Martina Ratej ima še vedno najboljši izid sezone na svetu. Foto: Reuters
Martina Ratej ima še vedno najboljši izid sezone na svetu. Foto: Reuters

Ratejeva je letos že tekmovala na prostem in je s 66,24 metra, ta izid je dosegla 25. februarja v Domžalah, najboljša po izidih sezone na svetu. Marije Šestak na prostem v tej sezoni še ni tekmovala, marca letos pa je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Carigradu z devetim mestom za štiri centimetra zgrešila finale in dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na prvenstvu.

14 prizorišč - od Dohe do Bruslja
Diamantna liga, ki je predlani zamenjala prej uveljavljeno zlato ligo, bo letos po uvodni tekmi potekala še 19. maja v Šanghaju, 31. maja v Rimu, 2. junija v Eugenu (ZDA), 7. junija v Oslu, 9. junija v New Yorku, 6. julija v Parizu, 13. julija v Londonu, 20. julija v Monte Carlu, 17. avgusta v Stockholmu, 23. avgusta v Lozani, 26. avgusta v Birminghamu, 30. avgusta v Zürichu, končala pa se bo 7. septembra v Bruslju.

Tudi letos ne bo meta kladiva
Sistem tekmovanja na teh 14 prizoriščih v Evropi, Aziji in Severni Ameriki bo imel podobno zasnovo kot uvodni sezoni te serije. Točkovali bodo po prva tri mesta v 32 posamičnih disciplinah iz olimpijskega programa (manjka le met kladiva). Vse discipline bodo enakovredne, za končno zmago v posamezni disciplini pa bodo točkovali prva tri mesta. Prvo bo vredno štiri, drugo dve in tretje eno točko. Na finalni tekmi bodo točke podvojene in bo tako prvo mesto vredno osem točk. Če bosta ob koncu lige v kateri izmed disciplin na prvem mestu dva tekmovalca ali tekmovalki z enakim številom točk, potem bo odločalo število zmag, če bo še tu stanje izenačeno, potem pa bo ključna finalna tekma lige.

Nagradni sklad osem milijonov dolarjev
Skupni nagradni sklad diamantne lige bo osem milijonov ameriških dolarjev, posamezni miting pa bo imel po 480.000 dolarjev nagradnega sklada. Zmagovalci disciplin si bodo na koncu lige prislužili diamantni pokal in še dodatnih 40.000 ameriških dolarjev. Zmagovalec discipline na posameznem mitingu bo prejel 10.000 ameriških dolarjev, nato pa bodo denar podeljevali do osmega mesta 6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500 in 1000 dolarjev.