Boštjan Buč letos ni bil med potniki za olimpijske igre v Londonu. Foto: BoBo
Boštjan Buč letos ni bil med potniki za olimpijske igre v Londonu. Foto: BoBo
Jani Dvoršak
Jani Dvoršak na "obtožbe" Buča odgovarja: "Jaz osebno proti Boštjanu Buču nimam ničesar. Moja naloga kot vodje oddelka za boj proti dopingu je, da v skladu s protidopinškimi pravili, ki veljajo, ustrezno odreagiram. Ta reakcija je bila skladna s pravili. V kolikor mi tega ne bi storili, bi to storila Mednarodna atletska zveza IAAF ali pa Wada." Foto: MMC RTV SLO

32-letni Buč je član nacionalne skupine za testiranje, ki je oblikovana na podlagi nacionalnih meril in kodeksa Svetovne protidopinške agencije, ki jo sestavljajo najboljši slovenski športniki. Tako mora izpolnjevati določene zahteve, predvsem posredovati lokacije treninga in tekem za izvajanje programa nenapovedanih testiranj. Buč ni izpolnjeval vseh zahtev, v obdobju zadnjih 18 mesecev pa jim ga trikrat ni uspelo testirati, kar je njegova krivda.

"Na podlagi protidopinškega pravilnika nacionalne protidopinške agencije in mednarodnih standardov za testiranje pomeni kombinacija treh napak (neuspešno testiranje in neposredovana prijava lokacije) programa posredovanja lokacij v osemnajstmesečnem obdobju kršitev predpisov proti dopingu. Skladno s protidopinškimi pravili o neuspešnem testiranju govorimo takrat, kadar športnika ni na prijavljeni lokaciji v času 60-minutnega intervala za testiranje, medtem ko neposredovana prijava lokacije pomeni pomanjkljivo, napačno ali zavajajočo prijavo lokacije v koledarju spletne aplikacije ADAMS," je pojasnil Jani Dvoršak, vodja oddelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Senat slovenske protidopinške disciplinske komisije je Buča 11. septembra zaslišal in se nato odločil, da je tekač kršil predpise proti dopingu, zato mu je izrekel enoletno prepoved nastopanja. Ta začne veljati 21. septembra.

Buč: Dvoršak si izmišljuje pravila po svoje
Buč je o kazni povedal: "Sam nisem presenečen nad odločitvijo, saj je bila že na obravnavi vidna pristranskost Dvoršakove komisije, ko me je eden od članov komisije, ko je videl, da to ni to, kar želi slišati, kar prekinil in mi ni pustil govoriti. Petkrat me je prekinil in spremenil vprašanje, nakar ga je po posredovanju odvetnice predsednica opozorila, naj mi vendarle pusti odgovoriti, če hoče odgovor. Poleg tega se je Dvoršak zlagal tudi pred samo komisijo, da imamo športniki možnost posredovanja podatkov prek spletne aplikacije, preko elektronske pošte in telefona, kar pa je meni v preteklosti onemogočal. Ko sem mu sporočal podatke prek e-maila, kar mi je dovolila tudi Svetovna protidopinška agencija Wada, mi je dejal, da to ni v skladu s pravili, potem pa se je na obravnavi zlagal. Moram reči, da si izmišljuje pravila po svoje."

Možna je pritožba
Senat disciplinske komisije bo pisno obrazložitev odločbe pripravil v predpisanem roku desetih dni. Z odločitvijo senata disciplinske komisije so bili poleg športnika seznanjeni Atletska zveza Slovenije, Mednarodna atletska zveza IAAF, Wada in OKS, ki se, če niso zadovoljni s sprejeto odločitvijo senata disciplinske komisije, lahko pritožijo na drugostopenjsko arbitražo NAK.