Maraaya na uradnem odprtju Pesmi Evrovizije. Foto: Elena Volotova (EBU) Foto:
Maraaya na uradnem odprtju Pesmi Evrovizije. Foto: Elena Volotova (EBU) Foto:
Maraaya na vaji. Foto: Thomas Hanses
Maraaya, violinistka in spremljevalne vokalistke so uspešno prestali že dve vaji na velikem evrovizijskem odru dunajske dvorane Stadthalle. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Maraaya na vaji. Foto: Andres Putting (EBU)
Na odru je še posebeje zasvetila plesalka violinistka Lara Balodis Slekovec. Foto: Andres Putting (EBU)
Evrovizijski večer z Maraayo
Naši predstavniki se bodo evrovizijskemu občinstvu predstavili v drugem predizboru 21. maja. Če se uvrstijo med 10 najboljših v četrtkovem predizboru, pa še v velikem finalu v soboto, 23. maja. Foto: Jani Ugrin
Gostiteljice Pesmi Evrovizije 2015 bodo Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler, Arabella Kiesbauer in Conchita Wurst. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer
Gostiteljice Pesmi Evrovizije 2015 bodo Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler, Arabella Kiesbauer in Conchita Wurst. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

Dunajska dvorana Stadthalle bo prizorišče treh evrovizijskih večerov jubilejnega izbora za Pesem Evrovizije. S prvim predizborom se jutri, 19. maja, za deset mest v finalu potegujejo predstavniki šestnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Moldavija, Armenija, Belgija, Nizozemska, Finska, Grčija, Estonija, Makedonija, Srbija, Madžarska, Belorusija, Rusija, Danska, Albanija, Romunija in Gruzija. Neposredni prenos lahko spremljate od 21. ure dalje na TV SLO 2 ali RTV 4D.

Dva dni kasneje, 21. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2015 na Dunaju predstavili izvajalci iz sedemnajstih držav: Litva, Irska, San Marino, Črna gora, Malta, Norveška, Portugalska, Češka, Izrael, Latvija, Azerbajdžan, Islandija, Švedska, Švica, Ciper, Slovenija in Poljska. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na finalno prireditev. V drugem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija, ki jo sestavljajo Tinkara Kovač, Andrej Šifrer, Miha Gorše, Sandra Feketija in Alex Volasko. Neposredni prenos bomo predvajali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D.

Slovenijo zastopata Maraaya s pesmijo Here for you, nastopila pa bosta kot predzadnja, šestnajsta. Maraayi se bodo na odru pridružile tri spremljevalne vokalistke Karin Zemljič, Manca Špik in Nika Zorjan, ki na odru ne bodo vidne, ter plesalka »violinistka« Lara Balodis Slekovec. Marjetka bo tudi na evrovizijskem odru nastopila v krasni, romantični beli obleki, ki jo je oblikovala Vesna Mirtelj, za poseben pečat nastopa pa bo poskrbela obleka violinistke Lare, ki so ji dodali tudi svetlobne trakove, s katerimi bo zasvetila na odru.

V velikem evrovizijskem finalu bo 23. maja nastopilo 27 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov, Avstrija kot letošnja gostiteljica, predstavniki ˝velikih pet˝ Velika Britanija, Italija, Francija, Španija, Nemčija in prvič kot povabljenka ob 60. obletnici tekmovanja tudi Avstralija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja skupaj s petčlanskimi strokovnimi žirijami v vseh štiridesetih državah udeleženkah. Predsednica slovenske strokovne žirije,Tinkara Kovač, bo v neposrednem prenosu na Dunaj tudi sporočila točke slovenskega glasovanja. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali RTV 4D.

Posebne (ob)evrovizijske oddaje:
* Dokumentarni film Conchita – Kraljica Avstrije v torek, 19. maja, ob 20.00 na TV SLO 2;
* Oddaja Od Eme do Dunaja v četrtek, 21. maja, ob 20.00 na TV SLO 2;
* Oddaja Dunaj, 12 točk! v soboto, 23. maja, ob 20.00 na TV SLO 1.


Med voditeljicami tudi Conchita Wurst
Avstrijska radiotelevizija ORF je kot gostiteljice izbora izbrala tri izkušene, uveljavljene in izjemno priljubljene TV-obraze. Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler in Arabella Kiesbauer bodo evrovizijsko občinstvo popeljale skozi jubilejno, 60. izdajo Pesmi Evrovizije. Gostiteljica v t. i. »green roomu« pa bo Conchita Wurst. Komentator vseh treh televizijskih prenosov pa bo Andrej Hofer.

O glasovanju na Pesmi Evrovizije
Zmagovalca izbora Pesem Evrovizije bodo določili glasovi gledalcev, oddani s telefonskim glasovanjem ali prek uradne mobilne aplikacije, in glasovi strokovne žirije v razmerju 50:50. Podrobnosti o sistemu glasovanju ter biografije in fotografije vseh udeležencev Pesmi Evrovizije 2015 so dostopne na uradni strani izbora Pesem Evrovizije, kjer vam bodo dostopne tudi vse visokoresolucijske fotografije iz vaj, novinarskih konferenc in uradnega odprtja izbora za Pesem Evrovizije.

Več novic o pripravah Maraaye na Pesem Evrovizije 2015 lahko spremljate na facebookovih straneh Ema oz. Maraaya in na našem podportalu Evrovizija 2015.

Foto: Andres Putting, Thomas Hanses in Elena Volotova (EBU), Thomas Ramstorfer (ORF) in Jani Ugrin