Atletika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 34 glasov Ocenite to novico!
Nova pravila za udeležbo na tekmovanjih ter za priznanje rekordov bodo stopila v veljavo 1. novembra letos. Foto: Reuters

Dodaj v

Nova klasifikacija za določitev ženskega spola v atletiki

Semenya vselej predmet razprav
26. april 2018 ob 13:39
Monte Carlo - MMC RTV SLO, STA

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je sprejela novo klasifikacijo za določitev ženskega spola za teke od 400 m do ene milje ter mnogoboj.

Na prvem mestu mora biti ta oseba po zakonu priznana kot ženska ali transspolna oziroma temu enakovredna oseba, poleg tega pa mora imeti tudi ustrezno nizko raven testosterona.

Tekmovalka mora znižati raven testosterona v krvi na manj kot pet nanomolov na liter v neprekinjenem obdobju najmanj pol leta (na primer s hormonskimi terapijami), ta raven pa mora ostati pod pet tudi v času tekmovanj in zunaj tekmovalnega obdobja, ko želi zaradi kontrol ostati v tekmovalnem procesu.

Nova pravila za udeležbo na tekmovanjih ter za priznanje rekordov bodo stopila v veljavo 1. novembra letos.

Zagotovitev enakovrednih pogojev za vse
"Kot mednarodna zveza moramo zagotoviti enakovredne pogoje za tekmovanja za vse. Kot številni drugi športi si želimo ohraniti dve vrsti tekmovanj, za moške in za ženske, zato morajo biti tudi jasna pravila, kdo lahko v kateri izmed njih nastopi. Raziskave so pokazale, da moški spolni hormon testosteron, tisti, ki ga proizvaja telo ali pa vanj pride umetno, znatno poveča tekmovalne dosežke v ženski atletiki. Pravila, ki smo jih postavili, so sprejeta zaradi tega, da izenačimo pogoje za vse," je dejal predsednik IAAF-a Sebastian Coe.

Študija IAAF-a in Svetovne protidopinške agencije Wade je namreč pokazala, da so športnice, ki imajo naravno visoko raven testosterona, v prednosti glede na tekmice; ta naj bi znašala tudi 4,5 odstotka.

Semenya vselej predmet razprav
Južnoafričanka Caster Semenya je bila vse od leta 2009, ko je bila prvič zlata na svetovnem prvenstvu v teku na 800 m, predmet razprav o njenem spolu. Pod žarometi je bila tudi na lanskem SP-ju v Londonu, kjer je bila zlata na 800 in bronasta na 1.500 m. Ob robu SP-ja so veliko razpravljali o spremembi pravil IAAF-a glede naravnega testosterona med atletinjami.

Cas suspenz podaljšal še za pol leta
27-letnica, dvakratna olimpijska prvakinja na 800 m in trikratna svetovna prvakinja na tej razdalji, je bila ena od atletinj, ki je morala jemati zdravila za znižanje ravni testosterona vse do leta 2015, ko je Mednarodna arbitraža za šport (Cas) zavrgla pravilo IAAF-a, ki je uveljavljalo najvišjo stopnjo naravnega testosterona v krvi atletinj. CAS je januarja letos suspenz podaljšal še za pol leta.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
pozitiva
# 26.04.2018 ob 15:05
"Kot številni drugi športi si želimo ohraniti dve vrsti tekmovanj, za moške in za ženske, zato morajo biti tudi jasna pravila, kdo lahko v kateri izmed njih nastopi."

Da pomagam stroki: v tekmovanjih za moške naj tekmujejo moški v tekmovanjih za ženske pa naj tekmujejo ženske. Ta politična korektnost vas poneumlja in uničuje.
josh k.
# 26.04.2018 ob 15:26
Kaj pa brada, koliko je lahko dolga ?
alah
# 26.04.2018 ob 15:28
Ta izjava je pa za Bodečo nežo. Mislim, da testosteron določa razliko med spoloma, v 21. stoletju? Hitro združimo tekmovanja za vse spole, potem pa še WC-je. Kdo pravi da teče ženska počasneje od moškega? Zakaj ni pisoarjev tudi za ženske, pa to...
Bivši uporabnik
# 26.04.2018 ob 15:53
@K_ris; 26.04.2018 ob 15:47
(@pozitiva Da pomagam stroki: v tekmovanjih za moške naj tekmujejo moški v tekmovanjih za ženske pa naj tekmujejo ženske. Ta politična korektnost vas poneumlja in uničuje.)

Tu ne gre za politično korektnost. Semenya in njej podobne si niso spremenile spola, ampak imajo že od rojstva ženske spolne organe in so po tej logiki ženske. Težava je v tem, da imajo prirojene "zdravstvene težave", zaradi katerih so v prednosti pred konkurenco.


Če smo še nekoliko bolj natančni. Caster Semenya ima:
- vagino (značilno za ženske),
- ima pa vkopane testise ter ob tem nima maternice, jajčnikov in jajcevodov (vse značilno za moške).
... več v LINKu

Enoznačna določitev spola med M in Ž je v takšnem primeru arbitrarna, ker gre dejansko za redek primer medspolnosti.
Belphegor
# 26.04.2018 ob 16:01
Študija IAAF-a in Svetovne protidopinške agencije Wade je namreč pokazala, da so športnice, ki imajo naravno visoko raven testosterona, v prednosti glede na tekmice; ta naj bi znašala tudi 4,5 odstotka.

Torej si kaznovan zaradi naravne danosti? Kaj pa če bi se rodil recimo (karikirano) z enim režnjem pljuč več? Ne bi smel delati nič vzdržljivega, saj bi preprosto imel preveliko prednost?
Ze spet jest!
# 26.04.2018 ob 15:48
Bi bilo dobro preveriti Mutolo, če je res Maria ali je Mario. Bi po mojem mnenju moral(a) hitro vrniti vse medalje. No pa saj je Čeplakova tudi goljufala...
aljaz26
# 26.04.2018 ob 15:35
Transspolniki izven atletike.
ElTorro
# 26.04.2018 ob 22:16
Kar se mene tiče bi dovolil v ženski konkurenci nastopati le tistim, ki imajo VSE "ženske" organe, NOBENEGA "moškega", in nimajo Y kromosoma.

Vsi ostali lahko nastopajo z moškimi. Bodo nekateri s tem hendikepirani? Nedvomno. Tako kot so sedaj recimo tisti ki imajo eno nogo krajšo od druge, ali pa imajo prirojeno srčno napako, ali pa eno od tisočerih drugih težav, zaradi katerih tudi ob maksimalnem vloženem trudi ne morejo biti vrhunski športniki.
svetovnipopotnik
# 27.04.2018 ob 18:46
Semenya! Če bi bila Rusinja-Rus bi jo enostavno diskvalificirali in amen.
Boby21
# 26.04.2018 ob 16:46
Pa naj nastopa na paraolimpijskih
karambo
# 26.04.2018 ob 16:43
K_ris
u ne gre za politično korektnost. Semenya in njej podobne si niso spremenile spola, ampak imajo že od rojstva ženske spolne organe in so po tej logiki ženske. Težava je v tem, da imajo prirojene "zdravstvene težave", zaradi katerih so v prednosti pred konkurenco.


To seveda ni res. Z uvajanjem nekih pravil kdo je ženska in kdo je moški seveda že prihajamo v polje mnogoterih spolov, kar je seveda popolnoma nesprejemljivo. Genetika določa spol in edini ustrezni diferenciator je seveda genetski spol.

Če bi kupili zgodbo o genetskih predispozicijah, potem bi seveda morali prepovedati igranje košarke vsem, ki so večji od povprečne velikosti, ker imajo neupravičeno prednost. Retorično vprašanje je seveda spraševanje o smiselnosti tovrstnega početja.

Torej pri tem vprašanj sploh ne gre za očitno nesmiselne genske predispozicije, ampak za uvedbo transspolnosti v definicijo ženskega in moškega športa. Kdor tega ne vidi je slep.
K_ris
# 26.04.2018 ob 15:47
@pozitiva

Da pomagam stroki: v tekmovanjih za moške naj tekmujejo moški v tekmovanjih za ženske pa naj tekmujejo ženske. Ta politična korektnost vas poneumlja in uničuje.

Tu ne gre za politično korektnost. Semenya in njej podobne si niso spremenile spola, ampak imajo že od rojstva ženske spolne organe in so po tej logiki ženske. Težava je v tem, da imajo prirojene "zdravstvene težave", zaradi katerih so v prednosti pred konkurenco.
REsnica
# 02.05.2018 ob 19:41
v športu je potrebno povleči mejo med moškim in žensko. pa ne zaradi diskriminacije ampak zaradi enakopravnosti udeležencev.

Čez desetetje bomo morda imeli tudi razred tekmovalcev nekje vmes...

testosteron je direktno povezan z mišičevjem in je zato nejova raven pravično orodje za ugotavljanje "moškosti" ali "ženskosti" v fizičnem smislu. nikakor pa ta delitev ni in ine sme biti vezana na počutje določene osebe ali njegovo spolno identiteto ali prakso.

počasi bomo podobno ločevali v vseh športnih panogah. Od ženskega nogometa, juda, smućarskih tekov in skokov....
MatjazP
# 26.04.2018 ob 17:34
Torej si kaznovan zaradi naravne danosti? Kaj pa če bi se rodil recimo (karikirano) z enim režnjem pljuč več? Ne bi smel delati nič vzdržljivega, saj bi preprosto imel preveliko prednost?

Ravno ta dvoličnost, da smo 'vsi enaki' po drugi strani pa imamo 'naravne danosti' postaja vse bolj smešna.
Počakajte še deset, dvajset let, da genetski inženiring pride v obsežno prakso.
Mislim da bo točno tako: trije režnji pljuč bodo preveč. Naravno gor ali dol (itak je ta razlika naravno-umetno povsem umetna:))
Kot ima recimo formula1 natančno določene omejitve, jih bodo imela tudi telesa tekmovalcev.

Hvala bogu. Bodo vsaj manjše razlike in več tekmovalnosti.
pokvarjenbogatun
# 04.05.2018 ob 00:02
Testosteron je v glavnem razlog zakaj so moški fizično bolj sposobni torej če ima nekdo npr. Semenya 3x toliko testosterona kot navadna ženska ni prav da tekmujejo skupaj. Če pa to štejete kot talent potem pa najbolje da moški in ženske skupaj tekmujejo. Potem se kot talent šteje tudi da se nekdo rodi moški. Moški niso nič krivi da so se rodili boljši, na to nimajo vpliva, tako pač je. Ti si se rodila z veliko hitrimi vlakni jaz pa s kromosomom Y, dva različna talenta...
levkup
# 26.04.2018 ob 23:05
K_ris@
Saj ne trdim da nimaš prav. Ampak imam pa vseeno
pomisleke ob tvojem razmišljanju.
Nekdo se pač rodi ( ali pač razvije neko prednost na
podlagi predispozicij, ki so mu dane že v zibko ).
Tako je pač življenje. Jaz sem prepričan da Bolt
ni treniral desetkrat več kot ostali pa jih je peglal
kot malo deco. Pa Le Bron v košarki in na primer
plavalci, ki imajo cifro noge 58 ?? Po tem takem naj
bo šport namenjen le enako visokim, enako težkim
in po možnosti ljudem ene rase ? Jaz menim da ne.
Mislim da je večji hakeljc, da na enega športnika v
povprečju lagodno živi vsaj sto parazitov. Pa naj si
gre tu za uradnike v raznih komitejih pa v raznih
komisijah in še mnogo je tega... Oni so rak rana in
ne Mutole in Semenya !!
pietetnik
# 26.04.2018 ob 18:12
Boby
Ne žali paraolimpijcev! Oni tekmujejo pošteno!
jezevec
# 26.04.2018 ob 17:49
To so Staretova "testosteronska dekleta". V bistvu so te osebe "ono".
dharma
# 26.04.2018 ob 17:40
Kaj, ko bi, predno komentirate, vsaj prebrali članek. Raven testoterona je namreč drugi del/pogoj za klasifikacijo spola. Jao, jao... Mislim, da je bila takšna odločitev Mednarodne atletske zveze edina pravilna ter logična poteza.
joe626
# 26.04.2018 ob 17:03
Naj naredijo še "srednjespolno" kategorijo in tja uvrstijo vse ki so dvomljivi. Aja...pa še eno kategorijo za doping športnike/športnice, pa naj delajo iz sebe kar želijo. Tako ne bo nobenih dvomov in bo problem rešen :)
Nikolaj
# 26.04.2018 ob 16:02
Semenya ni ženska; ne more roditi.
Tudi ni moški; nima penisa.
Nedvomno ne more nastopati kot ženska.
Poglejte njen obraz in telo; kot moški.
themetun
# 26.04.2018 ob 15:54
Torej nimamo več moške in ženske atletike, pač pa atletiko z manj in več testosterona. Naj bodo tudi uradni nazivi takšni.
piatim69
# 26.04.2018 ob 17:22
odpres durco,pogledas in ce nima tica,pol je vse ok))::::,brada,dlake po prsih,bariton,to ne steje..
Otman
# 27.04.2018 ob 08:37
Spol Južnokoafričanke se menja.
pietetnik
# 26.04.2018 ob 18:12
Upam, da bo to ustavilo napredovanje teorije spola!
janez100
# 26.04.2018 ob 15:04
V bistvu malo za lase privlečeno. Razvoj mišic in sposobnosti zaradi testosterona je jasen, torej je v bistvu lahko dopingirana do pol leta pred tekmovanjem...
karambo
# 26.04.2018 ob 16:48
Za primere, kot je ta Semenya, za katero prvim slišim, pa naj ustrezne strokovne komisije določijo ali naj nastopa v ženski ali moški konkurenci. Ločevanje med moške in ženske na podlagi testoterona pa je seveda neumnost brez primere. Še dobro, da ne spremljam več rtvslo in drugih medijev in mi je prizanešeno v večini tovrstnih idiotizmov.
Kazalo