Prvi obširnejši pogovor z novim mariborskim nadškofom pripravlja program Ars Radia Slovenija; prisluhnite mu v sredo, 1. aprila, ob 10. uri na Prvem programu Radia Slovenija v oddaji Intervju. Foto: MMC RTV SLO
Prvi obširnejši pogovor z novim mariborskim nadškofom pripravlja program Ars Radia Slovenija; prisluhnite mu v sredo, 1. aprila, ob 10. uri na Prvem programu Radia Slovenija v oddaji Intervju. Foto: MMC RTV SLO
Velikonočno poslanico papeža Frančiška Urbi et orbi bomo neposredno s Trga sv. Petra v Rimu prenašali na velikonočno nedeljo, 6. aprila, ob 12. uri na TV SLO 1. Foto: EPA
Igralec Boris Šešek uprizarja portretiranca dr. Antona Strleta v dokumentarnem filmu Sluh svetosti. Premierno v ponedeljek, 6. aprila, ob 21. uri na TV SLO 1. Foto: Karmen Bončar, TV Slovenija

Že v sredo, 1. aprila, lahko v oddaji Intervju ob 10. uri na Prvem programu Radia Slovenija – Prvem prisluhnete prvemu obširnejšemu pogovoru z novim mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom.

V radijskih programih bomo sicer v sklopu velikonočnih dni od četrtka, 2. aprila, do nedelje, 5. aprila, v jutranjih informativnih oddajah predstavili vsebino obredov, praznovanje in slovenske ljudske običaje.

Velikonočno nedeljo, 5. aprila, bomo začeli z duhovno mislijo ob 6.45 na našem prvem radijskem programu. Pripravil jo bo ljubljanski nadškof Stanislav Zore.
Ob 9. uri lahko na Tretjem programu Radia Slovenija – programu Ars v oddaji Sledi večnosti spremljate zanimivo primerjavo praznovanja velike noči po svetu. O lokalnih posebnostih, o razmerah, v katerih so kristjani in o praznovanju se bomo pogovarjali z dopisniki iz ZDA, s Kitajskega, z Bližnjega vzhoda in z gosti v studiu.
Oddaji bo sledila Musica Sacra, v kateri bomo predvajali velikonočne vokalne in instrumentalne skladbe. Začeli bomo s slovito Alelujo Georga F. Händla iz oratorija Mesija in z mogočno orgelsko glasbo, ki bosta praznično razpoloženje še posebej povzdignili. Program bodo zaokrožile slovenske zborovske in ljudske velikonočne pesmi, ki jih v teh dneh prepevajo po slovenskih cerkvah in v procesijah na prostem.
Ob 18.40 pa bomo oddajo Sedmi dan posvetili razmišljanjem o vplivu platonizma na krščanstvo in na zahodno kulturo tudi z vidika eshatoloških vprašanj.

Na 1. programu Televizije Slovenija bo na velikonočno jutro ob 10. uri na sporedu oddaja Obzorja duha, v kateri bomo gostili Slovenko leta Sonjo Pungertnik. Ob 10.30 bomo tradicionalno prenašali velikonočno mašo s Trga pred baziliko sv. Petra v Rimu. Slovesnost, na kateri se bo tradicionalno zbralo več deset tisoč romarjev z vsega sveta, bo vodil papež Frančišek.
Ob 12. uri bomo prenašali njegovo velikonočno poslanico Urbi et orbi. Papež bo v svojem nagovoru Jezusovo vstajenje povezal z aktualnimi dogodki, opozoril na krivice in vernikom voščil ob prazniku. Poslanici bo sledila.

Na velikonočni ponedeljek, 6. aprila, bomo prazniku na prvem radijskem programu posvetili jutranjo Duhovno misel, ki jo bo pripravilpisatelj in publicist pater dr. Karel Gržan.

V Studiu ob 17-ih bomo spregovorili o globalnem položaju kristjanov po svetu oziroma na posameznih celinah. Predstavili bomo nekaj statističnih podatkov o rasti ali upadu priljubljenosti religije, družbeni vpliv na posameznih območjih ter izzive, pred katerimi stoji največja svetovna religija.

V večernem televizijskem programu pa vas vabimo k ogledu dokumentarnega portreta Sluh svetosti. Dokumentarna oddaja na razgiban in neposreden način predstavlja življenjsko pot pomembnega slovenskega teologa, duhovnika, prevajalca in kandidata za svetnika dr. Antona Strleta. Bil je velik asket in človek, ki je svoje besede tudi zares živel. Zase je rekel, da je čutil dolžnost do takšnega načina življenja, ker je le tako lahko ostal zvest sebi. Njegova osebnost je pustila velik pečat v življenju sodobnikov.

»Moj spomin na dr. Strleta sega v čas obiskovanja Teološke fakultete v Ljubljani, ko smo ga študentje opazovali skozi okna predavalnic na hodnik z arkadami, kjer je profesor Strle telovadil in se razgibaval. Ne vem, če sva si kdaj izmenjala vljudnostni pozdrav, smo se pa študentje večkrat srečali z njegovimi teološkimi teksti in skripti. Ko sem med novinarskim delom preiskovala osebnost dr. Antona Strleta kot kandidata za svetnika, sem opazila, da ljudje o njem vemo zelo, zelo malo,« pravi scenaristka dokumentarnega filma Karmen Bončar.
»Ko smo že ob tretjem obisku snemali v Cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani je k nam pristopila sestra uršulinka, ki je dr. Strleta dobro poznala, nas pa pazljivo opazovala pri delu. 'Ali mislite, da bi bilo to dr. Strletu všeč?!'je pomenljivo vprašala. Ne, res mu ne bi bila všeč kakršnakoli pozornost, saj si je vse svoje življenje prizadeval pogled usmerjati proti Bogu. A vendarle je s tem sam postal človek, vreden večje poznosti, saj nas s svojim zgledom nevsiljivo vabi, da bi si tudi mi vsaj želeli biti bližje Bogu

Dokumentarec bomo premierno predvajali ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija. Režirala ga je Nina Blažin, posnel Mišo Čadež in zmontiral Zlatjan Čučkov.