Atletika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 29 glasov Ocenite to novico!
Boštjan Buč
Boštjan Buč letos ni bil med potniki za olimpijske igre v Londonu. Foto: BoBo
Jani Dvoršak
Jani Dvoršak na "obtožbe" Buča odgovarja: "Jaz osebno proti Boštjanu Buču nimam ničesar. Moja naloga kot vodje oddelka za boj proti dopingu je, da v skladu s protidopinškimi pravili, ki veljajo, ustrezno odreagiram. Ta reakcija je bila skladna s pravili. V kolikor mi tega ne bi storili, bi to storila Mednarodna atletska zveza IAAF ali pa Wada." Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Atleta Boštjana Buča čaka enoletni suspenz

Buč z obtožbami nad Dvoršaka
25. september 2012 ob 14:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Atlet Boštjan Buč je kršil predpise proti dopingu, saj ga trikrat ni bilo na prijavljeni lokaciji in ga tako niso mogli testirati, zato ga je disciplinski senat nacionalne protidopinške komisije kaznoval z enoletno prepovedjo nastopanja.

32-letni Buč je član nacionalne skupine za testiranje, ki je oblikovana na podlagi nacionalnih meril in kodeksa Svetovne protidopinške agencije, ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Tako mora izpolnjevati določene zahteve, predvsem posredovati lokacije treninga in tekem za izvajanje programa nenapovedanih testiranj. Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, v obdobju zadnjih 18 mesecev pa jim ga trikrat ni uspelo testirati, kar je njegova krivda.

"Na podlagi protidopinškega pravilnika nacionalne protidopinške agencije in mednarodnih standardov za testiranje pomeni kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajstmesečnem obdobju kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60-minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS," je pojasnil Jani Dvoršak, vodja oddelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Senat slovenske protidopinške disciplinske komisije je Buča 11. septembra zaslišal in se nato odločil, da je tekač kršil predpise proti dopingu, zato mu je izrekel enoletno prepoved nastopanja. Ta začne veljati 21. septembra.

Buč: Dvoršak si izmišljuje pravila po svoje
Buč je o kazni povedal: "Sam nisem presenečen nad odločitvijo, saj je bila že na obravnavi vidna pristranskost Dvoršakove komisije, ko me je eden od članov komisije, ko je videl, da to ni to, kar želi slišati, kar prekinil in mi ni pustil govoriti. Petkrat me je prekinil in spremenil vprašanje, nakar ga je po posredovanju odvetnice predsednica opozorila, naj mi vendarle pusti odgovoriti, če hoče odgovor. Poleg tega se je Dvoršak zlagal tudi pred samo komisijo, da imamo športniki možnost posredovanja podatkov prek spletne aplikacije, preko elektronske pošte in telefona, kar pa je meni v preteklosti onemogočal. Ko sem mu sporočal podatke prek e-maila, kar mi je dovolila tudi Svetovna protidopinška agencija Wada, mi je dejal, da to ni v skladu s pravili, potem pa se je na obravnavi zlagal. Moram reči, da si izmišljuje pravila po svoje."

Možna je pritožba
Senat disciplinske komisije bo pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku desetih dni. Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza IAAF, Wada in OKS, ki se, če niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.

T. O., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
shadyman
# 25.09.2012 ob 14:23
Če je pa za te svoje mizerne rezultate rabil doping, potem pa naj mu dajo doživljenjsko prepoved, ne samo za 1 leto :)
tmk
# 25.09.2012 ob 14:56
Jp. Kdor ne razume, kako hitro je 8:16.96 (državni rekord), naj ne blebeta neumnosti tukaj! Rajši naj poskusi odteči kakšen krog na stadionu. Buč ni ravno svetovna špica, žalitev pa si vsekakor ne zasluži.
kafkaf
# 25.09.2012 ob 14:08
ce se ne motim,je bil enkrat ze zelo sumljiv...na velikih tekmah zmeraj turist,enoletna prepoved pa naj ga mine nastopat...ne bomo ga pogresali...
tigerček
# 25.09.2012 ob 14:51
Jure_mb - Če bi kdaj probal teči, bi vedel, da je njegov slovenski rekord daleč od podpovprečnega rezultata. Te pa razumem, da spremljaš atletiko (če jo) preko Stareta, kateremu se vsak tek, ki ni čisto blizu svetovnega rekorda zdi sprehod.
In za vse "poznavalce" atletike - a mislite da Kenijci in drugi atleti ne uživajo dopinga?

Seveda si je pa čisto sam kriv!

Aja, vprašajte Kozmusa, zakaj je za nekaj časa prekinil s kariero.....
Jure_mb
# 25.09.2012 ob 14:24
On ni kriv, saj je vendar naš. :D

Če se nekdo fiksa za tako podpovprečne rezultat, potem res ceni svoje zdravje.
D-Wade36
# 25.09.2012 ob 14:15
itak je zanič že kar nekaj časa, tako da mi je čisto vseeno
ziga307
# 25.09.2012 ob 14:14
Kakšne hude škode za slovenski šport ne bo mogoče kakšna uverstitev okrog 27 mesta u stipečezu manj...
velikipeter
# 25.09.2012 ob 15:56
@Tigerček
Ne klati neumnosti če ne veš...
Kozmus je prekinil kariero iz povsem drugih razlogov. On je imel precej čudno pogodbo s Kevotom in glede na to pogodbo je Kevo dobival več denarja kot sam Primož, zato je moral prekiniti kariero, da je pogodba postala nična in je lahko začel znova...
Drugače pa je Buč kar precej pred vsemi našimi atleti na srednjih progah...
Rdeči valjar
# 25.09.2012 ob 14:49
Bučman!
plexi
# 25.09.2012 ob 14:36
Ga povsem razumem. Tudi jaz ne bi šel na testiranje, če bi jemal poživila in bil kljub temu zanič.
petroceli
# 25.09.2012 ob 23:57
Pravila igre so vsem znana in verjetno tudi razumljiva, zato je vse drugo samo izgovarjanje!
zmagoviti
# 25.09.2012 ob 22:26
Stare?
ihta
# 25.09.2012 ob 17:48
A se sploh zavedate kaj je naredil narobe? ADAMS zahteva da vpišeš lokacijo in uro v dnevu na kateri bos dosegljiv VSAK DAN!!! Js sem športnik, in trenutno sem daleč stran od tistega naslova, kjer me bi oni prišli stestirat in zato nisem drogeraš, barabin in podobno! In sem prepričan, da ostali športniki niso nič bol vestni pri spreminjanju lokacij.
Kar se tiče pa njegovih rezultatov, pa lahk samo rečem da so takšni kot jih pač on zmore, in če je kljub temu še vedno najbolši pri nas, ni njegova krivda!
binegrom
# 25.09.2012 ob 16:09
Andrej Stare bi dejal: "Glej ga zlomka še en drogeraš."
Brisko
# 25.09.2012 ob 15:04
Verjetno je vedno odstopil na pol poti do komisarja, ki je jemal vzorce.
Balaž
# 25.09.2012 ob 14:14
In tip je hotel na olimpijske?
petroceli
# 25.09.2012 ob 23:54
Če si pravi športnik in "čist", ti pri današnji tehniki ne more in ne sme biti težko obveščati, kje se boš nahajal! Če pa se greš skrivalnice, je pa nekaj drugega.
velikipeter
# 25.09.2012 ob 16:41
@ tigerček
poznam še kakšnega drugega atleta ne samo Primoža, pa tudi na atletiko se en malček spoznam, tako da...
V svojem zadnjem odstavku si pisal o dopingu med kenijci, po tem pa si napisal, naj prašamo Kozumsa zakaj je prekinil kariero... Vsak normalen človek, ki zna vsaj malo povezovati stvari, pa ni važno ali je atlet ali ne, bi temo iz prejšnega odstavka povezal v zadnji odstavek...
5tane
# 25.09.2012 ob 14:18
Za celo življenje bi mu dali prepoved. Ta nima več kaj delati v športu.
BananaDva
# 03.10.2012 ob 21:43
Sj nikjer ni potrjeno da je bil pozitiven na dopingu? a je kje? ne govorit nekaj na slepo o cemer pojma nimate!
Buč je vrhunski sportnik in vedno bo!!
cartekmedo
# 26.09.2012 ob 14:34
tuditi,kaj ti si športnik? Jaz sem vedno mislila,da si kravatelj.
petroceli
# 25.09.2012 ob 19:51
Vsak športnik iz registriranega seznama za testiranje mora vsake tri mesece sporočiti naslov prebivališča NAK-u na obrazcih, ki mu jih je NAK predhodno poslal in ki na dan
natančno opredeljujejo kraj in čas bivanja športnika, kot tudi njegovega treninga in/ali
tekmovanja. Športniki sproti posodabljajo te podatke, tako da so pravilni in popolni ob
vsakem času.

Mi lahko športniki, ki se toliko razburjate, razložite, v čem je problem obveščanja?
Zetes
# 25.09.2012 ob 16:42
Itak pa kazen nenastopanja zanj sploh ni nobena kazen, ker tip tako ali tako ne nastopa.

Kaznovati bi ga morali z nastopanjem na mitinigh.
Zetes
# 25.09.2012 ob 16:37
Hehe. Točno o tem sem pisal, ko se je nazadnje govorilo o Bučevem "krivičnem" nenastopanju na OI.

Tip ne nastopa na mitingih, trenerska ekipa pa je sestavljena iz zelo vprašljivih ljudi. Od nekdaj.

Bi lahko rekli, da je bilo le vprašanje časa.
najobb
# 25.09.2012 ob 14:58
Sin je bil kar zelo dober atlet in večina atletov pozna. Buč se je tudi njemu vedno zdel "problematičen"
najobb
# 25.09.2012 ob 14:55
kot je napisal kafkaf na lokalnih tekmah, kjer verjetno ni take kontole, je izpolnjeval norme, na vseh velikih tekmah pa je popolnoma odpovedal
b7
# 26.09.2012 ob 12:57
@Zbornaja Komanda Ne pametuj če nimaš pojma. SLovenska norma za OI ne obstaja. Norme so MEDNARODNE in so za vse iste, pa če si slovenc al pa kenijc!!!!
tuditi
# 26.09.2012 ob 08:26
@ihta ne vem sicer kakšen športnik si ti ane, vendar tvoji očitki so totalno debilni!

Pa dobro se bom postavil v tvojo kožo ali pa v kožo nekoga, ki malce godrnja in izzigrava sistem. Npr jaz sporočim kje me lahko najdejo, vendar imam tekme, treninge itd malo se selim, ter ne poročam kje me najdejo. Zakaj? Zelo preprosto, ker vem, da me na tistem naslovu ni, drugega jim pa nisem posredoval s tem jim tudi onemogočim, da bi me prišli testirat. Vsakič, ko oni javijo, da me niso dobili rečem ja niste me ker sem bil v tujini na treningih itd,... pa sem res vedno bil? Morda, morda sem pa le izzigral sistem da me ne morejo dobiti. Ko bom čist bom prišel na podani naslov in rekel no sedaj sme tukaj pridite me testirat, da se ne boste pritoževali.

Pa ne pravim, da si ti takšen, da ne ob pomote to je pač čisto razmišljanje kako se da sistem izzigrati in ga zagotovo izzigravajo. Če nimaš časa poročat o tme kje si, pa to nalogo dodeli npr agentu, klubu, morda staršem, punci,...
lookaaa
# 26.09.2012 ob 07:22
velikipeter
25.09.2012 ob 16:41
... Vsak normalen človek, ki zna vsaj malo povezovati stvari, pa ni važno ali je atlet ali ne, bi temo iz prejšnega odstavka povezal v zadnji odstavek...

____

saj to je problem slovencljev. prevec povezujemo, prevec nakladamo, prevec obtozujemo, prevec se naslajamo nad drugimi. in na koncu vsi vse vemo. ne bos verjel, tudi sam poznam marsikoga iz atletike, pa tam krozijo cisto druge zgodbe!!! kaksen malo manj sposobem ve morda tudi kaj o dopingu kozmusa, tisti tadobri ne!
maniac
# 26.09.2012 ob 00:37
nikdar dobenih omembe vrednih rezultatov v tolkih letih pa še dopingiran? mamo mi neke atlete :)
FC LIVERPOOL 22
# 25.09.2012 ob 22:15
Atleta Boštjana Buča čaka enoletni suspenz PRAVILNO !!!
Zbornaja Komanda
# 25.09.2012 ob 20:42
Če nekdo kljub dopingu ne more izpolniti niti SLOVENSKE olimpijske norme, ki res ni stroga, glede na to, kakšne turiste pošiljate na OI, potem mu mora nekdo povedati, da je zgrešil poklic.
bondi
# 25.09.2012 ob 15:38
Še en barabin na dohtarjevem črnem spisku.
Dr.njohec
# 25.09.2012 ob 15:01
Verjetno je jedel čokolino in se izogibal komisiji . . .
ginobili
# 25.09.2012 ob 14:46
model:D
ihta
# 25.09.2012 ob 23:00
@petroceli če bi bla to edina skrb, ki bi jo morali opravljati pol nč ne rečem. Men osebno se ne zdi to big dil in nimam energije o tem razmislat.. Verjetno bi pa mal bol resno vzel abdejtanje prvič ko bi mi poslali opozorilo, da me ni bilo..
b7
# 25.09.2012 ob 19:15
Se strinjam da je bil Buč zmer sumljiv...neverjetna nihanja v rezultatih, nastopi na nekaj tekmah, kjer navadno ni doping kontrole,...pa tut sam dobro ve da pač mora bit dosegljiv takrat k napiše da je...
Je pa res tut da je kruto da moraš protidopinški komisiji skos sporočat kje si...da si npr. z družino na celodnevnem izletu pa ti edn uleti, da te bo testiru...ma kdo ga nebi nekam poslou...
xsašox
# 25.09.2012 ob 16:33
Državni rekord Boštjana Buča, 8.16,96 je odličen rezultat, še posebej v evropskem merilu. Fant je celo svoje življenje podredil treningu teka, kar pomeni 5-6ur vsakodnevnega napora in do 800 pretečenih km na mesec. Nekateri, ki tukaj pametujete, tega niti z avtomobilom niste sposobni opravit.
Dopinška testiranja so res neprijetna in psihično naporna, ker si nenehno pod kontrolo in moraš svoje (tudi privatno) življenje, živeti vsem na očem.
Vendar pa so pravila jasna in če jih je Boštjan kršil, bo pač moral nositi posledice.Upam pa, da to ne pomeni zaključka njegove kariere!
zamudnik
# 25.09.2012 ob 15:42
Bučko je takrat vendar treniral za dva kroga na Olimpijadi.
pet144
# 25.09.2012 ob 15:42
Bil je na paraolimpijskih in se ni hotel testirat.
Jure_mb
# 25.09.2012 ob 15:17
Aja, njegov rekord je tako odličen?? No potem pač lahko dodam: očitno doping res deluje!
o'fenomeno
# 25.09.2012 ob 16:46
mitja okorn padel na dopingu?
maco481990
# 25.09.2012 ob 14:57
zanimivo...jemleš doping pa ti nič ne pomaga..
Jasminelle
# 26.09.2012 ob 00:18
a je kdo prebral članek? vedno bolj se mi zdi, da je uvedba spletnih forumov grozovita poteza.
tigerček
# 25.09.2012 ob 16:07
velikipeter - A sem slučajno kje omenil, zakaj jo je prekinil???
Ne vem, katere razloge si ti našel pri mojem komentarju!
Če bi se samo malo bolj spoznal na atletiko (to, da poznaš atleta, še ne pomeni da poznaš atletiko), bi približno vedel, o čem sem namignil glede Kozmusa....preden pišeš neumnosti!
velikipeter
# 25.09.2012 ob 14:50
Ma ste vsi pametni... Vam je sploh jasno kaj je naredil, 3x v 18ih mesecih naj nebi bil tam kjer bi moral biti!?!?! To je leto in pol. Atleti imajo sicer pravilnik, da mora kar precej vnaprej sporočiti kje bodo čez cele dneve. Torej, kje bodo nap. čez 10 dni ob 6ih zvečer... Kdo od vas ve kje bo? Verjetno za 100% nihče.
Itak so ga pa kaznovali, ker je pred OI "grdo" govoril o Kocjančiču in ostalih iz olimpijskega komiteja, ker so mu neupravičeno odvzeli nastop na igrah.
ezat_anim
# 25.09.2012 ob 14:43
ahm...sorry...kaj pa ta trenira ?
Kazalo