Brent LaRue je hitro opravil svojo nalogo na prvem velikem tekmovanju za Slovenijo, a je prestopil sosednjo progo. Foto: Reuters
Brent LaRue je hitro opravil svojo nalogo na prvem velikem tekmovanju za Slovenijo, a je prestopil sosednjo progo. Foto: Reuters
Matic Osovnikar
Matic Osovnikar je daleč od forme iz leta 2006, ko je v Göteborgu osvojil bron. Foto: EPA
Dan slovenskih atletov minil v razočaranju
Velik neuspeh slovenskih atletov v Helsinkih

Šestakova je skočila 14,17, kar je bil deveti izid kvalifikacij. Normo 14,20 je sicer preskočilo osem atletinj. V kvalifikacijah je nastopila tudi Snežana Rodić, ki je z izidom 13,95 osvojila 15. mesto med 22 tekmovalkami in se ni uvrstila v finale.
"Na tej tekmi sem imela največjo tremo doslej, kot da bi bilo to moje prvo veliko tekmovanje. Po vseh težavah s poškodbami v zadnjih letih sem imela ponovno prvič priložnost, da se približam najboljšim. Imela sem trde noge, ni bilo prave eksplozivnosti, vendar sem vedela, da lahko tudi s slabšim izidom dosežem daljavo za finale. Nimam česa izgubiti, nihče od mene ničesar ne pričakuje. Danes je bilo le ogrevanje. Tudi moj najdaljši izid kvalifikacij ni bil dosežen po dobrem skoku, težave sem imela z drugega koraka v doskok. Dolgo sem čakala na ugoden veter, ki se je zelo menjal in oteževal zalet," je zelo spremenljiv veter, ki je nihal tudi več kot štiri kilometre na uro, opisala Šestakova.

LaRue hiter, a je prestopil črto
Kot prvi od osmerice Slovencev je v Helsinkih nastopil Brent LaRue, ki je v predtekmovanju na 400 metrov z ovirami dosegel najhitrejši čas (49,65), a bil nato zaradi prestopa črte, ki razmejuje dve stezi, diskvalificiran. LaRue, ki na največjih tekmovanjih prvič teče za Slovenijo, je pozneje tekel še na 400 metrov. S časom 48,65 je bil sicer daleč od napredovanja, a je bil spet diskvalificiran.

Osovnikar prehitel le pet tekmovalcev
Matic Osovnikar
je v 1. krogu teka na 100 metrov s časom 10,60 sicer izenačil svoj najboljši dosežek sezone, za napredovanje po času bi moral teči le dve stotinki sekunde hitreje. Osovnikar je prehitel le pet atletov, ki so pritekli do cilja.
Osovnikar je po nastopu priznal, da ga je slab izid, ko ga je videl, za pet minut dotolkel. "Vendar ne bom pustil, da bi me to dokončno potrlo. Poskušal bom do zadnjega izpolniti olimpijsko normo, edino priložnost pa bom imel še na državnem prvenstvu konec prihodnjega tedna v Kopru," je zatrdil Osovnikar.

Slab nastop Martine Ratej
Povsem je odpovedala Martina Ratej, ki je v metu kopja z 51,69 dosegla deseto daljavo in ostala brez finala. Omenjeno dolžino je dosegla že v prvem metu, kopje je v drugi seriji pristalo pri 50,77, v zadnji seriji pa je prestopila. Tekmovalke v drugi kvalifikacijski skupini sicer še niso nastopile. Kvalifikacijsko normo 60 metrov je sicer premagala le Ukrajinka Vira Rebrik (61,84).
"Škoda lepe priložnosti. Še včeraj in na današnjem ogrevanju sem se dobro počutila. Potem pa sem bila na tekmi povsem prazna, kot da to nisem jaz. Katastrofa. Olimpijske igre so pred vrati, usesti se bom morala s trenerjem Andrejem Hajnškom in se pogovoriti. Krivdo za ta polom pa v celoti prevzamem nase," je bila razočarana Ratejeva, finalistka vseh velikih tekmovanj v zadnjih letih.

Rudolf zanesljivo v polfinale
Mladinec Žan Rudolf je bil na 800 m skupno tretji in se je z 1:46,98 zanesljivo po mestih uvrstil v četrtkov polfinale. Na svoji prvi veliki članski tekmi je Ljubljančan le za 19 stotink zaostal za svojim letošnjim državnim rekordom.
"Že pred ogrevanjem mi je trener Svetlan Vujasin po pogovoru s svojim britanskim kolegom povedal, da bo Britanec Warburton tekel na olimpijsko normo A. Zato nisem načrtoval, da bom moral teči z njegovim ritmom. Toda na štartu sem videl, da so vsi prijeli Britanca in tekli za njim, zato sem moral tako narediti tudi sam. Zadnji 100 m sem začel šprintati, potem pa sem 50 m pred ciljem začel gledati, kjer so tekmeci. Četrtouvrščeni me ni več ogrožal in zadnjih 20 m sem spustil ritem, da bi prihranil moči. Malo sem jezen, ker v polfinalu po tako hitrem teku ne bom najbolj spočit, toda kljub temu sem zadovoljen. V polfinalu se bom skušal držati skupine in se potem uvrstiti v finale, kar pa bo sicer zelo težko," je napovedal Rudolf.

Dan slovenskih atletov minil v razočaranju
Velik neuspeh slovenskih atletov v Helsinkih