Boštjan Buč letos ni potoval na svetovno prvenstvo v atletiki, bo pa nastopil na evropskem prvenstvu v krosu. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Buč letos ni potoval na svetovno prvenstvo v atletiki, bo pa nastopil na evropskem prvenstvu v krosu. Foto: MMC RTV SLO

Prenos dogajanja bo na MMC TV! V slovenski ekipi največ pričakujejo od Boštjana Buča in Sonje Roman, ki sta se v preteklosti že izkazala na stadionih v tekih na srednjih progah.

Med člani bodo v reprezentanci poleg Buča še Mitja Kosovelj, Anton Kosmač, Robert Kotnik, Riko Novak in Tomaž Pliberšek, med mlajšimi člani Mitja Krevs, Gašper Bregar, Jan Breznik, Vid Zevnik, Peter Oblak in Rok Potočnik, med mladinci Rok Puhar, Jernej Šemrov, Davorin Cimermančič, Jan Samide, Urban Jereb in Jan Dovč, med članicami Romanova in Daneja Grandovec, med mlajšimi članicami Tina Berčič, med mladinkami pa Maruša Mišmaš, Sonja Neger, Jerneja Smonkar, Klara Ljubi, Mateja Pokrivač in Andreja Žagar.

Slovenija ima na startni listi 27 prijavljenih tekmovalcev in tekmovalk. "Imamo zelo številčno reprezentanco, ker je tekma doma in smo želeli vključiti čim več mladih, da bodo motivirani za treninge. Cilje imamo višje, kot lani na EP-ju. Letos si želimo, da bi se Romanova uvrstila v prvo tretjino uvrščenih, v prvo polovico pa bi se lahko prebili Buč, Kosmač in Kosovelj. Med mlajšimi člani lahko uspešno nastopi Mitja Krevs. Imeli smo že nekaj skupnih priprav v Medulinu na Hrvaškem in v zadnjem obdobju v Velenju," je na predstavitvi ekipe v Velenju dejal Roman Kejžar, vodja reprezentance.

"S trenutno pripravljenostjo sem zadovoljna. Če bom odtekla tako, kot znam, lahko pričakujem dobro uvrstitev," je menila Sonja Roman. Atletinja, ki v minuli sezoni ni nastopala zaradi poškodbe, je bila že 6. in 7. na EP-ju v krosu med mladinkami. Največji uspeh izmed slovenskih predstavnikov je sicer v krosu dosegla Helena Javornik, ki je leta 2002 v Medulinu osvojila naslov evropske prvakinje. Buč je ocenil, da je po poškodbi že nared za tekmovanje. Maratonec Kosovelj, ki je tudi gorski tekač, pa si želi, da bi bila proga blatna in bi bili tako pogoji težji. Zadovoljen bi bil z uvrstitvijo v prvo polovico.

Velenje je leta 1999 prvič pripravilo EP v krosu in bo kot prvo v zgodovini drugič gostilo to tekmovanje. Za EP so morali zbrati pol milijona evrov. Polovico bo pokrila Evropska atletska zveza, polovica pa je na plečih organizatorjev. "Organizacije obeh tekmovanj, tistega pred 12 leti in tokratnega, ni mogoče primerjati. Neprimerno več dela imamo letos in veliko večje zahteve. Ob progi smo morali zgraditi praktično pravo malo vas in zagotoviti tehnično podporo, o kateri leta 1999 ni bilo niti sledi. Ne glede na visoke zahteve pa sem prepričan, da bomo ponovno dobri gostitelji. Upam, da bodo naši tekmovalci uspešno nastopili tudi na stezi," je povedal podpredsednik organizacijskega odbora in predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Martin Steiner.

"V zadnjem obdobju smo veliko pozornosti posvetili tekom na srednjih in dolgih progah. Imamo zelo številčno reprezentanco, ker želimo nadaljevati delo in še naprej zagotoviti dobre pogoje za delo. Pogodbe s 75 atleti bomo podpisali 16. decembra, da bi se lahko tekmovalci uspešno pripravili na naslednjo olimpijsko sezono," je zaključil Boris Mikuž, direktor Atletske zveze Slovenije.