Težko je pričakovati, da bo ob takšnem vremenu, kot bo v nedeljo, padel nov rekord Ljubljanskega maratona (2:08:25). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Težko je pričakovati, da bo ob takšnem vremenu, kot bo v nedeljo, padel nov rekord Ljubljanskega maratona (2:08:25). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi letos se bodo tekači na štartu postavili v "bokse" glede na svoj predviden rezultat. Najhitrejši bodo šli naprej, počasnejši bodo bolj zadaj. Foto: BoBo
Gojko Zalokar
Gojko Zalokar zavrača očitke, da je prijavnina za Ljubljanski maraton previsoka. Foto: Robert Bogataj

17. Ljubljanski maraton letos ne bo imel sreče z vremenom, saj se bo vreme ravno konec tedna pokvarilo. Močno se bo ohladilo, v nedeljo bo mogoče celo kakšna snežinka. Pogovarjali smo se z direktorjem Ljubljanskega maratona Gojkom Zalokarjem.


Verjetno vas ta hip najbolj skrbi slaba vremenska napoved?
Vreme nam, kot kaže, res ne bo služilo in se malce bojimo, kaj bo. V soboto bo dež, v nedeljo morda celo sneg. Toda pripravljeni smo za obe različici in maraton bomo izpeljali tako, kot je treba. Za prireditelje vreme niti ni takšna težava, bo pa za številne tekače. Poskrbeli bomo, da bo dovolj toplih napitkov. Več pozornosti bomo namenili temu, da se bodo morali tekači hitro preobleči in spiti kakšen čaj oziroma pojesti toplo juho. Vsekakor pa predlagam, da so tekači oblečeni primerno vremenu.

Številni bodo do zadnjega oblečeni v tople trenirke in se bodo tik pred štartom slekli. Kako bo poskrbljeno za tista oblačila?
Priporočam, da naj to ne bodo novi kosi oblačil. Na štartu bo sicer šest zabojnikov, in kdor bo hotel dobiti nazaj svojo trenirko, ki jo bo odložil na štartu, jo bo lahko poiskal naslednji dan. Praksa na tujih maratonih je takšna, da prireditelji odvržene trenirke poberejo, dajo v pralnico in nato podarijo dobrodelni organizaciji.

Bo zaradi mraza kakšna posebna "ponudba" na postankih ob progi?
Poskušali bomo zagotoviti toplo vodo, kar pa bo težko, ker gre za veliko množico tekačev. Bomo videli, kaj se bomo lahko zmenili z Vodovodom in Toplarno. Vsekakor bomo poskrbeli, da voda ne bo mrzla.

Po številu prijav je 17. Ljubljanski maraton rekorden, verjetno pa ob takšnem vremenu ne gre pričakovati tudi rekorda proge ...
Bojim se, da res. Tekači iz Etiopije in Kenije niso vajeni tekmovati pod 10 stopinjami in ob takšnem mrazu dobrih rezultatov ne bo. Spomnim se maratona pred, če se ne motim, šestimi leti, ko jih je ob mrazu polovica odstopila.

Prireditelji so sporočili, da se je (na vse razdalje) prijavilo 25.686 udeležencev iz 41 držav, kar je nov rekord. Lani se je teka v dveh dnevih udeležilo 18.513 maratoncev iz 46 držav.

Pa vseeno: kakšno denarno nagrado bi dobil tekač, ki bi postavil nov rekord?
Okrog 15 tisoč evrov, kar pa je še bistveno premalo, da bi k nam prišli res kakovostni tekači, ki so sposobni maraton odteči v času od 2:05 in 2:08. Mi imamo iz lanskega leta rekord 2:08:25, in to nas uvršča nekje v slabo drugo ligo maratonov.

Bo lanski rekorder, Kenijec Daniel Too, branil zmago?
Žal ne. Je poškodovan in je odpovedal nastop. Prav tako slovenski prvak Primož Kobe. Pred dvema tednoma si je poškodoval ahilovo tetivo.

Kaj bi odgovorili tistim, ki pravijo, da je prijavnina predraga?
Ljubljanski maraton je zastonj v primerjavi z drugimi maratoni. V tujini so taisti nergači tiho in plačajo od 60 do 80 evrov za prijavnino, za katero poleg udeležbe dobijo samo pijačo. Zunaj se vse plača, mi pa smo širokogrudni, ponudimo tudi hrano, majico ... in vendar nekateri vihajo nosove.

Koliko stane prijavnina za maraton v Berlinu?
Sto evrov. In nič ne dobiš za to. Čakaš, plačaš in denarja celo ne dobiš vrnjenega, če te ne sprejmejo. Cene, ki jih imamo mi, so na ravni vaških tekov. Ob veselicah priredijo še kakšen tek in pobirajo takšno prijavnino.

Trasa je letos podobna lanski, kajne?
Za tiste, ki bodo tekli pravi maraton, smo v drugem krogu v Rožni dolini dodali zanko takoj za železniško progo, da smo pridobili teh 150 metrov zaradi točne dolžine maratona, sicer pa je razlika le ta, da cilj ne bo na Trgu republike, ampak na Kongresnem trgu.