Primož Kozmus je zaradi priprav na olimpijske igre nastop na EP-ju odpovedal. Foto: BoBo
Primož Kozmus je zaradi priprav na olimpijske igre nastop na EP-ju odpovedal. Foto: BoBo
Nina Kolarič
Nastop na EP-ju je zaradi poškodbe odpovedala tudi Nina Kolarič. Foto: EPA

Ker v devetnajstčlanski ekipi ni Primoža Kozmusa, ki je zaradi priprav na olimpijske igre po slabem začetku sezone nastop na EP-ju odpovedal, je cilj ekipe od ena do dve finalni uvrstitvi.

Nastopilo bo 13 atletinj in 6 atletov
Na 21. EP-ju bo od 27. junija do 1. julija nastopilo 13 slovenskih atletinj in šest atletov: Martina Ratej (Kladivar, kopje), Marija Šestak (Mass, troskok), Snežana Rodič (Mass, troskok), Marina Tomič (Kladivar, 100 m ovire), Tina Šutej (Mass, palica), Sonja Roman (Štajerska, 1500 m), Sabina Veit (Štajerska, 200 m), Kristina Žumer (Mass, 200 m) in Barbara Špiler (Brežice, kladivo) ter Rožle Prezelj (Kranj, višina), Matic Osovnikar (Mass, 100 m), Jan Žumer (Mass, 200 m), Brent LaRue (Mass, 400 m in 400 m ovire), Žan Rudolf (Mas, 800 m) in Matija Kranjc (Mass, kopje).

Tekla bo tudi ženska štafeta 4 x 100 m
Poleg teh posamičnih nastopov bo tekla tudi ženska štafeta 4 x 100 m s šestimi prijavljenimi atletinjami; štafeta ima 12. izid sezone v Evropi in je med 16 štafetami, ki imajo pravico nastopa na EP-ju. Ob Veitovi in Žumrovi so v ekipi še Sara Strajnar (Mass), Merlene Ottey (Mass), Alja Sitar (Domžale) in Nina Kovačič (Postojna). Poleg Kozmusa (Brežice, kladivo) so nastope zaradi poškodb odpovedali Nina Kolarič (Ptuj, daljina) in Gregor Kokalovič (Krka, 100 m), Boštjan Buč (Velenje, 3000 m zapreke) pa zaradi priprav na OI. Reprezentanca se bo javnosti na sedežu AZS-ja predstavila v četrtek ob 13. uri.

Norme ima 19 predstavnikov
Obravnavali so tudi priprave na olimpijske igre v Londonu. Norme ima 19 slovenskih predstavnikov, vendar izmed teh Snežana Rodič potrebuje normo A v troskoku, ker jo je v tej disciplini izpolnila že Marija Šestak. Podobno je pri treh maratoncih, kjer je potnik z normo A Primož Kobe, med tremi maratonkami pa bo na OI potovala najboljša med trojico z normo B.

Opremo ocenili kot zelo dobro
UO AZS pričakuje, da bi se trenutno 14-članski atletski olimpijski odpravi poleg Rodičeve lahko pridružila vsaj še Žan Rudolf na 800 m in sprinterka Sabina Veit. Mednarodne olimpijske norme za nastop je mogoče doseči še do državnega prvenstva 7. in 8. julija v Kopru. Člani UO-ja so imeli tokrat priložnost, da so si ogledali tekmovalno olimpijsko opremo in jo ocenili kot zelo dobro. Za svetovno mladinsko prvenstvo v Barceloni pa je norme izpolnilo 18 posameznikov pa tudi štiričlanska ženska štafeta. Norme lahko doseže še četverica. Tako bi v katalonsko prestolnico potovala najštevilčnejša slovenska mladinska ekipa do zdaj. Ta imela v svojih vrstah tudi Rudolfa in Roberta Rennerja (skok s palico), ki sta se z odličji že izkazala na velikih mladinskih tekmovanjih.

Pri AZS-ju zaposleni trije trenerji
Tadej Malovrh, ki vodi komisijo za boj proti dopingu na AZS-ju, je pripravil protidopinška pravila, ki jih je UO sprejel. Obenem pa bo na pristojne ustanove naslovil pismo, v katerem jih poziva, naj skladno z evropskimi smernicami slovenski protidopinški organizaciji uredi neodvisen status. Zdaj ta namreč deluje v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije. Boris Dular je pripravil pravilnik in sistem točkovanja za izbor najboljšega atletskega kluba leta. AZS ima v okviru nacionalnih panožnih športnih šol zaposlene tri trenerje, ki bodo dobili pogodbe za štiri leta in ne le za eno (kot do zdaj).