Primož Kozmus, dobitnih dveh olimpijskih odličij in olimpijski prvak iz leta 2008. Foto: EPA
Primož Kozmus, dobitnih dveh olimpijskih odličij in olimpijski prvak iz leta 2008. Foto: EPA

Z vsem srcem se bomo v Talinu bojevali za reprezentanco, prav tako pa tudi na drugih tekmovanjih v sezoni. Upam, da ne bo poškodb in da bomo na koncu potegnili črto pod najuspešnejšo sezono doslej. Sam pa si želim, da bi na EP-ju posegel po odličju.

Primož Kozmus
Gregor Benčina
"Na EP-ju v Zürichu si želimo priti do kakšnega odličja," je razkril predsednik AZS-ja Gregor Benčina. Foto: MMC RTV SLO

Za priprave športnikov, meritve in zdravstveno podporo je namenjeno 250 tisoč evrov, za nastope in opremo 230 tisoč evrov, za tekmovanja in podporo klubom pa 155 tisoč evrov.

Enajst članov in članic za OI
Najvišja skupina je enajstčlanska ekipa za olimpijske igre v Riu de Janeiru, v njej pa so trenutno Primož Kozmus, Snežana Vukmirović, Martina Ratej, Rožle Prezelj, Marina Tomič, Barbara Špiler, Marija Šestak, Žan Rudolf, Maruša Mišmaš, Tina Šutej in Žana Jereb. Statuse v tej skupini so do 15. junija zamrznili Primožu Kobetu, Robertu Rennerju in Jaki Muharju, ki so imeli zdravstvene težave in niso tekmovali. V mednarodni ekipi so Sonja Roman, Matija Kranjc, Jan Žumer, Kristina Žumer in Sabina Veit, v nacionalni ekipi, katere člani niso podpisali pogodb, pa je 28 atletov in 20 atletinj.

Ovrednotene medalje z EP-ja
Če bo reprezentanca na tekmi 21. in 22. junija v Talinu obstala v prvi evropski ligi, bo zveza razdelila 20 tisoč evrov, zlata medalja na letošnjem EP-ju je vredna 5.000, srebrna 3.000, bronasta pa 2.000 evrov. "Z vsem srcem se bomo v Talinu bojevali za reprezentanco, prav tako pa tudi na drugih tekmovanjih v sezoni. Upam, da ne bo poškodb in da bomo na koncu potegnili črto pod najuspešnejšo sezono doslej. Sam pa si želim, da bi na EP-ju posegel po odličju," je dejal Kozmus, najboljši slovenski atlet vseh časov.

20 odstotkov več sredstev kot lani
"Letos bo na voljo okrog 20 odstotkov več sredstev kot lani. Poleg atletskega pokala in državnega prvenstva bomo v Sloveniji izvedli atletski miting EAA v Velenju, jeseni, 20. septembra, pa bo v Ljubljani kot novost mednarodno ekipno tekmovanje 15 balkanskih držav in združene ekipe arabskih držav. Na EP-ju v Zürichu si želimo priti do kakšnega odličja, že zdaj pa se pripravljamo na OI v Riu de Janeiru in v njej je trenutno 11 športnikov, skupaj pa je v sistem AZS skupaj z mladimi tekmovalci vključenih več kot 100 športnikov," je pojasnil Gregor Benčina, predsednik AZS-ja.

Merila za ekipo Rio zelo visoka
"Povečali smo delež sredstev za priprave in nagrade športnikom glede na lansko leto. Za ekipo Rio so merila zelo visoka, medalje in finalne uvrstitve na velikih tekmovanjih. Prehodi iz posameznih razredov so mogoči glede na izpolnjevanje meril; tako je Žana Jereb po izpolnjeni normi A za OI takoj prešla v najvišji razred. Nagrajeni bodo tudi trenerji z 20-odstotnim zneskom, predvidenim za športnike," je dejal Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta in dodal: "Cilj reprezentance je obstanek v prvi ligi, poleg tega pa so za zvezo pomembni tudi cilji posameznih atletov in atletinj. Poleg članskega EP-ja pa sta pomembni tudi svetovno prvenstvo za starejše mladince v Eugenu v ZDA in olimpijske igre mladih v Nankingu na Kitajskem."

Z vsem srcem se bomo v Talinu bojevali za reprezentanco, prav tako pa tudi na drugih tekmovanjih v sezoni. Upam, da ne bo poškodb in da bomo na koncu potegnili črto pod najuspešnejšo sezono doslej. Sam pa si želim, da bi na EP-ju posegel po odličju.

Primož Kozmus