Velikana svetovne atletike. Foto: Goran Rovan
Velikana svetovne atletike. Foto: Goran Rovan
Primož Kozmus gostil Sergeja Bubko
Bubka obiskal metalski center Primoža Kozmusa

Bubka, serijski svetovni rekorder v skoku s palico, je poudaril pomen sodelovanja lokalnih okolij s športom in prenos znanja na mlade športnike. "Zato še toliko bolj cenim Kozmusa, ki se je izkazal z vrhunskimi izidi na mednarodnih tekmovanjih," je dejal Bubka, potem ko se je srečal s 25 otroki prve generacije v Kozmusovem centru. Tudi župan občine Krško Miran Stanko je dejal, da je ponosen, da je prav v tej občini zrasel prvi takšen center v tem delu Evrope.

"Atletika je moje življenje"
Srečanje Bubke s Kozmusom in mladimi atleti je uvodno dejanje pred sobotnim volilnim delom kongresom Evropske atletske zveze (EAA) na Brdu. V Sloveniji so tudi predsednik Mednarodne atletske zveze Lamine Diack in predsedniki večine kontinentalnih zvez. Med mednarodnimi zvezdniki, ki so potrdili udeležbo, so Bubka, Britanec Sebastian Coe, dvakratni olimpijski prvak in večkratni svetovni rekorder na 800 m, olimpijska in večkratna svetovna prvakinja Romunka Gabriela Szabo ter Estonec Erki Nool, olimpijski in evropski prvak v deseteroboju.

"Za predsednika Iaaf kandidiram, ker je atletika moje življenje. Vse, kar sem dosegel, je po zaslugi atletike. V krvi imam atletske gene, ki jih želim podariti športu, da bi atletika napredovala. Svet se premika, vendar sem vesel, da sem tako dolgo del atletske družine. Veliko srečnih trenutkov sem imel, sem srečna oseba, ker sem del športa. Ta pa se spreminja in je vse bolj tekmovalen. Če bom izvoljen, bo to zame 24-urni delavnik, vsak dan v tednu," je o kandidaturi spregovoril Bubka.

Slovenija ima neverjetne uspehe v športu
"Neverjetne, neverjetne uspehe imate v športu, zelo ste nadarjeni zanj in tudi zaljubljeni v šport. Imate tudi dober sistem dela za razvoj športa. Že v preteklosti sem med obiski pri vas to videl in to zelo občudujem. Danes sem obiskal atletski center Primoža Kozmusa, ki ima njegovo ime in ki ga razvija. Prav to je tudi v mojem programu, vloga zvez in prvakov, njihova vloga v vzgoji otrok. Primož in njegova sestra res dobro delata z otroki. Imate svetlo prihodnost tudi v atletiki," je nekdanji šampion v skoku s palico pohvalil slovensko delo v športu.

Za mesto predsednika se bo pomeril s Sebastianom Coeom in o njem povedal: "On je moj kolega in atletski prijatelj, dolgo sva skupaj delala v vodstvu. Je izjemna osebnost, bil je izjemen športnik ter ga spoštujem. Kdorkoli bo izvoljen, mu bo potrebno slediti in narediti vse najboljše za naš šport."

Foto: Goran Rovan

Primož Kozmus gostil Sergeja Bubko
Bubka obiskal metalski center Primoža Kozmusa