Scenarist in režiser Zelen utopije Urban Zorko. Foto: Miha Mally
Scenarist in režiser Zelen utopije Urban Zorko. Foto: Miha Mally
Scenarist in režiser Zelene utopije Marko Kumer Murč. Foto: Marko Kumer Murč
Dokumentarni film Zelena utopija bo premierno na sporedu v torek, 15. aprila, ob 20.55 na 1. programu TV Slovenija. Foto: Marko Kumer Murč in Urban Zorko

Spremljamo zgodbe štirih, ki poskušajo živeti svoja življenja z novo odgovornostjo. Izi je samski upokojenec z nizko pokojnino in strastjo do jagod: se mu bodo uresničile sanje o sladkih pojedinah in veselem druženju? Andjela, gospa iz knjigarne, išče rajski vrt, ki ga je nekoč videla v prividu. Špela in Ana sta mladi samohranilki na robu družbe ter v večni finančni in časovni stiski: je to alternativa, za katero se borita? V neusmiljenem ciklu narave se godijo spori in pomiritve. In ko je najhuje, se tako kot v rajskem vrtu tudi tu zgodi izgon. Se bo tudi sanjski vrt spremenil v tipični slovenski vrtiček, kjer je vsaka parcela obdana z ograjo, na njej pa kup navlake?
To je zgodba o prvem eko-certificiranem celostno urejenem skupnostnem urbanem vrtu v Mariboru. Geneza nove družbe skozi štiri letne čase.

Projekt Urbani vrtovi je nastal pod okriljem trajnostno naravnane skupine aktivistov Urbane brazde v času Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Producent filma Zelena utopija je Društvo Smehomat, koproducent Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture.

Kako je nastajal dokumentarec, kako prijazna sta bila filmarja in kako je projekt rastel, sta scenarista in režiserja Urban Zorko in Marko Kumer – Murč povedala v pogovoru z Natašo Štefe za Kulturnice na Valu 202.