ko bo na sporedu Anica, od torka do četrtka, ki sledijo, pa jih bo ob 11.50 tu pričakal Duhec.

Ob približno 15.45 otroke ponovno vabimo na TV SLO 1, ko bodo na sporedu risanke oziroma oddaje zanje. Ob 18. uri jih bomo zasuli s poročili za otroke v Infodromu, sledili mu bosta večerni risanki.

Kot so otroci že vajeni, bodo lahko ob 19. uri na TV SLO 2 tudi v počitniškem tednu uživali v enournem bloku risank ter otroških in mladinskih oddaj.

1. januar
Na dan novega leta smo za otroke pripravili daljši risani program na TV SLO 1, in sicer od 7. ure pa kar do 10.25.

Ob 15.15 vas na TV SLO 1 vabimo k ogledu premiere mladinskega filma Rdeča raketa, filma o najstniku Janu, ki ga odrasli in ukalupljeni sistem spravljajo ob živce. Najraje bi jim pobegnil. Ko o tem razmišlja, ugotovi, da bi bilo najučinkoviteje izdelati vesoljsko plovilo in s svetlobno hitrostjo poleteti v vesolje. Že odpisan avto s pomočjo izkušenega mehanika Berta spremeni v rdečo raketo. S sabo na pot v tujino bi seveda vzel svoje dekle Ano in najboljšega prijatelja Petra.
Pa je beg res rešitev? In kje jih z razširjenimi rokami čaka svoboda? Jan je prepričan, da imajo norci srečo.
V filmu, za katerega je scenarij napisal Matjaž Pikalo (v filmu tudi igra), režiral pa ga je Vojko Anzeljc, igrajo Aljoša Bregar, Jure Ivanušič, Iva Babič, Gaja Filač, Jernej Kogovšek, Alenka Kozolc Gregurić, Iztok Jereb in Franko Korošec.

Tudi 2. in 3. januarja bo na TV SLO 1 veliko programa za otroke. V soboto, 2. januarja, od 7. ure do 11.20, v nedeljo pa od 7. do 10.40. V nedeljskem Živ-žavu bosta tudi priljubljeni risanki Timi gre – Božično presenečenje in Bi se gnetli na tej metli, ki je posneta po knjižni predlogi Julie Donaldson, Milan Dekleva pa jo je čudovito prepesnil.
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija