Pred poslopjem časopisa Zaman in v njem so se zbrali tako delavci časopisa kot Gülnovi podporniki. Foto: EPA
Pred poslopjem časopisa Zaman in v njem so se zbrali tako delavci časopisa kot Gülnovi podporniki. Foto: EPA
Predsednik Erdogan Gülnu očita, da želi strmoglaviti vlado. Foto: EPA

Med drugim so varnostne sile prijele tudi nekdanjega načelnika protiteroristične enote v Carigradu Tufana Ergüderja in preiskale prostore časopisa Zaman, ki naj bi bil blizu kleriku Fetulahu Gülnu. Ta velja za nasprotnika aktualnih oblasti.

Po poročanju televizije NTV je policija v 13 mestih, kjer so potekale racije, izdala 32 nalogov za prijetje in po poročanju BBC-ja aretirala 23 ljudi. Med njimi so tudi vodilni ljudje televizije Samanyolu, ki je blizu v ZDA živečemu Gülnu.

Med aretiranimi so tudi producenti in scenaristi ter odgovorni urednik časopisa Zaman Ekrem Dumanli. Pred poslopjem turškega dnevnika so se zbrali njegovi podporniki, ki so protestirali proti današnji raciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Policija je želela racijo v poslopju časopisa izvesti že dopoldne, a ji je množica podpornikov, ki so izvedeli za namene policije, pred poslopjem to preprečila.

Racije povezane s preiskavo iz leta 2010
Medtem ko BBC poroča, da so prijeti obtoženi združevanja v nezakonito organizacijo in poskusov prevzema nadzora nad državo, turški portal hurriyetdailynews.com poroča, da je današnja operacija povezana z obtožbami o poneverjanju dokazov v preiskavi iz leta 2010 o organizaciji Tahsiye, ki naj bila blizu Al Kajdi. Takrat je bilo pridržanih okoli 120 ljudi. Vodja organizacije Mehmet Dogan je prestal v zaporu 17 mesecev.

Današnja akcija je sicer le zadnja v nizu podobnih, ki so usmerjene proti nasprotnikom vlade in predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Ta Gülnu, vodji gibanja Hizmet, očita, da skuša pridobiti vpliv nad policijo in sodstvom v državi in zrušiti zdajšnjo vlado. Do policijske operacije je prišlo le nekaj dni zatem, ko je Erdogan napovedal svežo kampanjo proti Gülnovim podpornikom, poroča BBC.