Lani kapice, letos prave kape? V nedeljo lahko v Ljubljani med dežjem ugledamo celo kakšno snežinko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lani kapice, letos prave kape? V nedeljo lahko v Ljubljani med dežjem ugledamo celo kakšno snežinko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Roman Kejžar
Roman Kejžar (osebni rekord: 2:11:50) meni, da je bolje teči v mrazu kot v vročini. Foto: AZS/Aleksander Čufar

"V soboto bo oblačno z dežjem, v nedeljo pa naj bi dež čez dan ponehal. Hladilo se bo, tudi kakšna snežinka se lahko pojavi. Kdaj bodo padavine ponehale, je težko reči, vsekakor pa bo glavnina padavin v noči na nedeljo, ko bo meja sneženja med 800 in 1000 metri. Med maratonom naj bi bile temperature od 5 do 8 stopinj. Pri teh temperaturah in dežju zna biti vse skupaj zelo neprijetno," je povedal vremenoslovec Andrej Velkavrh, ki seveda opozarja, da so trenutne napovedi še nezanesljive.

Skoraj 10 tisoč maratoncev in polmaratoncev
A nekaj je gotovo: topla jesen, ki nas razvaja te dni, se bo konec tedna poslovila. Močnejšega vetra Velkavrh ne pričakuje: "Težko še rečem. Prav vetrovno ne bo, ampak če ob teh temperaturah že malo zapiha, je občutek mraza še toliko večji." 17. Ljubljanski maraton bo v soboto in nedeljo. V soboto bodo tekli najmlajši, v nedeljo najprej tekači na 10 km, ob 10.30 pa bo štart maratona (prijavljenih je 1.700 tekačev in tekačic) in polmaratona (več kot 8.200 prijav).

Toplih napitkov bo dovolj
Neprijazna vremenska napoved skrbi tudi prireditelje. "Vreme nam, kot kaže, res ne bo služilo in se malce bojimo, kaj bo. V soboto bo dež, v nedeljo morda celo sneg. Toda pripravljeni smo za obe različici in maraton bomo izpeljali tako, kot je treba. Za prireditelje vreme niti ni takšna težava, bo pa za številne tekače," je povedal direktor maratona Gojko Zalokar in obljubil, da bodo poskrbeli za dovolj toplih napitkov in za vodo na postankih, ki ne bo tako mrzla, kot bo mrzlo ozračje.

Nujne rokavice
Dvakratni zmagovalec Ljubljanskega maratona (na razdalji 42 km) Roman Kejžar, ki je pred tremi leti končal kariero, meni, da je bolje teči v mrazu kot v vročini: "Meni je bolj ustrezalo hladno vreme. Vsekakor je za organizem bolje, če je mraz, kot če je temperatura 30 stopinj. Pomembno se mi zdi, da imaš rokavice. Če te zebe v dlani, se ves organizem začne hladiti. Po desetih ali petnajstih kilometrih lahko rokavice odvržeš, ker si že tako ogret. Za rekreativne tekače ni nujno, da so v tekmovalnih dresih, priporočal bi jim dolge rokave in hlače."

Spomin na mrzle Firence
Kejžar, ki bo v nedeljo spodbujal svoja varovanca Toneta Kosmača in Roberta Kotnika (Primož Kobe je poškodovan, nastop je odpovedala tudi Žana Jereb), se spominja, da je bilo na njegovih maratonih najhladneje pred 20 leti v Firencah: "Na štartu je snežilo, bilo je le kakšno stopinjo nad ničlo. Vseeno sem tekel v tekmovalnem dresu, torej v kratkih rokavih in hlačah."