Primož Kozmus je v Daeguju dopolnil zbirko kolajn na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Primož Kozmus je v Daeguju dopolnil zbirko kolajn na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Martina Ratej
Martina Ratej še vedno precej zaostaja za najboljšimi metalkami kopja. Marija Abakumova, Barbora Špotakova in Christine Obergföll so razred zase. Foto: Reuters

Kozmus je osvojil bron v metu kladiva na svetovnem prvenstvu v Daeguju, kjer je bila Ratejeva sedma v metu kopja. Priznanji sta dobila tudi njuna trenerja, Marjan Ogorevc in Andrej Hajnšek. Med članicami je bila druga Snežana Rodić, tretja pa Tina Šutej, med atleti je bil drugi Mitja Kosovelj, tretji pa Rožle Prezelj. Mass iz Ljubljane je bil izbran za najboljši atletski klub v državi.

Kozmus se je po več kot enoletnem premoru vrnil ter si priboril odličje na največji tekmi leta. "Letošnje leto je bilo zame odlično. Po premoru sem se na tekmovališča vrnil z bronasto medaljo na SP-ju in tekmovanje opravil nad pričakovanji. To je lepa popotnica in dober obet pred olimpijsko sezono, saj je moj cilj uspešna obramba zlate olimpijske medalje. V ponedeljek bom odpotoval v San Diego, v ameriški olimpijski center, kjer bom do marca. Pričakujem, da bom dobro izkoristil ugodne pogoje za vadbo in se vrnil v domovino že zelo dobro pripravljen. Tam bo treniralo tudi precej tujcev, pričakujem Poljake in Nemce, tako da bo družba zelo dobra," je povedal Kozmus.

V naslednji sezoni Ratejeva po medaljo
Ratejeva je v zadnjih sezonah med najboljšimi na svetu v metu kopja, odličja na velikem tekmovanju pa še nima. "Glede na vse težave, ki sem jih imela z zdravjem v letošnjem letu, sem s sezono zelo zadovoljna. V naslednji pa bom začela tekmovati že februarja in si želim si, da bi začela tako, kot sem leto 2009. Upam, da bom že pozimi zelo dobro pripravljena in bom potem le še držala visoko raven forme. Želim si, da bi na evropskem prvenstvu in na olimpijskih igrah postavila še piko na i; načrtujem, da bom prišla blizu medalji ali pa celo stopila na zmagovalni oder. Zaenkrat se pripravljam še v Sloveniji, ker vreme še dovoljuje treninge, sicer pa nameravam oditi na trening v Turčijo ali na Hrvaško," je pojasnila Ratejeva.

Razglasili so tudi zmagovalca mednarodne atletske lige za veliko nagrado Vzajemne. Najboljša sta bila Ratejeva in Prezelj. Letošnji dobitniki zlate plakete AZS so Peter Drofenik, Jože Hladnik, Jure Kastelic, Primož Kozmus, Milan Lorenci in Edvard Šega, srebrno plaketo so prejeli Umbert Bizjak, Franc Brinc, Jože Kopitar, Roman Lešek, Tomo Šarf in Marjan Špilar, bronaste pa Robert Renner, Tina Šutej, Žan Rudolf in Lucija Krkoč. Posebno priznanje je dobil atletski klub Domžale in organizacijski odbor XXI. balkanskih atletskih veteranskih iger za izvedbo omenjenega tekmovanja.

Izidi glasovanja, člani:
 1. Primož Kozmus (Brežice)     231
 2. Mitja Kosovelj (Kobarid)     64
 3. Rožle Prezelj (Kranj)        62

Članice:
 1. Martina Ratej (Šentjur)     211
 2. Snežana Rodič (Mass)         86
 3. Tina Šutej (Mass)            64

Mlajši člani:
 1. Mitja Krevs (Štajerska)     163
 2. Marko Špiler (Brežice)      158
 3. Luka Zakrajšek (Olimpija)    52

Mlajše članice:
 1. Bernarda Letnar (Domžale)   153
 2. Liona Rebernik (Štajerska)  131
 3. Sara Strajnar (Mass)         74

Starejši mladinci:
 1. Žan Rudolf (Mass)           236
 2. Tomaž Rozmarič (Panvita)     79
 3. Jaka Muhar (Satler)          67

Starejše mladinke:
 1. Barbara Špiler (Brežice)    234
 2. Alja Sitar (Domžale)        114
 3. Maruša Černjul (Kladivar)    72

Mlajši mladinci:
 1. Robert Renner (Kladivar)    239
 2. Jan Petrač (Mass)           105
 3. Luka Žontar (Mass)           48

Mlajše mladinke:
 1. Eva Vivod (Poljane)         138
 2. Eva Trošt (Mass)            110
 3. Anja Benko (Panvita)         56

Pionirji:
 1. Mitja Muhar (Satler)        141
 2. Kristian Grunfeld (Mass)    120
 3. Jan Luxa (Mass)              82

Pionirke:
 1. Tina Božič (Almont)         164
 2. Kaja Debevec (Mass)         109
 3. Veronika Domjan (CP Ptuj)    77