Janežič, lani bronast na EP-ju za mlajše člane, je tekel v zadnji skupini, ko je bilo jasno, da bi moral teči 46,66 sekunde, če ne bi zasedel prvih dveh mest, ki sta neposredno vodili v polfinale. V tem primeru bi se v naslednji krog uvrstil po času.
Janežič, lani bronast na EP-ju za mlajše člane, je tekel v zadnji skupini, ko je bilo jasno, da bi moral teči 46,66 sekunde, če ne bi zasedel prvih dveh mest, ki sta neposredno vodili v polfinale. V tem primeru bi se v naslednji krog uvrstil po času. "Tega nisem vedel, moj cilj je bil, da sem v skupini med prvima dvema." V Linzu je 12. februarja letos tekel slovenski dvoranski rekord 46,32. S tem časom bi bil v kvalifikacijah tretji. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Janežič v polfinalu SP-ja v Portlandu

20-letni član celjskega Kladivarja je bil v zadnji, peti kvalifikacijski skupini drugi in se je s časom 46,79 sekunde neposredno prebil v polfinale. S 46,57 je zmagal branilec naslova iz Sopota, Čeh Pavel Maslak, ki je tudi dvakratni zaporedni evropski dvoranski prvak (2013 in 2015).
"Počutim se izjemno, enkratno. To je bila ena najboljših in najzanimivejših tekem v karieri. Cilj sem dosegel, uvrstil sem se v polfinale in sem zelo, zelo vesel," je nastop ocenil Janežič, ki je dosegel skupno deveti čas. Najhitrejši je bil Abdalelah Haroun iz Katarja (46,15).

To je bil prvi slovenski nastop na tem SP-ju. Marina Tomič se bo že v soboto ob 1.35 po slovenskem času merila v polfinalu na 60 m ovire. Kvalifikacije so v tej disciplini odpadle, finale pa je na programu ob 4.30. Maja Mihalinec bo v soboto ob 20.10 tekla v zadnji, šesti skupini predtekmovanja na 60 m.

Luka Janežič v polfinalu SP-ja v Portlandu