Primož Kozmus med enim izmed napornih treningov. Foto: BoBo
Primož Kozmus med enim izmed napornih treningov. Foto: BoBo
Marjan Ogorevc in Primož Kozmus
Marjan Ogorevc in Primož Kozmus kujeta obranitev zlate medalje. Foto: BoBo
Kozmus o poteku priprav

"Sem sredi drugega ciklusa priprav in sem pripravljen za daljave okrog 77 metrov. To je primerljivo s sezonami, v katerih sem bil olimpijski in svetovni prvak. To me veseli, ker imamo v moji ekipi vse pod nadzorom, tudi težav s poškodbami ne poznamo v tej sezoni. Čaka pa nas še veliko dela," je uvodoma dejal Kozmus na srečanju z novinarji in sponzorji v Brestanici.

Kozmus v Velenju računa na mete okoli 80 metrov
Na letošnjo sezono se je pozimi pripravljal v ameriškem San Diegu, v zadnjem obdobju pa v Medulinu na Hrvaškem, kamor se bo znova odpravil že v sredo. Tekmovati bo začel 26. maja na slovenski veliki nagradi v Slovenski Bistrici: "Pričakujem, da bom prek 79 metrov vrgel že na prvi tekmi v Slovenski Bistrici, kjer pa bom nastopil iz polnega treninga. Ta ciklus bom končal 10. junija. Zato že 14. junija na EAA mitingu v Velenju računam na daljave okrog 80 m. Konkurenca na največjem slovenskem mitingu bo zelo močna, med drugim bo nastopil tudi Madžar Krisztian Pars, ki je letos že vrgel prek 81 m. To me je presenetilo in mislim, da veliko bolje letos ne bo šel. Ostali, tudi potencialni tekmeci za kolajne, pa so še precej za njim."

Helsinki najpomembnejši test pred Londonom
Kozmus bo še pred olimpijskimi igrami medaljo napadal na evropskem prvenstvu v Helsinkih, ki bo na sporedu med 27. junijem in 1. julijem. "EP je druga najpomembnejša tekma sezone, na kateri tudi veliko pričakujem. Za odpoved bi se odločil le v primeru nepredvidenih okoliščin, ki bi me zavrle med treningi in bi moral spremeniti potek vadbe za OI. Če bi ocenil, da mečem kakšen meter premalo, bi odpovedal EP in naredil manjši cikel intenzivnega treninga, da bi dvignil raven svojih izidov. London je pač najbolj pomembna tekma leta in vse moči in cilje sem usmeril na OI," je pojasnil Kozmus in dodal, da je v letošnji sezoni pritisk večji kot v lanski, ko se je vrnil na tekmovanja po enoletnem premoru, a kljub temu osvojil bron na svetovnem prvenstvu v Daeguju.

Ogorevc bolj optimističen kot Kozmus
Trener Kozmusa Marjan Ogorevc je optimističen: "Lani sem pred začetkom sezone za SP napovedal kolajno, Kozmus si to tedaj ni upal. Tudi letos sem zelo optimističen, še bolj kot Kozmus. Treninge prilagajava tudi njegovim željam in potrebam, ima namreč izjemno veliko izkušenj. Počasi se približuje idealnemu stanju telesne moči in prihodnje leto pa bo že v krogu tistih, ki so v zgodovini metali prek 83 m. Ves čas pa hodi po robu, tudi imunski sistem je zato včasih načet, saj vse moči porabi za vadbo in pripravo ter rehabilitacijo po treningih. Imel je nekaj težav zaradi oslabljenega imunskega sistema, vendar je sedaj pripravljen za prvo tekmo in met na njej okrog 79 metrov," pa je povedal Ogorevc. V Kozmusovi ekipi so še svetovalec za prehrano Severin Lipovšek, fizioterapevt Khalid Nasif, športni menedžer Daniel Wessfeldt in novinec Primož Četrtič, pomočnik za telesno pripravo in maser.

Kozmus o poteku priprav