Grega Benčina je še naprej pripravljen pomagati slovenski atletiki.
Grega Benčina je še naprej pripravljen pomagati slovenski atletiki. "Vse funkcije, na katere sem bil izvoljen v preteklem obdobju, bom z odgovornostjo in željo po nadaljnjem razvoju slovenske atletike upravljal tudi v prihodnje, o vsem pa se bom pogovoril še z novim predsednikom. Številne moje dejavnosti v zadnjih treh letih pa so porok, da bo moje delovanje na športnem področju po vsej verjetnosti ostalo še naprej povezano predvsem z atletiko," je zatrdil Benčina. Foto: www.alesfevzer.com
Benčina odšel, Luka Steiner ostaja

Poslovnež Benčina, ki je lastnik in prvi mož uprave Jelovice, je 29. septembra člane UO-ja AZS-ja seznanil, da ob prejemu odstopne izjave direktorja AZS-ja, ki je to storil dan prej, čuti dolžnost in odgovornost, da vodenje zveze prepusti drugi osebi.

Tokrat je Benčina prišel na sejo, jo začel in članom UO-ja prebral svojo izjavo ter takoj nepreklicno odstopil in zapustil sejo. Po njej je dejal, da za zdaj ostaja član vodstva Evropske atletske zveze (EA), kamor je bil izvoljen letos na Bledu, in izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer je od volitev decembra lani.

Hudej začasni prvi mož
Dolžnosti v. d. predsednika je takoj nato prevzel dozdajšnji podpredsednik Marjan Hudej, predsednik velenjskega kluba. UO pa je potrdil vse potrebne sklepe za delo do novih volitev. Predsednik z novim upravnim odborom, ki bosta izvoljena 20. januarja prihodnje leto, bosta svoj mandat opravljala leto dni, do napovedanih rednih volitev leta 2017.

Benčina: Zbrali smo 30 odstotkov več kot v preteklosti
"Letošnje leto je eno najuspešnejših let AZS-ja, saj bo obseg zbranih sredstev ob uspešnem povečanju predvsem sponzorskih in mednarodnih sredstev za približno 30 odstotkov višji kot v preteklih letih. Predsedovanje sem leta 2012 začel v nezavidljivem finančnem položaju, ob neplačanih obveznostih do atletov in dobaviteljev, z bančnim posojilom, ki je zdaj že odplačano, ter nedelujočo ekipo sodelavcev. Poleg enega največjih proračunov v zgodovini zveze smo letos uspešno izvedli kar nekaj mednarodnih dejavnosti, tudi volilni kongres EA,"
je dejal Benčina.

Benčina, ki je položaj prevzel 15. januarja 2013, je nato še enkrat pojasnil svojo odločitev za nenaden odhod.

Benčina: Prišlo je do razhajanj med menoj in nekaterimi člani AZS-ja
"V zadnjih treh letih je slovenska atletika naredila velik korak naprej, postavili smo močne temelje, na katerih se lahko gradi v prihodnje. Prišlo pa je do razkoraka v viziji med menoj in nekaterimi člani AZS-ja, zato je prav, da se na prihodnjih volitvah izbere nov predsednik po volji članov. Na preteklo delo pa sem zelo ponosen, za kar se zahvaljujem ekipi na AZS-ju. Imeli smo pač drugačen pogled. Bil sem prepričan, da moramo biti vpeti v mednarodno okolje, gostiti mednarodna tekmovanja in biti vidni, ker bomo le na ta način dobili dovolj sredstev za razvoj. Obenem sem prepričan, da je dosedanji direktor Luka Steiner prava oseba za ta položaj,"
je pojasnil Benčina.

Luka Steiner: AZS je v dobrem stanju
Steiner, ki je hkrati z Benčino napovedal odstop, pa ostaja na položaju. "Sam sem odstopil zaradi osebnih razlogov, ker sem menil, da je športno, da predsednik za izvrševanje njegove vizije najde nekoga, ki bo to bolje opravljal od mene. Obenem sem na ta način želel vzpostaviti dialog, ki pripelje do novih pobud in boljših rešitev. Mogoče je na trenutke v AZS-ju tega manjkalo. To je priložnost, da to stanje izboljšamo in da tudi tisti, ki pridejo za nami, nadaljujejo uspešno pot Benčine. UO je danes sprejel vse ključne sklepe, da AZS nemoteno deluje do volitev. AZS posluje dobro in je zelo daleč tudi s pripravo letnega načrta za prihodnje leto," je povedal Steiner, ki prihaja iz Velenja, njegov oče pa je Martin Steiner, ki opravlja vlogo predsednika strokovnega sveta AZS-ja.

Benčina odšel, Luka Steiner ostaja