Jelena Isinbajeva je dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v skoku s palico. V njeni lasti je tudi svetovni rekord 5,06 m. Foto: EPA
Jelena Isinbajeva je dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja v skoku s palico. V njeni lasti je tudi svetovni rekord 5,06 m. Foto: EPA

"Boj proti dopingu je najpomembnejša naloga športnih delavcev po vsem svetu. Zato sem počaščena, da so v Rusiji to nalogo zaupali meni. Lahko obljubim, da bom v ta boj vložila maksimalen trud, Rusiji oziroma Rusadi želim povrniti izgubljeni ugled," je ob izvolitvi dejala nekdanja atletinja, ki je v nasprotju s številnimi drugimi ruskimi športniki nikoli niso povezovali z jemanjem nedovoljenih poživil.

Ruskim atletom rdeča luč za nastope v Riu
Tudi to pa ji ni pomagalo, da ji ne bi prepovedali nastopa na letošnjih igrah v Riu de Janeiru, kar je zaradi sistematičnega dopinga doletelo vso rusko atletsko reprezentanco. 19. avgusta letos je nato 34-letna Isinbajeva sporočila, da končuje kariero.

Wada suspendirala Rusado
Rusado je zaradi sistematičnega dopinga v Rusiji Mednarodna protidopinška agencija (Wada) novembra 2015 suspendirala, suspenza pa za zdaj še ni preklicala.

MOK podaljšal sankcije proti Rusiji
Mednarodni olimpijski komite (MOK) pa je v sredo sporočil, da je zaradi dopinškega škandala podaljšal sankcije proti Rusiji, ki jih je sprejel 19. julija. MOK je poleti odločitev o kaznih za ruske športnike prepustil posamičnim panožnim zvezam; brez OI v Riu je tako ostalo sto ruskih športnikov, mednarodni paraolimpijski komite pa je bil ostrejši in je nastop na paraolimpijskih igrah v Braziliji prepovedal celotni ruski ekipi. Odločitev o podaljšanju suspenza za ruske športnike je prišla le dva dni pred 9. decembrom, ko bo svetovna protidopinška agencija (Wada) predvidoma razkrila podrobno in dopolnjeno izdajo poročila Richarda McLarna, v kateri razkriva sistematično zlorabo dopinga v Rusiji.